Het grote avontuur

Ben jij benieuwd wat Martin afgelopen zomer allemaal heeft uitgespookt? Lees dan snel verder. In zijn nieuwe blog lees je alles over zijn belevenissen, hij geeft je een interessante aastip waardoor je dit najaar gemakkelijker vis gaat vangen en je ziet de eerste foto’s van de bizar mooie omgeving waarin hij momenteel aan het vissen is. Samen met zijn vismaat Age bevist hij deze week namelijk zijn favoriete Franse rivier De Lot!

Excuus om niet te vissen?

Een september to remember en een zomer om snel te vergeten. Dat zijn mijn afgelopen 3 maanden in een notendop. Ik weet niet hoe het jou is vergaan, maar tijdens de warme zomermaanden stond het karpervissen bij mij op een laag pitje. Te warm, te druk, teveel muggen (haha) en een chronisch gebrek aan vrije tijd door de groei van Originals. Kortom; allerlei redenen waarom mijn hengels de waterkant nauwelijks zagen.

 

Met Matthijs beleefde ik onze traditionele social aan de oevers van de rivier..

 

Samen met Matthijs viste ik nog een nachtje op de rivier, met Verkoelen deed ik een nachtje op zijn karperboot en niet veel later ondernam ik een poging om op een nieuw water de eerste karpers te vangen (dat slaagde trouwens vrij goed) maar toen de warmte echt toesloeg vond ik het allemaal wel even best.

 

..en met Verkoelen deed ik een nacht op zijn karperboot.

..en met Verkoelen deed ik een nacht op zijn karperboot.

 

Vijf vissen op 1 nacht

Gelukkig ligt de echte zomerhitte inmiddels achter ons. We zijn zelfs alweer getrakteerd op de eerste echt ruige dagen en dat zorgt ervoor dat de karpers weer lekker actief worden. Het zuurstofgehalte neemt op veel wateren weer toe en in combinatie met een licht dalende watertemperatuur zet dit de karpers aan tot azen.

Tijdens m’n eerste nachtjes in september was dat direct goed merkbaar. Vijf vissen waaronder enkele lastige oude vissen vonden de weg naar m’n onthaakmat en ik kan je zeggen; dat doet eens mens goed zeg! Ouderwets lekker drillen en sochtends met wallen onder de oogjes moederziel alleen ontwaken in een groot open veld. Heerlijk! Later die week herhaalde ik het trucje nog eens tijdens een vroege ochtendsessie. Wederom gingen de 10fters tot in het handvat krom.

 

Wakker worden in stilte en gevulde bewaarzakken. Love it!

Wakker worden in stilte en gevulde bewaarzakken. Love it!

 

Analyseren en verbeteren

Zoals de meesten van jullie inmiddels weten analyseer ik iedere sessie om op die manier kleine verbeterpuntjes te vinden. Die probeer ik dan in een volgende sessie toe te passen waardoor het resultaat iedere keer een klein beetje beter wordt. Wat me deze eerste sessies in september al snel opviel was de voorkeur van de karpers voor eiwitrijk aas. Ik combineerde tijdens het voeren onze Scopex en Krill Caramel (de Scopex omdat deze het op niet druk beviste wateren altijd goed doet en de Krill Caramel vanwege de mooie eiwitprikkel) en tijdens het vissen beaasde ik 2 hengels met Scopex en 1 hengel de Krill Caramel.

 

De eerste nacht had ik direct 1 van de oude strijders te pakken. Een vis van waarschijnlijk 30-40 jaar oud!

De eerste nacht had ik direct 1 van de oude strijders te pakken. Waarschijnlijk 30-40 jaar oud en gek op Krill Caramel!

 

De eerste nacht kwamen 4 van de 5 aanbeten op de hengel beaasd met Krill Caramel. Toeval? Tsja, dat was eerlijk gezegd wel mijn eerste reactie. Na 1 nacht kun je immers nog geen enkele conclusie trekken. Maar toen ik de volgende sessie de positie van de hengels wisselde gebeurde het opnieuw. Wederom was de Krill Caramel in het voordeel. Conclusie: de karpers waren duidelijk op jacht naar voedsel en de eiwitprikkels van de Krill Caramel sluiten duidelijk aan bij de voorkeur van de vissen.

Eiwitprikkels?

Ik had niet verwacht dat de karpers zo kort na een warme periode alweer zo’n duidelijk voorkeur hebben voor eiwitrijk voedsel, maar blijkbaar weten de karpers instinctief heel snel wat goed voor ze is. Met eiwitprikkels kun je in deze periode dus duidelijk je voordeel doen. Het is niet mijn bedoeling om in deze blog diep in te gaan op de materie maar als ik je 1 tip mag geven; soak je aas een avond voorafgaand aan je sessie eens in een booster die veel wateroplasbare viseiwitten bevat (bijvoorbeeld de Krill Caramel Hydro Booster) en je zult zien dat de karper net wat sneller reageert op je aas. Deze truc werkt trouwens zowel op aangevoerde stekken als tijdens de instant visserij.

 

Met eiwitprikkels ben je aankomende weken in het voordeel. De Krill Hydro Booster is een perfect product om je aas te 'pimpen'.

Met eiwitprikkels ben je aankomende weken in het voordeel. De Krill Hydro Booster is een perfect product om je aas te ‘pimpen’.

 

Avontuur in Frankrijk

Maar goed, terug naar mijn belevenissen. Of liever gezegd, de avonturen die in het verschiet liggen. Als alles namelijk verloopt zoals gepland dan zit ik tijdens het verschijnen van deze blog aan de Lot. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘op De Lot’. Aankomende week vertoef ik namelijk samen met mijn vismaat Age een weekje op de karperboot van Joachim Stelma. Deze boot geeft ons ongekende mogelijkheden om mijn favoriete rivier eens stevig aan de tand te voelen. In het verleden heb ik veel op de Franse Lot gevist, maar door z’n extreem lastige bereikbaarheid waren veel stekken toen onbereikbaar. Nu is dat natuurlijk anders.. Je kunt je vast wel voorstellen dat we enorm veel zin hebben in dit gave visavontuur waarbij de mogelijkheden ongekend lijken te zijn!

 

Martin bevist momenteel de Zuid Franse rivier De Lot. Hopelijk later in de week meer vangsberichten en toffe foto's.

Martin bevist momenteel de Zuid Franse rivier De Lot. Hopelijk later in de week meer vangsberichten en toffe foto’s.

 

Met ons redactielid Wesley heb ik afgesproken dat we hem aankomende week op de hoogte houden van onze avonturen. Let dus goed op je mailbox. Ik hoop jullie daar te mogen trakteren op een gave ‘fotodump’. Rest mij nog jullie een fantastisch najaar te wensen. Profiteer van de hongerige karpers en trek er een paar op de kant!

– Martin Post