5 tips om je slag te slaan in het voorjaar!

Na een winter met zowel enorm zachte als enorm koude (en sneeuwige) omstandigheden is het weer zover: het voorjaar staat voor de deur! Voor veel vissers een periode waar ze (maanden)lang naar uit hebben gekeken. Desalniettemin is het vaak niet het meest makkelijke seizoen. Hieronder vind je een aantal tips om dit voorjaar succesvol van start te gaan!

 

Het voorjaar is begonnen, tijd om de karpers te gaan belagen.

 

Tip 1. Waterkeuze

Ook ik zelf trap ieder jaar wel een keer in de valkuil van moeder natuur, waarbij het ‘vissershoofd’ te enthousiast is op basis van prikkels uit onze eigen habitat. Dit terwijl de onderwaterwereld daar vaak nog ver op achterloopt. In de periode van maart-april worden de dagen voelbaar langer, schijnt de zon steeds vaker en loopt de temperatuur overdag steeds wat verder op.

Vaak in schril contrast met de nachten, waarin nog regelmatig vorst aan de grond wordt gemeten. Mede hierdoor warmen veel wateren met zonnig weer overdag makkelijk enkele graden op, maar gaat veel van deze warmte in de nacht verloren.

Veel wateren komen dan ook enorm langzaam op gang. Pas dus op met de verleiding om na enkele zonnige dagen direct op de diepere wateren aan de slag te gaan. Kies met voorkeur voor een ondiep water of een dieper water met een ondiepe kom. Dit zijn de wateren waar de vissen als eerste worden geactiveerd en al zwemmend steeds vaker op zoek gaan naar eten.

 

Kies in het voorjaar voor ondiepere wateren en heb je een drone? Dan kan je ze al snel spotten!

 

Extra tip: het gebruik van een goede polaroid bril of een drone voor lokalisatie van de vis kan je de sleutel tot succes bieden! Daarnaast zijn er natuurlijk ook vissers die over een voerboot beschikken. Ook je voerboot kan je enorm helpen bij het lokaliseren van de vis en zelfs het opslaan van hotspots. De mannen van Global Fishing bieden zelfs voerboten met zowel opties om de bodem af te speuren naar (gestapelde) vis en deze hotspots vervolgens middels GPS op te slaan.

 

Met de hedendaagse gadgets wordt het allemaal een stuk gemakkelijker.

 

Tip 2. Rigs

Gedurende de winter liggen veel vissen relatief stil op diepere plekken, onder bruggen, duikers of bijvoorbeeld opgestapeld op elkaar. In het voorjaar worden veel vissen langzaamaan geactiveerd vanuit deze wintermodus. Naarmate de dagen langer worden en de zon vaker schijnt zullen ze steeds vaker het gedeelte van hun omgeving opzoeken die al meer opgewarmd zijn. Dit betekent dat ze hun winterholding langzaamaan zullen inruilen voor de vaak wat ondiepere delen van het water.

 

De winterholding wordt ingeruild voor de ondiepe en warme delen van het water.

 

Belangrijk om te beseffen is dat de vis nu wel zwemt, maar nog steeds vrij traag zal bewegen. Ook tijdens het azen! Door de trage beweging kies ik altijd voor snel prikkende rig die snel draait, met een vlijmscherpe haak. Vaak kies ik voor een standaard bodemrig met fixaligner en voldoende putty. De putty werkt hierbij als contragewicht bij een aasopname, waardoor de haak sneller draait en naar de onderlip wordt gestuurd.

 

Een beetje putty op de onderlijn zorgt ervoor dat de haak nét wat sneller draait.

 

Middels een Putty Holder blijft deze altijd op zijn plek en loop je geen risico dat je de putty verliest. Wel kies ik altijd voor minimaal twee type rigs, om mijn kansen te spreiden. Naast een bodemrig gebruik ik dan ook vaak een chod- of ronnierig voor de pop-up presentatie. Deze zijn eenvoudig te knopen en gooi je nauwelijks in de war.

 

De Chod is #HOT, zeker in het voorjaar!

 

Tip 3. Aas

Zodra het voorjaar van start is gegaan en bij vele vissers het hart sneller gaat kloppen slaat vaak ook de ‘voer-koorts’ toe. Door een tekort aan gevangen karpers tijdens de winter lijken vele karpervissers hun verstand voorbij te gaan en te denken dat kilo’s voeren hun 1e voorjaarskarper dichterbij brengt. Het tegenovergestelde is vaak helaas de realiteit. In het voorjaar zullen de karpers meer behoefte hebben aan voedsel dan in de winter, echter komt hun spijsvertering pas net weer een beetje op gang. Dit betekent dat deze (kleine) voedselbehoefte vaak snel vervuld is en door veel voeren de vissen snel verzadigd zullen raken.

 

Een visueel aasje kan de karper triggeren tot een aasopname.

 

Het gevolg is dat op je stek of in het ergste geval op een heel water de bodem bezaaid zal raken met voer dat niet wordt opgegeten. Dit komt de biodiversiteit absoluut niet ten goede, dus pas hiervoor op!

Maar hoe pak je het dan wél aan?
Het antwoord op deze vraag is in het voorjaar wat mij betreft onder water te vinden en per water verschillend. Zorg om te beginnen altijd voor licht verteerbaar aas. De Krill Caramel in combinatie met de Milky Banana van Originals zijn beide goed in balans voor het voorjaar. Beide boilies zijn geen ‘vismeelbommen’ en dus precies wat je zoekt in deze periode.

 

Een handjevol boiliekruim leverde deze bak kan al genoeg zijn!

 

Zelf start ik eigenlijk altijd met een instant sessie waarin ik slechts boiliekruim bijvoer. Ook ben ik ervan overtuigd dat een gesoaked haakaas sneller voor een aanbeet kan zorgen. Volgen er meerdere aanbeten achter elkaar dan kun je altijd opschalen qua voerhoeveelheden.

 

Kies voor goed verteerbaar aas in het voorjaar!

 

Wil je perse voorvoeren om je kansen te vergroten? Doe dit dan gerust maar zorg dat je de stekken visueel kunt controleren of ze zijn leeggegeten. In dat geval komt de boiliedeal (https://www.original-boilies.com/product/15kg-first-choice-krill-caramel-boilie-deal/) van Originals erg goed van pas! Ook hierbij is een polaroidbril (of een goede duikbril..) geen overbodige luxe.

 

Tip 4. Nachtvissen in het voorjaar

Eerder in dit artikel worden de zonnige uren positief benadrukt als killer-periode om vissen te vangen die actief genieten van de zon. Maar wat als je gaat nachtvissen in het voorjaar? Dan kan het zomaar zijn dat je nachtvorst op je (tent)dak krijgt en wakker wordt in een witte wereld. Los van het feit dat dit ’s ochtends vaak een prachtig tafereel geeft met de opkomende zon, profiteer je in de nacht allerminst van de zon. Hierdoor lijkt het natuurlijk dat het ‘ondiepe-zone-voordeel’ volledig ongeldig is tijdens de nacht. Toch is dit niet helemaal waar.

 

Vissen en genieten terwijl de zon ondergaat!

 

Vissen die overdag continue dezelfde ondiepe kom opzoeken om te genieten van de zon en het warmere water, zullen hier gedurende de nacht niet ver vandaan trekken. Zelf geloof ik er enorm in dat dezelfde groep vissen gedurende de nacht bijvoorbeeld de ondiepe kom verlaat en net onderaan het talud de koude nacht doorbrengen. Om vervolgens in de vroege ochtend tijdens de eerste zonnestralen weer voorzichtig naar het ondiepe gedeelte te trekken.

 

Bij de eerste zonnestralen trekken de vissen weer de ondieptes op, volgens Bart.

 

Als je gaat nachtvissen kan het dan ook enorm lonen om je rigs strategisch (lees: op deze route) te presenteren! Een goede dieptemeter kan hierbij enorm helpen. De kans is immers groot dat de vissen zowel bij zonsondergang als zonsopkomst over dit talud trekken en je ze kunt verleiden tot een aanbeet.

Tip 5. Val zo min mogelijk op!

In het voorjaar zorgt de lente voor veel positieve prikkels voor zowel vis als visser: de zon schijnt vaker, de (water)temperatuur stijgt, t-shirts kunnen uit de kas en lelies en waterplanten beginnen te groeien. Dit biedt veel kansen, maar er zijn ook een aantal dingen waar we goed op moeten letten. Zo zorgt de stijgende watertemperatuur voor groeiende algen, lelies en andere waterplanten. Hierdoor wordt het water in het voorjaar vaak extreem helder.

 

Voor je het weet ligt het water weer vol met lelies.

 

Een mooie kans voor ons als vissers om de vis te spotten zou je zeggen. Maar tegelijkertijd een mooie kans voor de vis om vissers te spotten, zowel boven als onder water! Let dus goed op als je bijvoorbeeld gaat struinen dat je niet wordt verrast door je eigen schaduw op het water en denk ’s ochtends goed na over een niet te fel gekleurd t-shirt of bloemetjes-short.;)

 

Zal Bart hier tussen het riet gelegen hebben?

ENJOY!

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Geniet van het begin van een nieuw visjaar en op naar een succesvol voorjaar. Happy hunting!

– Bart Uijttenboogaart