5 parkwater tips van Thimon

Het voorjaar is inmiddels vol aan de gang en de meeste vissers zijn al goed aan het vangen door te profiteren van het opwarmende water. Een van de beste plekken om dat te doen in het voorjaar is op parkwateren die in bijna elk dorp en elke stad wel te vinden zijn,Als geen ander weet Thimon Dokter hoe je in deze parkwateren moet aanpakken in het voorjaar. Daarom geeft hij je 5 nuttige tips om nog meer succes te hebben de komende periode!

 

Thimon weet als geen ander hoe je in deze periode een parkwater kan aanpakken

 

Observeren voordat je een stek kiest

Wanneer je vertrekt naar het water heb je vaak van te voren al een stek in gedachten. Dit kan een stek zijn waar je voorheen goed gevangen hebt of een stek die er gewoon op het oog carpy uitziet. Toch kan het zeer lonend zijn om niet meteen voor de beoogde stek te kiezen.

Eerst een rondje observeren met je zonnebril op kan je al heel veel informatie geven over de omstandigheden van die dag. Het kan goed zijn dat de karpers ineens in een hele andere hoek van het water rondhangen en azen. De op voorhand beoogde stek kan dan compleet visloos zijn. Parkwaters en vijvers zijn meestal goed overzichtelijk en loont het dus zeer de moeite om eerst een rondje te doen voordat je uitpakt.

Zie je ergens vis actief? Ga daar dan vissen! Meestal wordt deze moeite beloond met de vangst van een mooie karper. Op deze manier leer je het water ook sneller kennen en kan je de opgedane kennis de volgende keer weer gebruiken.

 

Met het pennetje

Een techniek die al zo oud is als de weg naar Rome maar nog steeds bijzonder weinig gebruikt wordt. Erg zonde! Het zogeheten penvissen is dodelijk effectief als je het op de juiste manier weet in te zetten.

 

Penvissen kan zeker in het voorjaar enorm effectief zijn!

 

Penvissen kan je heel goed doen op zowel diep als ondiep water. Het maakt dus helemaal niet uit welk water je voorkeur heeft om te gaan vissen. Penvissen kan je het beste doen door gebruik te maken van klein en attractief voer. Het is dan effectief om bijvoorbeeld vijf stekjes aan te voeren en deze systematisch na elk kwartier af te vissen. Zo heeft de vis de tijd om op je stekje te gaan azen en vertrouwen op te doen alvorens jij arriveert.

Let er bij het penvissen op dat wanneer je het pennetje erin gooit je de vis niet op zijn kop gooit. Het beste is om iets over je stek heen te gooien en voorzichtig je pen ernaartoe te trekken. Zo verstoor je de stek het minst en heb je de meeste kans op een aanbeet.

Klein en opvallend aas

Veel vissers die op parkwateren en vijvers vissen pakken vaak uit met de standaard 20 mm boilies. Natuurlijk kan je daar karpers mee vangen. Vaak loont het op een parkwater veel beter om klein en opvallend aas en haak aas in te zetten. Een karper accepteert van nature sowieso sneller klein dan groot aas en de kans op een aanbeet wordt dan al ineens een stuk groter.

Goede voorbeelden zijn hennep, pop-ups, zoete mais uit blik, pellets, of de zogeheten fake food (plastic mais) met een fel kleurtje. In onderstaande video kun je zien hoe Martin en ik succes boekten met klein aas op de Koperen Plas afgelopen winter.

 

 

Zelf zet ik ook graag onze Quick response pellet range in, die ik eventueel soak in de bijbehorende booster. Deze pellets zijn makkelijk verteerbaar en zenden snel en veel voedselsignalen uit.

Omdat bovengenoemde aassoorten vaak veel voedseldeeltjes bevatten heeft een karper langer de tijd nodig om je stek leeg te eten. In deze tijd heb je dus ook veel meer kans om een vis te haken. Op parkvijvers loont het dus enorm om met klein aas aan de gang te gaan!

 

Maden, pellets en kleine boilies zijn favoriet

Op parkvijvers loont het dus enorm om met klein aas aan de gang te gaan!

 

Subtiele aasaanbieding / montage

Over het algemeen zwemmen er op parkwaters geen enorme toppers van karpers rond. Lomp en zwaar materiaal is dan al snel overbodig. Het kan zeer lonend zijn om dan licht en aangepast materiaal in te zetten. Vis bijvoorbeeld eens met een dunnere lijn. Een lijn van 0,25 mm volstaat nu al prima.  Hoe dunner je vist, hoe minder je montage opvalt. Dat geeft je alweer een voorsprong op de andere vissers en op de karpers.

Gebruik daarnaast eens een kleinere haak. Het standaard maatje 6 kan je nu gerust eens vervangen voor een maatje 10. Feit is dat een kleine en dunnere haak immers veel sneller prikt en ook sneller vol zit met vlees. Vergelijk het maar met een speld en een spijker. Wat prikt eerder? Die vraag is niet zo moeilijk.

Gebruik ook eens wat lichter lood. Je zult versteld staan wat een loodje van 20 gram al kan doen. Zo heb ik zelf al meerdere grote karpers gevangen op een haakje 10 met een loodje van 20 gram.

 

Een klein haakje is veel subtieler en kan soms echt verschil maken!

 

Op ritme voeren

Het aanvoeren van een stek waar je ligt te vissen kan je op meerdere manieren doen. Je kan het met de katapult erin schieten, een werppijp gebruiken, met een voerschep erin gooien of gewoon met de hand. Veel vissers gooien het beoogde voer in één keer in het water. Bijvoorbeeld een halve kilo of een kilo tegelijkertijd. De stek wordt op deze manier eenmalig voorzien van voer en de karpers krijgen dus ook maar één keer de impuls dat er iets te halen valt.

 

Vaker kleine beetjes voeren is een afwijkende aanpak om drukke (park)wateren!

Vaker kleine beetjes voeren is een afwijkende aanpak om drukke (park)wateren!

 

Omdat 99% van de vissers dit doet ben je tegenover de rest totaal niet uniek of anders bezig. Je kan dit anders doen door op ritme te gaan voeren. Je neemt het kilootje voer dat je erin wilt gooien en deelt dit in bijvoorbeeld 10 porties van 100 gram. Deze porties ga je om de 15 minuten op je stek gooien. Wat je nu dus krijgt is dat de vissen niet één keer maar tien keer erop geattendeerd worden dat er iets te halen valt. Nog steeds gebruik je dezelfde hoeveelheid voer alleen ben je tien keer zo effectief bezig. Een ideaal trucje om de vissen op wateren waar veel gevist wordt mee aan het azen te krijgen. Veel succes en tot aan de Waterkant!

Thimon Dokter