Aan de slag op onbekend water, hoe doe je dat?

Het jaar 2020 is alweer voor meer dan de helft voorbij. Het eerste deel van 2020 zullen velen van ons niet snel meer vergeten. Het coronavirus, met de gecontroleerde lockdown als gevolg, hield velen van ons massaal thuis. Door het beperkte sociale leven en het platleggen van vrijwel alle binnen- en buitensporten focusten veel Nederlanders zich op hobby’s die wél uitgevoerd konden worden.

Het zal niemand ontgaan zijn dat (karper)vissen in enkele weken enorm aan populariteit heeft gewonnen, de vispassen vlogen dan ook over de spreekwoordelijke toonbank. Voor de één een mooie kans om ook eens met een bevriende net beginnende visser samen te gaan vissen, voor de ander een minder positieve ontwikkeling omdat de hengeldruk op veel wateren enorm snel toe is genomen. Veel vissers waren de afgelopen maanden dan ook naarstig op zoek naar nieuwe gronden, hetgeen met behulp van Google Maps en de Visplanner een stuk makkelijker is dan vroeger.

 

Met Google Maps en de Visplanner app vind je snel nieuw water en ook de regels

 

Je stapt alleen of samen met je vismaat in de auto. Komt aan bij nieuw water. Het ziet er prachtig uit. Maar… Waar begin je? Mag je er überhaupt nachtvissen? Plof je direct neer op de eerste stek? In dit artikel geeft Bart je 3 concrete tips over het starten op nieuw water en de wijze waarop je een grote kans maakt om (een deel van) ‘de code’ te kraken!

 

Er zijn nog genoeg prachtige wateren te ontdekken. Maar waar begin je?

 

Nederland, een echt waterland

Of het nou gaat om eindeloze polder- of kanalenstelsels, rivieren of plassen, we hebben het allemaal in ons kleine landje. De wateren onder regie van een vereniging zijn vaak relatief bekend in de regio, waardoor met name op deze wateren de hengeldruk de afgelopen maanden enorm is toegenomen. Gelukkig zijn er ook minder bekende wateren, waarover minder bekend is.

Tip #1. ligt dan natuurlijk een klein beetje voor de hand: observeer!
Google Maps en de Visplanner vertellen je dat er water is en vaak ook welk regels hier gelden, maar feeling met het water krijgen doe je met deze apps niet. Zorg ervoor dat je met enige regelmaat aan de waterkant te vinden bent, of nog beter: op het water. Een goed beeld van het diepteverloop, eventuele wierbedden en het ontdekken van potentiële trekroutes zijn in de (pre) zomerperiode ook nog steeds enorm van belang! De vis gaat immers steeds actiever op jacht naar voedsel waardoor je op het water een grote kans hebt om vis te spotten.

 

Door te observeren leer je snel het gedrag en holdings van de vissen kennen

 

De eerste poging na observatie

Zelf maak ik veelvuldig gebruik van mijn drone (Mavic Air), een instrument dat voor steeds meer karpervissers van grote toegevoegde waarde is. Zo spotte ik begin dit voorjaar op een water met een maximum diepte van maarliefst 18 meter, een grote groep vis op een klein zwemstrand. Door de inzet van de drone spotte ik niet alleen meerdere vissen, maar zag ik ook direct waar het ‘schone strand’ ophield en waar de meer wier- en blubberbodem begon. Bruikbare informatie dus!

 

Een drone zoals de DJI Mavic Air is perfect om vissen en schone stekken te vinden

 

Nadat ik dit op 3 verschillende dagen had herhaald besloot ik wat voer achter te laten en ik verspreidde 500 gram Krill Caramel verspreid over het strandje. De volgende ochtend stond ik om 6:00 aan het strandje en besloot ik eerst de drone in de lucht te gooien. In no-time spotte ik meerdere groepjes vissen, met zowel brasem als karper. Dat moest bingo worden! Ik plaatste 3 Chod-rigs verspreid op het strand en voerde slechts 2 handjes boilies verspreid over de stekken. Na 30 minuten vissen volgde een aarzelende fluiter op de middelste hengel, een grote zeelt had mijn pop-up gevonden. Ongeveer een kwartier later volgde nummer 2.

 

Meerdere vissen in de sector, bingo!

 

Na 2 uurtjes vissen besloot ik huiswaarts te keren met 2 zeelten als resultaat. Voordat ik vertrok vloog ik nog één keer met de drone over het water, en spotte opnieuw een vis of 15 op het strand. Ik moest en zou hier nog een keer terugkomen…

Succesvolle poging 2.0

Ondertussen sprak ik veelvuldig met mijn vismaat Steven. Ik vertelde hem over de gevonden vissen waardoor we samen besloten om het water aan te pakken. Door het grillige bodemverloop, grote wateroppervlak en vele activiteit op het water besloten we om één hoek van het water verspreid aan te voeren. Zelf vis ik het liefst op een voorbereide stek. Wat mij betreft sta je als visser altijd 1-0 voor op het moment dat je aan de slag kunt op een gedekte tafel waarbij de kans groot is dat de vis al kennis heeft gemaakt met jouw aas.

 

Voorvoeren met goed aas geeft je op nieuw water een enorme voorsprong

 

Tip #2 luidt dan ook: voer op nieuw water voor(bijvoorbeeld 2 dagen) en zorg dat je je kansen vergroot!
Voor deze periode viel de keuze al snel op een mix van Krill Caramel en Original B-1 boilies, mede vanwege het hoge percentage eiwitten dat veel karpers goed kunnen gebruiken rondom de paai! Om de dag voerden we 2,5kg boilies verspreid over de hele hoek, dit mede om de vissen te laten blijven zoeken en zwemmen.

In de sessie die volgde kregen we 2 runs, waarvan we er 1 verzilverden. De prachtige choco-schub ging in de fout op een single Krill Caramel boilie. Daar waar ik vroeger vaak koos voor een snowman of een dubbele boilie, kies ik steeds vaker vol vertrouwen voor een single boilie. Dit om de situatie van het voeren zo goed als mogelijk na te bootsen. Beide runs kwamen van een diepte van 5-7 meter en in het licht, informatie die we goed hebben opgeslagen.

 

Deze schub ging in de fout op een single Krill Caramel boilie

 

Observeer, verken en bevis

Het allereerste succes smaakte natuurlijk naar meer, de verleiding was dan ook groot om het nogmaals op dezelfde stek te proberen. Toch deden we dit heel bewust niet. Om het water beter te leren kennen kozen we voor een stek aan de andere kant van het water, dezelfde stek waar we een jaar eerder zonder succes huiswaarts keerden. Ditmaal kozen we een iets andere aanpak. 3 dagen voor de geplande sessie voerden we verspreid over de grootte van een voetbalveld ruim 20kg partikels en 2,5kg boilies. Op dieptes van 5 tot meer dan 9 meter verspreidde we met de werppijp en de rubberboot het aas. Het idee was om de vissen op een groot oppervlak zo optimaal vast te houden en tegelijkertijd verspreid te kunnen vissen op verschillende dieptes om opnieuw te kunnen aftasten wat het beste werkt.

Diezelfde avond besloot ik om ook op het strandje weer verspreid wat Krill Caramel boilies achter te laten. De volgende ochtend stond ik om 5:45 weer aan het strandje en legde snel 3 hengels uit met Chod-rigs. Met de drone spotte ik enkele vissen in de aangevoerde regio, maar niet zo massaal als eerder. Na een minuut of 20 volgde er een keiharde run op de rechterhengel, waarvoor ik een nat pak moest halen om hem niet in de obstakels te laten zwemmen. Na het terugzetten van de strakke torpedo en het uitgooien van de hengel was ik benieuwd of alle vis van het strandje weg zou zijn, waarna ik de drone opnieuw de lucht in stuurde. Je voelt hem al aankomen…

 

Een chodrig met Amino Pop-up zorgde voor snelle aanbeten!

 

Terwijl ik met mijn drone op 55 meter hoogte meerdere vissen zag zwemmen, vloog er weer een hengel vandoor. Als een ware Stef Stuntpiloot dirigeerde ik mijn drone in sportstand in het ietwat te hoge gras, zette snel alles uit en kon ik de vis gelukkig eenvoudig afdrillen. Nadat de vis weer zijn weg in het water gevonden had besloot ik huiswaarts te keren. In slechts 2 uurtjes vissen 2 schubs van het nieuwe water, heerlijk als een aanpak werkt!

 

Heerlijk als een aanpak werkt!

 

Daarnaast hadden we ook nog de aangevoerde centrale stek achter de hand waar we de volgende nacht zouden gaan knallen. In de sessie die volgde verliep de nacht compleet stil. Pas tegen 7:00 volgde de eerste run en bezocht een slanke afgepaaide torpedo de onthaakmat. Ongeveer 1 uur later volgde opnieuw een run op dezelfde hengel. Na een drill vanuit de boot schepte Steven een oer-oude schub die de grens van 15kg net passeerde. Een fantastisch resultaat voor een 2e sessie in de verkenningsfase. Tip #3 is dan ook: zorg ervoor dat je nieuw water verkent, door verschillende plekken te observeren én te bevissen!

 

Een fantastisch resultaat op nieuw water!

 

Aan de slag!

Ben je ook uitgekeken op de steeds drukkere lokale wateren? En ben je op zoek naar nieuwe heilige visgronden om jouw succes te beproeven? Doe dan je voordeel met bovenstaande tips en voel die mega-beloning zodra het je gelukt is om (een deel van) de code te kraken! En nog beter nieuws.. dan is het plukken van de vruchten pas nét begonnen!;)

Happy hunting!
Bart Uijttenboogaart