De laatste centimeters

Op een overgroot deel van de Nederlandse wateren worden de vissen het hele jaar door belaagd. Dit zorgt ervoor dat ze in het najaar en in de winter veel schuwer azen. Dat vraagt natuurlijk om een speciale aanpak. In deze blog laat ik enkele tips & tricks zien die ik graag toepas in de winter.

Uiteraard kennen we allemaal het principe van de onderlijn inkorten om op die manier langzaam azende vissen toch te prikken. Helemaal in combinatie met een zwaar lood (bij voorkeer inlinelood met een schockersysteem)  is dit zeker een goede aanpak. Maar uiteindelijk heeft deze tactiek weinig effect wanner je aaspresentatie niet is afgestemd op de heersende omstandigheden. Je moet er immers eerst voor zorgen dat een karper je aas oppakt voordat je rig en loodsysteem in werking treden. Daarom behandel ik in dit artikel mijn 3 favoriete aaspresentaties voor de huidige periode en de komende winter.

 

Optimaal gebruik maken van je vistijd is in deze periode prioriteit.

Optimaal gebruik maken van je vistijd is in deze periode prioriteit.

 

De Snowman presentatie

Door de drukte met mijn studie en mijn bedrijf vis ik de komende periode vooral ochtend- en dagsessies en lukt het niet altijd om mijn stekken vooraf langdurig aan te voeren. Wel probeer ik 2 dagen van tevoren de stek licht te bevoeren om toch een gewenning te creëren, maar dit staat niet in verhouding tot een goed opgebouwde voerstek. Het is dus belangrijk om de vis snel het aas op te laten merken en te laten eten. Dit brengt me bij de eerste presentatie; de welbekende snowman.

 

Een combinatie van 12mm Milky Banana’s zorgt voor een gewichtsloze presentatie

Een combinatie van 12mm Milky Banana’s zorgt voor een gewichtsloze presentatie.

 

De snowman presentatie zet ik het hele jaar door in op verschillende wateren, maar komt de komende periode nog beter tot zijn recht door de combinatie van de visuele prikkel en het geringe gewicht. Dit is ook een belangrijk uitgangspunt in mijn visserij; ik probeer waar het mogelijk is mijn haakaas zo licht mogelijk te maken om het te laten matchen met de gevoerde boilies. De snowman is hier ideaal voor omdat de pop-up het gewicht van de haak en deels van de onderste boilie opheft. Een 12mm Milky Banana pop-up in combinatie met een 12 of eventueel 15mm boilie zorgt voor een gewichtsloze tot lichte aaspresentatie die de vis zonder moeite zal kunnen opzuigen.

Daarnaast zorgt dit kleine aas voor vertrouwen bij de vis. Het overgrote deel van de vissers zal namelijk met 16 tot 20 millimeter boilies vissen. De 12 millimeters lijken veel meer op het natuurlijk voedsel waardoor de vis het aas sneller zal accepteren. Ik combineer deze presentatie met een kort combirigje in de kleur van de bodem zodat deze mooi weg valt maar snel de vis zal prikken wanneer deze langzaam aast in het koude water.

 

Een pop-up houdt je aas weg van de zure bodem en langer attractief

Een pop-up houdt je aas weg van de zure bodem en langer attractief.

 

De Pop-up presentatie

De tweede aaspresentatie die ik de komende periode zal gebruiken is een pop-up in combinatie met een multi-rig. Deze presentatie zet ik in op wateren waar veel blad op de bodem is gevallen dit najaar. Dit blad zorgt niet alleen voor een slechtere bodem-aas presentatie maar ook zorgt het verrottingsproces voor een tijdelijk zure toplaag van de bodem. Om het haakaas hier zo lang mogelijk attractief te houden is het ideaal om dit middels een pop-up aan te bieden. Een 14mm Milky Banana pop-up die enkele dagen gesoaked is in de Amino Trigger valt ook nog eens enorm goed op boven de donkere bladeren en zal zeker een nieuwsgierige of hongerige vis over de streep kunnen trekken.

 

Kritisch zijn over de gebruikte elementen zorgt voor meer vissen op de mat

Kritisch zijn over de gebruikte elementen zorgt voor meer vissen op de mat.

 

Wanneer deze presentatie niet meteen succesvol is op jouw water is het altijd slim om eens te gaan variëren met de verschillende elementen van je onderlijn. Probeer bijvoorbeeld eens een haakmaat 8 in plaats van 6, een dunner onderlijnmateriaal of een grotere hoeveelheid putty zodat de haak naar beneden wordt getrokken. Deze aaspresentatie heeft mij door veel te variëren en proberen al vele mooie vissen opgeleverd.

 

De Single-hookbait presentatie

Zo eenvoudig kan het zijn, een gesoakte 15mm Milky Banana over voer van verschillende diameters

Zo eenvoudig kan het zijn, een gesoakte 15mm Milky Banana over voer van verschillende diameters.

 

De laatste presentatie die ik wil bespreken is ook meteen de eenvoudigste van allemaal, maar biedt juist daar door ook veel mogelijkheden. Ik heb het hier over simpelweg een enkele boilie aan de hair. Vooral op de harde circuitwateren zie je dat veel vissers snel grijpen naar pop-ups, snowmans en alle andere mogelijkheden terwijl er enkel met normale boilies wordt bijgevoerd. De vissen krijgen dit snel door en eten je voerstek leeg zonder het haakaas aan te raken; iets wat ik de afgelopen periode ook heb ervaren tijdens het testen van de Milky Banana’s op een circuitwater.

Hier visten we de Milky banana naast de befaamde Maple Pistache. Toen ’s ochtends op de Maple een vis werd gevangen liet deze een plas van witte boiliedeeltjes achter op de mat zonder dat de andere hengel ook maar een teken van leven had gegeven. Meteen werd de gebruikte snowman vervangen door een enkele gesoakte Milky Banana boilie en de hengel liep nog binnen het uur af. Toeval? Ik denk echt van niet.

 

Deze bak liet de mat wit achter, tijd om de presentatie te veranderen!

Deze bak liet de mat wit achter, tijd om de presentatie te veranderen!

 

Soaken voor succes

Om terug te komen op de mogelijkheden van een single boilie wil ik het belang en voordeel van soaken nog benoemen. Door je haakaas te soaken zorg je er voor dat ook de buitenste schil die door het koken of stomen een deel van de attractie heeft verloren weer enorm attractief wordt. De Amino Trigger of Amino Booster trekt namelijk over een periode van dagen in de boilies en geeft vanaf het moment dat ze het water raken tot vele uren daarna een attractief geurspoor af. De vis zal je haakaas hier door veel sneller vinden en prefereren boven de gevoerde boilies.

 

Je aas soaken is de komende periode misschien wel dé manier om een verschil te maken

Je aas soaken is de komende periode misschien wel dé manier om een verschil te maken.

Ik hoop dat deze tips en uitleg over mijn aanpak ook in jouw visserij voor een verschil kunnen gaan zorgen. Veel succes alvast komende periode!

Auteur: Wesley Vroom