Het najaar: dè periode om je slag te slaan!

De zomer is alweer voorbij! Met de eerste herfststorm Francis achter ons kijken veel vissers reikhalzend uit naar het najaar. Meteorologisch gezien staat de herfst bekend om het sneller donker worden, regen en harde (zuidwester) wind of zelfs storm. Een periode waarin zowel de water- als de buitentemperatuur daalt.

Voor vissers die houden van zonnig en droog weer zit het seizoen er dan ook eigenlijk op, terwijl er ook een grote groep is wiens hart juist sneller klopt naarmate het najaar dichterbij komt. Maar welk water is eigenlijk geschikt voor het najaar? Welke aanpak levert de beste kansen op? En wat is nou het beste najaarsaas? In dit artikel neemt Bart je mee in zijn ervaring en geeft hij je een aantal bruikbare tips!

 

De beste aanpak in het najaar? Die lees je hier!

 

Najaarswater, bestaat dat?

In een echt waterland als Nederland, beschikken we gelukkig over vrijwel alle watertypen. Kanalen in diverse formaten, uitgebreide polderstelsels en uiterwaarden en zandafgravingen bieden ons land voldoende ruimte voor scheepvaart, recreatie én vissen! In het prille voorjaar van 2020 deed de zon al vroeg zijn best om ons te voorzien van heerlijk voorjaarsweer. Al snel vlogen de vangsten op de ondiepe wateren (diepte van max. 3 meter) ons om de oren en ook de paai deed op deze ondiepe wateren vroeg haar intrede. Dit terwijl op de diepere wateren (met dieptes tot >8 meter) de vis in sommige gevallen nog in wintermodus verscholen lag. De oorzaak van deze verschillen is de watertemperatuur, die op ondiep water vanzelfsprekend sneller oploopt dan op dieper water.

 

Het voorjaar van 2020 was #goud, zal het dit najaar ook lukken?

 

Een zelfde ontwikkeling zie je goed in het najaar, waarin de watertemperatuur van de ondiepe polderstelsels en lokale putjes veel sneller afneemt dan die van diepere zandafgravingen. Naarmate de temperatuur steeds vaker onder de 20 graden zakt, zullen de vissen zich richting het diepere water bewegen en zich op gaan maken voor de winter. Deze modus is logischerwijs het snelst bereikt op water met de laagste watertemperatuur, de ondiepe wateren dus. Op de diepere wateren duurt dit proces door de diepte simpelweg langer, waardoor de vissen langer de tijd hebben om zich voor te bereiden voor de naderende winter. En dit betekent maar één ding: ETEN!

 

Groot en diep water blijft langer warm en is daarom perfect voor het najaar

 

Stekkeuze

Zelf kies ik dus het liefst voor water dieper water in de herfst. Indien je in jouw regio niet beschikt over echt diep water, probeer dan op de wateren waar je wel kan vissen de diepere stukken in kaart te brengen. Dit zijn de plekken waar de vissen naartoe zullen bewegen en dus de plek waar jij moet zijn! Zelf vis ik graag op een diepere zandafgraving, met dieptes tot maximaal 15 meter. Bijna geen enkele zandafgraving is een ‘diepe bak’, veel plassen beschikken over richels, ondiepe kommen, rietkragen en wiervelden. Zo kan het maar zo zijn dat de diepte 10 meter uit de kant ook 10 meter diep is, terwijl je op 50 meter uit de kant een richel tegenkomt van 3,5 meter. Zeer interessant natuurlijk!

 

Locatie is immers de grootste sleutel tot succes.

 

Tegelijkertijd wed ik zelf niet graag op één paard en dus ook niet één diepte. Ik kies er dan ook altijd voor om verschillende dieptes te bevissen. Een voerboot met een goede dieptemeter is dan ook een absolute aanrader! #Locatie is immers de grootste sleutel tot succes. Het kan heel goed zijn dat je merkt dat er vooral vissen vanaf één diepte komen, waarna je je tactiek hier verder op kunt aanpassen!

Weersomstandigheden

Over weersomstandigheden als wind, temperatuur en luchtdruk is al veel geschreven. Veel vissers zijn het erover eens dat een weersverandering naar een (harde) zuidwesterwind met dalende luchtdruk een positief effect hebben op de vangsten. De technologie van tegenwoordig maakt het mogelijk om je sessies te timen op deze omstandigheden. Zelf maak ik veelvuldig gebruik van Weatherpro, die je voor €0,99 al scoort in de appstore. Net als in de zomer is ook in het najaar wat mij betreft timing dus een absolute kansvergroter!

 

Met een app als WeatherPro wordt timing een stuk makkelijker

 

Topaas voor de herfst

Nu de vissen zich opmaken voor een koudere periode en uiteindelijk de winter, verandert ook de voedselbehoefte van de karper. Daar waar de karper in de zomer op zoek is naar koolhydraten om zijn energie aan te vullen, gaat de karper in de herfst op zoek naar voedingsstoffen waarmee hij zijn reserves op kan bouwen. Eiwitrijk aas heeft in het najaar dus een absolute voorsprong ten opzichte van meer koolhydraadrijk aas. Voor mij is de keuze voor aas in het najaar snel gemaakt. Aangezien ik in het najaar graag verspreid voer en hiermee een groot deel van het bestand aan wil spreken, kies ik altijd twee soorten boilies.

Daarnaast mix ik ook graag verschillende diameters om de karpers met wat extra kracht op ´het verkeerde spoor´ te zetten. In het najaar staan de Krill Caramel en de Original B1 als favorieten op de lijst.

 

Verschillende diameters Krill Caramel en B1 is een veilige keuze in het najaar

 

De welbekende Krill Caramel is een echt breedspectrumaas en zal de vis snel prikkelen en het signaal geven dat er wat te halen valt. Dit past natuurlijk extreem goed bij de tactiek in het najaar, we willen immers de vis aanzetten tot een heuse vreetpartij! De Original B1 is juist de energieleverancier waar de karper naar op zoek is in het najaar. Bomvol eiwit met een unieke vloeibare blend. Deze blend bestaat onder andere uit gehydroliseerde krill, beefextract, kruiden, beefaroma, smaakmakers en een flavour die qua geur en smaak zijn gelijke niet kent. Met een eiwitwaarde van ruim 30% is de Original B1 voor veel vissers de sleutel tot succes in het najaar!

 

De Original B1 boilies bevatten bijna 30% eiwit, precies wat de karper nu zoekt.

 

Doordat de karper niet de enige vissoort is die actief op zoek is naar voedsel, zul je ook sneller last krijgen van (kleine) witvis. Daarom heb ik in het najaar dan ook een voorkeur voor onze X-tra hard hookbaits, die ik gerust 48 uur aan de hair durf te laten zitten. Doordat deze worden geleverd in een mooie afgesloten pot, soak ik deze graag een week van te voren. Hierdoor zuigen de hookbaits zich bomvol met dezelfde triggers die ook verwerkt zijn in de normale boilies. Dit zorgt natuurlijk voor extra attractie!

 

Attractief en zonder zorgen 48 uur te vissen, gesoakte X-tra hard hookbaits zijn ideaal dit najaar.

 

Met de nattere weersomstandigheden en koudere temperaturen is het ook van belang hier zelf op voorbereid te zijn. Zorg daarnaast voor een goede hoofdlamp en eventueel een brander voor een warme kop koffie, thee of soep!;)

 

Het najaar is dè periode om je slag te slaan, succes!

 

Bart Uijttenboogaart