Instant succes in het vroege voorjaar

In de winter gaan mijn tent en stretcher de kast in en vis ik eigenlijk alleen dagsessies totdat het water weer een graad of 12 is. Hoewel de karper in deze periode van het jaar nog niet erg actief is, valt er in korte sessies met relatief weinig voorbereiding toch succesvol op te vissen. Om die sessies zo succesvol mogelijk te maken is het belangrijk om attractief te vissen. Ik volg in deze periode een aantal strategieën waar ik je meer over wil vertellen in de vorm van handige tips.

 

Maak het jezelf vooral aangenaam in deze koude periode.

Maak het jezelf vooral aangenaam in deze soms toch koude periode.

 

Kies het juiste water

Ten eerste is het in deze periode vooral belangrijk om de juiste locatie te kiezen, dit gaat altijd boven de aaskeuze. Omdat ik in het vroege voorjaar geen lange (nacht)sessies vis en dus mobiel ben, kies ik voor kleiner water met een wat hogere bezetting zodat de karper nooit ver weg kan zijn. Als ik met koude vingers en een drup aan de neus op mijn stoeltje aan een mok koffie slurp, wil ik wel zeker weten dat er een reële kans is op een aanbeet.

Mijn voorkeur gaat uit naar wat ondieper water, omdat de vis hier naar mijn ervaring toch wat eerder actief zal zijn dan op diep water. Niet dat ze op diepe wateren helemaal niet azen, maar mijn ervaring is dat de weersomstandigheden sneller invloed hebben op ondiep water en de vis dus ook sneller zal worden geprikkeld om te gaan azen.

 

Klein (park)water heeft in deze periode zeker mijn voorkeur door de oppervlakte en het bestand.

Klein (park)water heeft in deze periode zeker mijn voorkeur door de oppervlakte en het bestand.

 

Attractief haakaas

Wanneer het juiste water is gekozen, kan het aas worden geselecteerd. Omdat de vis nog niet veel zwemt of aas opneemt moet dit zo attractief mogelijk zijn. Zelf kies ik hierbij vaak voor een 12mm of bijgesneden 15mm boilie. Vooral de Scopex en de – speciaal voor deze periode ontwikkelde – Milky Banana’s hebben hierbij mijn voorkeur met als kerst op de taart een witte of roze maiskorrel. De haakaasjes soak ik enkele dagen van de voren in Amino Trigger om ze nog attractiever te maken en ze langdurig een aassignaal te laten afgeven in het water.

 

Klein en attractief haakaas zorgt vaak voor de snelste aanbeten.

Klein en attractief haakaas zorgt vaak voor de snelste aanbeten.

 

Keep It Simple

Om de vis snel het haakaas te laten vinden is het vaak slim om wat bij te voeren, daarom maak ik graag gebruik van pva-sticks. Met de stickmix kan je lekker creatief aan de gang gaan met allerlei ingrediënten, maar zelf hou ik dit graag simpel. Je gebruikt vaak maar kleine hoeveelheden stickmix dus het is makkelijk om voor een kant-en-klare mix te gaan en hier zelf enkele ingrediënten aan toe te voegen. Originals heeft kant-en-klare groundbait mixen die exact passen bij de verschillende boilies in de range en speciaal zijn ontwikkeld voor onder andere PVA-sticks. Om dit nog wat attractiever te maken voeg ik zelf graag een kleine hoeveelheid pellets toe in de gebruikte smaak.

 

Een kant-en-klare stickmix is enorm handig en bovenal enorm attractief.

Een kant-en-klare stickmix is enorm handig en bovenal enorm attractief.

 

Boost je pva-sticks

Om de droge mix af te maken crush ik een aantal van de gebruikte boilies en voeg deze toe aan de mix. Dit zorgt weer voor een aantal grovere deeltjes waardoor de vissen net wat langer zullen rondhangen bij je haakaas. Door de mix doe ik vervolgens een scheut Amino Trigger om het maximaal attractief te maken. Omdat de Triggers zo geconcentreerd zijn wil je deze niet overdoseren en maak ik de mix verder aan met de Amino Booster in de bijbehorende smaak. Voor een aantal stickjes ben je maar een kleine hoeveelheid Booster nodig, want de kleefkracht van deze Booster is veel hoger dan die van een olie of liquid.

 

De Amino Booster en Trigger maken elke stickmix nog een stuk beter.

De Amino Booster en Trigger maken elke stickmix nog een stuk beter.

 

Minder is meer

Het is de bedoeling om de vissen met een kleine hoeveelheid attractief voer tot azen aan te zetten en ze dus niet te verzadigen. Daarom maak ik mijn pva-sticks niet groter dan een golfbal. Een bijkomend voordeel is dat deze kleine sticks makkelijk te werpen zijn en de plons op het water niet heel groot is, je kan dus regelmatig opnieuw inwerpen of andere stekken proberen wanneer je geen actie krijgt.

 

Precies genoeg om een aanbeet te versieren in koud water.

Precies genoeg om een aanbeet te versieren in koud water.

 

Met deze tactiek zal ik de komende periode regelmatig enkele uurtjes aan het water te vinden zijn. Het vroege voorjaar is geen eenvoudige periode, maar wanneer je bovenstaande factoren goed inzet kun je in een beperkte tijd toch goed je vissen vangen. Veel succes alvast!

 

De aanpak heeft geloond en deze mooie spiegel lag al snel in het net.

De aanpak heeft geloond en deze mooie spiegel lag al snel in het net.

 

– Wesley Vroom