Hoe kies jij de ideale boilie – deel 2

Allereerst willen we jullie hartelijk danken voor de leuke en positieve reacties op deel 1 van de handleiding ‘hoe kies jij de ideale boilie. Het was tof om zoveel leuke reacties te krijgen en het bevestigt dat er nog steeds behoefte is aan een uitleg over aas vanuit de praktijk. Het delen van kennis en ervaringen blijft naast aas maken onze passie. De combinatie zorgt bij iedereen hopelijk voor betere vangsten en voor nog meer plezier aan de waterkant.

In deel 2 van ‘welke boilie kies jij’ gaan we iets dieper in op de tactiek die past bij het gebruik van de boilie. Simpel gezegd: op welke manier profiteer je maximaal van de vangkracht van dit ronde bolletje. Want het kiezen van een boilie is 1, het aas op de juiste manier gebruiken is vaak een heel ander verhaal. Maar voor we zover zijn behandelen we eerst nog enkele kleine (maar daarom niet minder belangrijke) thema’s.

 

Thanks voor de toffe reacties op deel 1 van dit artikel

Thanks voor de toffe reacties op deel 1 van dit artikel

 

Budget

Hoeveel wil je betalen voor een boilie waar je goed vis mee vangt? Het klinkt misschien als een gekke vraag maar toch is het belangrijk om hem aan jezelf te stellen. Sommige vissers zijn met de aankoop van enkele kilo’s boilies en een paar zakken pellets en liquids klaar voor de rest van het jaar, maar er zijn ook genoeg vissers die duizenden euro’s per jaar aan voer spenderen. Wij geven altijd het advies om voor aanschaf goed na te denken wat je met het aas wilt doen. Wil je een flinke voercampagne opstarten dan heb je vaak grotere hoeveelheden boilies nodig. Uiteraard hangt hier een kostenplaatje aan vast dus zorg ervoor dat je een paar centen heb gereserveerd zodat je halverwege je voercampagne niet voor verrassingen komt te staan. Het is immers lullig als de bodem van je aasvoorraad in zicht komt, je net lekker aan het vangen bent en je centen zijn op… Een planning waarbij je goed in kaart brengt hoeveel je ongeveer gaat voeren en wat daarvan de kosten zijn kan in zo’n geval best handig zijn.

 

Denk na over je budget zodat je halverwege je voercampagne niet met een lege emmer staat!

Denk na over je budget zodat je halverwege je voercampagne niet met een lege emmer staat!

 

Ben je van plan om vooral instant vissend aan de slag te gaan? Dan komt je portemonnee er meestal iets beter vanaf. Ons advies is om  dan naast boilies ook goed te focussen op producten zoals wateroplosbare pellets, attractieve pop-ups en diverse liquids. Vooral bij de instant visserij werken deze producten enorm in je voordeel!

 

Vis je voornamelijk instant, dan is ons advies om extra aandacht te besteden aan liquids, pop-ups en pellets

Vis je voornamelijk instant, dan is ons advies om extra aandacht te besteden aan liquids, pop-ups en pellets

 

De meest gestelde vraag..

De meest gestelde vraag na deel 1 van ‘hoe kies jij de ideale boilie’ was de vraag of je het hele jaar dient te schakelen met verschillende boilies of is het ook mogelijk om met 1 en dezelfde boilie te blijven vissen? Blijkbaar is hier een grote behoefte aan en daarom een extra stukje uitleg in onderstaande alinea’s. Het hele jaar doorvissen met 1 en dezelfde smaak boilie heeft namelijk voor- en nadelen. Ga er maar even goed voor zitten want vooral voor de beginnende visser is dit een pittig onderwerp.

Het grote voordeel van het hele jaar vissen met 1 en dezelfde boilie is dat zowel jij als de karpers het aas goed leren kennen. Door flink en lang te voeren met hetzelfde aas lukt het in veel gevallen om de karpers ‘op je aas te zetten’. In de praktijk betekent dit fenomeen dat een karper die dagelijks hetzelfde aas eet de prikkel van je aas (bijvoorbeeld de smaak) gaat herkennen als veilig en makkelijk voedsel. Hoe vaker je een karper laat eten van je boilie met een specifieke prikkel (belangrijke voorwaarde is dat je alleen voert en nog niet vist) des te vertrouwder zal een karper met het aas worden. Is vaktermen noemen ze dit fenomeen positieve conditionering.

 

Door vaak te vissen met hetzelfde aas ontstaat er een chemie tussen aas en visser

Door vaak te vissen met hetzelfde aas ontstaat er een chemie tussen aas en visser

 

Een ander belangrijk voordeel van het hele jaar doorvissen met hetzelfde aas is dat je het aas echt goed leert kennen. Zoiets klinkt misschien vaag maar de kenners weten waarschijnlijk precies wat wij bedoelen. Iedere boilie heeft z’n specifieke eigenschappen zoals bijvoorbeeld attractiviteit, vertering of oplostijd. De karper reageert op deze eigenschappen. Dus als je precies weet hoe een boilie zich onder water gedraagt en als je dan ook nog eens precies weet hoe een karper er op reageert dan ontstaat er een soort van chemie tussen aas en visser. Als visser leer je na verloop van tijd hoe je het aas moet gebruiken waardoor je steeds beter gaat vangen. Een win- winsituatie! Chemie tussen aas en visser is lastig in woorden uit te drukken maar we hopen van harte dat je het dit seizoen zelf mag ervaren. Het is namelijk een zeer fijn gevoel en vaak resulteert het in mooie vangsten.

Langdurig doorvissen met 1 en hetzelfde aas heeft echter ook nadelen. Daar waar je een karper iets kunt aanleren (positieve conditionering door voorvoeren met hetzelfde aas) kun je een karper ook heel snel iets afleren. Officieel noemen we dit negatieve conditionering maar in de karpervisserij gebruiken we hiervoor vaak het woord dressuur. In de praktijk betekent het voor een karper dat ze ronde balletjes met een specifieke smaak eet (jou boilie) waarna ze iedere keer (of vaker dan haar lief is) een haak in haar mond krijgt en gevangen word. Voor de karper is dit een stressvolle ervaring waardoor ze leert dat ze moet oppassen met het eten van boilies, en specifiek met bepaalde smaken als ze daar te vaak op is gevangen.

 

Hoe langer je voert des te vertrouwder raakt een karper met je aas

Hoe langer je voert des te vertrouwder raakt een karper met je aas

 

Als karpervissers hebben we de mazzel dat karpers in essentie behoorlijk dom zijn en uiteindelijk wel weer de fout in gaan, ze kiezen uiteindelijk toch weer voor de makkelijk beschikbare voedselbron boilies, maar wanneer er flink wat dressuur op jou aas heerst dan zou dat het vangen van een karper flink kunnen bemoeilijken. Zodra de karper de prikkel van het aas eenmaal herkent en associeert met gevaar dan zal ze schuchter aasgedrag gaan vertonen. De karper eet je boilies dan nog wel. Maar omdat ze op hun hoede zijn, doen ze dat heel subtiel en voorzichtig en dat maakt ze echt lastig vangbaar. Wij hebben al heel vaak gezien dat een karper behoedzaam maar snel een voerplek leeg eet waarbij het haakaas onaangeroerd blijft. Vaak zoekt men de oplossing dan in rigs, en soms helpt dat gedeeltelijk, maar de afgelopen 15 jaar hebben we met z’n allen op diverse onderwaterbeelden kunnen zien dat een andere rig vaak niet de oplossing is. Voor ons mag het dus ietsje meer zijn. Daarom volgen er nu een aantal trucs die wij veel toepassen in deze situatie..

 

Halve boilies, washed out?

We hebben in het verleden al flink wat artikelen en blogs gepubliceerd over tips & trics die te maken hebben met boilies.  Eentje die naadloos aansluit op het hierboven beschreven onderwerp is het gebruik van halve boilies aan je hair. Nog steeds onderschat, maar in de praktijk hebben we gezien dat dit nog steeds 1 van de beste trucs is om schuwe karpers te vangen. We gaan er in dit artikel niet dieper op in, maar lees de blog over dit onderwerp maar terug en probeer het zelf eens. De truc werkt nog steeds erg goed omdat een karpers de halve boilies op veel wateren nog steeds niet associeert met gevaar..

 

Vertrouwen in je aas in onbetaalbaar, maar blijf flexibel

Vertrouwen in je aas in onbetaalbaar, maar blijf flexibel..

 

Er zijn echter nog veel meer trucjes om schuwe karpers van een voerstek af te vangen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van washed out boilies of door je haakaas een paar meter buiten de voerstek te vissen. Kost niks, maar werkt soms fantastisch. Een andere tactiek die we in dit artikel graag specifiek toelichten is het manipuleren van aasprikkels.

Manipuleren van aasprikkels

Klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt het reuze mee. Om je goed uit te leggen wat we precies bedoelen maken we even een uitstapje naar de witvisserij. Daar zijn ze namelijk heer en meester in het spelen met aasprikkels.

Witvissers die wedstrijden vissen hebben eigenlijk altijd 1 doel: het vangen van zoveel mogelijk vis in een zo kort mogelijke tijdsbestek. Een witvisser doet dus in eerste instantie zijn best om zoveel mogelijk vis op de plek te krijgen om ze vervolgens stuk voor stuk te vangen. Tijdens de wedstrijd heerst er dus een extreme hengeldruk op slechts een paar vierkante meters. Het gebeurt dan heel vaak dat je tijdens een wedstrijd al dressuur krijgt op de stek waar je vist. De massaal verzamelde vissen (vaak brasems en voorn) krijgen snel in de gaten dat er soortgenoten worden gehaakt en dat resulteert soms al heel snel in schuw aasgedrag. Op de 1 of andere manier weten vissen binnen no-time dat er iets niet in de ‘haak’ is. Het haakaas herkennen ze feilloos als iets gevaarlijks en daardoor worden ze lastig vangbaar. Ook in deze situatie blijven de vissen vaak wel aanwezig op de voerplek maar ze benaderen het haakaas met grote voorzichtigheid. Resultaat: het aantal aanbeten daalt snel. Witvissers herkennen deze signalen en ze weten maar al te goed dat ze met een kleine verandering in het haakaas de vissen weer kunnen vangen.

 

We kunnen veel leren van de witvisserij. Martin past al veel trucs toe in zijn visserij

We kunnen veel leren van de witvisserij. Martin past al veel trucs toe in zijn visserij

 

Door te veranderen van haakaas neem je het herkenbare gevaar tijdelijk weg en dat zorgt ervoor dat je de vissen weer haakt. Dit is een continu proces, want ook dit krijgen de vissen weer snel in de gaten. Het is een belangrijke reden waarom witvissers zo vaak wisselen van haakaas. Bijvoorbeeld door maden in te ruilen voor casters of door het haakaas te soaken met allerlei variaties aan vloeibare stofjes. Bekijk de tas van een witvisser maar eens goed en je ziet allemaal kleine potjes met liquids en wondermiddeltjes en dat is niet voor niks!

 

Schakelen met aas zorgt voor pieken in je vangsten maar het kan ook op een andere manier

Schakelen met aas zorgt voor pieken in je vangsten maar het kan ook op een andere manier

 

Genoeg over witvissen. Terug naar de karpervisserij. Bij ons werkt het onder water namelijk precies zo, echter krijgen wij als statisch karpervisser te weinig signalen als er zoiets aan de hand is. Daarom moet je maar eens gaan wisselen met verschillende soorten haakaas op het moment dat je denkt dat de karpers voorzichtig je stek leeg vreten. Het is geen zaligmakende theorie die altijd werkt, maar wij hebben er al vaak ons voordeel mee gedaan.

Krill Caramel Range

We kunnen ons goed voorstellen dat je graag een voorbeeld wilt hebben van een type boilie waar je deze truc mee kunt proberen. In dat geval hebben we goed nieuws. Onze nieuwe Krill Caramel Range leent zich perfect voor het spelen met verschillende prikkels. Tijdens de ontwikkelingsfase hebben we er zelfs rekening mee gehouden.

 

De Krill Caramel zorgde tijdens de testfase al voor mooie vangsten. Donderdag 29 maart zal deze nieuwe smaak verkrijgbaar zijn in de webshop

De Krill Caramel zorgde tijdens de testfase al voor mooie vangsten. Donderdag 29 maart zal deze nieuwe smaak verkrijgbaar zijn in de webshop

 

De nieuwe Krill Caramel Boilie bevat namelijk een combinatie van ingrediënten zoals krillmeel, krillextract, liquid krill, birdfoods, gistextract, kelp, melkpoeders, honing, N.D.H.C. en andere zoetmakers. In vaktermen noemen we zo’n boilie een ‘breedspectrumboilie’. De prikkels die vrijkomen uit deze boilie zijn dus zeer divers en wanneer je deze prikkels wilt versterken dan zijn er twee verschillende boosters in deze range waarmee je de karpers gemakkelijk op het verkeerde been kan zetten. Door je aas te soaken in de Krill Caramel Hydro Booster krijgt je aas een extreem vissige zoute smaak (die smaak komt voort uit gehydroliseerde visproteïnen en vrije-aminozuren) en door je aas te soaken in de Amino Booster krijgt je aas een nog zoetere smaak (komt voort uit veel wateroplosbare suikers). Door beide boosters verschillend te gebruiken kun je de prikkel van je aas dus snel veranderen en dat werkt voor de karpers vaak verwarrend.

 

Het manipuleren van aasprikkels doormiddel van de Krill Caramel Hydro Booster & Amino Booster zorgt voor verwarring bij de karpers. Doe er je voordeel mee

Het manipuleren van aasprikkels doormiddel van de Krill Caramel Hydro Booster & Amino Booster zorgt voor verwarring bij de karpers. Doe er je voordeel mee!

 

Bijkomend voordeel is dat beide producten ook nog eens eetlustopwekkende werking hebben. Mocht je dus een situatie herkennen waarbij je denkt dat de karpers je voerplek leeg eten zonder dat je beet krijgt, maak dan eens gebruik van zo’n product en verander de prikkel van je haakaas. In heel veel gevallen levert het je enkele bonusvissen op.

Vertrouwen

Al met al was het weer een flinke lap tekst over een pittig onderwerp. Toch kun je er echt je voordeel mee doen. De strekking van het verhaal is dat een kwalitatief goede boilie vaak wel gegeten wordt maar dat dit niet automatisch betekent dat je overal en altijd maar beet krijgt. Door je aas slim te gebruiken en door vooraf goed na te denken over je strategie is er vaak veel mogelijk. Doe er je voordeel mee!

 

Heb je vragen.. Onze vissers hepen je graag!

Heb je vragen.. Onze vissers helpen je graag!

 

Mocht je na aanleiding van dit artikel nog vragen hebben dan helpen wij je natuurlijk graag. Via de chatfunctie van onze webshop kun je ons gemakkelijk en snel een bericht sturen. Uiteraard zijn wij ook bereikbaar via social media. Schroom niet en stel je vraag. Wij maken graag wat tijd vrij om je goed advies te geven waardoor jij meer karpers gaat vangen.