Interview met Jan van der Zanden

Afgelopen week is de Brabantse karperbaas Jan van der Zanden toegetreden tot het team van Originals. Veel mensen zullen Jan al kennen, van hem hebben gehoord of foto’s hebben gezien van de bakken die hij vangt. Toch willen we met dit interview Jan beter aan jullie voorstellen en verteld hij onder andere over zijn keuze voor Originals. 

 

Jan is bekend van zijn succesvolle visserij op Brabantse circuitwateren

Jan is bekend van zijn succesvolle visserij op Brabantse circuitwateren.

 

Laat me maar met de deur in huis vallen Jan. Originals is ontzettend trots op het feit dat je hebt gekozen voor ons merk. We kennen je al heel wat jaren als een gedreven en gepassioneerde visser. Vooral je publicaties over de Brabantse circuitwateren staan nog op ons netvlies gegrift. Kun je ons iets meer vertellen over deze periode?

Allereerst wil ik jullie bedanken dat ik deze wederzijdse samenwerking met Originals mag aangaan. De Brabantse circuitwateren bevis ik nog steeds met veel plezier maar minder frequent als een aantal jaren geleden. Mijn beginperiode op deze wateren was alles behalve gemakkelijk, maar daarentegen wel een ontzettend goede leerschool wat mij vistechnisch op een steeds hoger niveau bracht. Door met kleine aanpassingen mijn visserij steeds te verbeteren kwam er na vele uren van vissen en observeren uiteindelijk een einde aan de serie blanks en melde de eerste vissen zich. De voldoening en het geluk van dit eerste succes kan ik mij de dag van vandaag nog steeds herinneren. Door de vangst van enkele vissen kreeg ik een enorme boost in mijn vertrouwen en werd ik ook steeds meer gedreven om mijn systemen te blijven verfijnen.

De jaren die er op volgden kwam er al snel meer regelmaat in mijn vangsten en belangrijker nog; ik kon de link leggen waardoor dit kwam. Ik heb in deze periode erg veel geleerd en een berg ervaring opgedaan waar ik vandaag de dag nog steeds mijn voordeel mee doe. Maar boven alles heb ik hier een ontzettend mooie tijd beleefd. Gezonde concurrentie en vriendschappen waren voor mij toen al heel belangrijk. Zo ben ik blij  dat ik met een aantal vissers uit deze periode nog steeds goed bevriend ben en mede door elkaars kennis en bevindingen te delen kan ik met een goed gevoel terug kijken op deze mooie periode.

 

Genieten, vangen en vriendschappen maken. Dat is waar het om draait

Genieten, vangen en vriendschappen maken. Dat is waar het om draait.

 

Inmiddels ben je getrouwd en vader van twee kinderen. Daarnaast heb je een ontzettend drukke baan als uitvoerder in de bouw, dus vertel eens iets over je huidige visserij. We kunnen ons zo voorstellen dat het niet altijd gemakkelijk is om alles te combineren?

Het is inderdaad nodig om alles vooraf goed te plannen. Ik vind het namelijk ook fijn om van mijn gezin te genieten en voldoende tijd met hen door te brengen. Zo stem ik mijn visserij zo goed mogelijk af op de thuissituatie. Gelukkig hebben wij hiervoor een gezinskalender waar ik op voorhand mijn sessies plan. Deze sessies bestaan voornamelijk uit wekelijks één kort instant nachtje en mede door mijn werk ben ik hiervoor vaak gebonden aan het (drukke) weekend. Omdat mijn sessies op voorhand gepland staan is het altijd maar afwachten of het weer mij gunstig gezind is. Vissen wanneer de karpers echt los zijn is dus lang niet altijd vanzelfsprekend meer, maar gelukkig matcht dit nog af een toe eens met mijn agenda.

 

Met 1 visnacht per week staan alle zintuigen op scherp

Met 1 visnacht per week staan alle zintuigen op scherp.

 

Dus je kiest tegenwoordig vaak voor een instant aanpak? Wat zijn de eerste dingen waar je op let zodra je bij het water aankomt?

Ondanks dat ik buiten mijn vissessies om niet veel tijd meer aan de waterkant spendeer, probeer ik zo goed mogelijk in beeld te brengen waar de vissen zich onder welke omstandigheden bevinden. De meeste informatie vergaar ik door zeer vroeg in de ochtend mijn stretcher te verlaten om op zoek te gaan naar karperactiviteit. De ochtendschemer is op de meeste wateren hét moment dat de vissen hun verblijfplaats verraden. Mede door de rust die op dit tijdstip over het water heerst is het vaak makkelijk om te bepalen waar het geluid van die springende of rollende karper vandaan komt. Door je bevindingen te noteren en consequent het zelfde water te blijven bevissen krijg je een steeds beter beeld waar de vissen zich onder welke omstandigheden ophouden. Heb je hier eenmaal een patroon in gevonden, dan zal dat je helpen de juiste stekkeuze te maken waardoor je met een stuk meer vertrouwen achter je hengels kunt plaatsnemen.

 

De vroege ochtenden zijn het perfecte moment om toe te slaan

De vroege ochtenden zijn het perfecte moment om toe te slaan!

 

Speelt aas hierin voor jou een belangrijke rol?

Aas speelt zeker een zeer belangrijke rol binnen mijn visserij en dat is mede de reden dat ik voor de producten van Originals heb gekozen. De vissen krijgen op de wateren die ik bevis een grote diversiteit aan aas aangeboden. Het merendeel daarvan zijn boilies, dus dat maakt het er voor ons als visser niet gemakkelijker op. Door het constante aasaanbod verliest de vis een deel van zijn gretigheid en kan het rustig bepalen wanneer en -misschien nog belangrijker- wat hij gaat eten. Omdat de vis de mogelijkheid heeft onaantrekkelijk aas links te laten liggen, ben ik er van overtuigd dat kwalitatief goed aas een steeds belangrijkere schakel is binnen onze visserij. De vissen eten alleen datgene wat hun voorkeur geniet en daarbij zal de vis een goed aas niet alleen sneller opmerken maar ook makkelijker accepteren.

Doordat ik vrijwel altijd instant vis, vind ik het zeer belangrijk om attractief aas in te zetten. Door met aas te vissen waar verschillende triggers in verwerkt zijn probeer ik de vissen zo snel mogelijk over de streep te trekken. Zo zijn de boilies uit de range van Originals zorgvuldig opgebouwd met goed verteerbare ingrediënten en zijn er onder andere amino’s,  eetlustopwekkers en bijpassende flavours in verwerkt. Hierdoor bezitten de boilies een grote instant vangkracht en zal er na het droppen van het aas direct een voedselprikkel in het water worden afgegeven. Doordat deze unieke aasrange bestaat uit boilies , pellets, stickmixen, pop-ups, vloeibare amino triggers en nog veel meer, kan ik er perfect mee blijven combineren en in iedere situatie mee uit de voeten. De mogelijkheid om de vissen een diversiteit aan aas voor te schotelen wat niet enkel en alleen uit boilies bestaat, is van onschatbare waarde binnen mijn instant visserij.

 

Een slimme aanpak levert Jan vaak dikke vissen op

Een slimme aanpak levert Jan vaak dikke vissen op.

 

Je ambitie en fanatisme spatten van het scherm af Jan. Prachtig. Wat zijn je plannen voor dit jaar? Heb je nog bijzondere targetvissen op je verlanglijstje staan?

Jazeker Martin, zoals voor elke nieuwe start van het seizoen smeed ook ik de nodige plannen. Zo heb ik ieder jaar wel enkele wateren waar ik sta te popelen om er aan de slag te gaan. Weloverwogen maak ik dan de keuze om op een water aan de slag te gaan wat zich het beste leent voor mijn visserij en besteed hier dan ook vrijwel al mijn beschikbare vistijd. Ook dit jaar is mijn keuze weer gemaakt. De eerste sessies van het jaar zijn zelfs alweer achter de rug. Over de bewoners van dit betreffende water wil ik nog niet teveel prijs geven, maar ik ben vastberaden deze te vangen zodat ik ze kan showen in mijn blogs op de website van Originals.

Tot slot wens ik iedereen een goed visseizoen toe. Dat er vele records mogen sneuvelen en dat er maar veel vriendschappen mogen ontstaan aan de waterkant. Mocht je mij eens tegen het lijf lopen of heb je vragen over de producten van Originals, aarzel dan niet om een praatje te komen maken. Ik deel mijn kennis graag zodat we met zijn allen zoveel mogelijk plezier aan onze hobby mogen beleven.

 

Welkom bij Originals Jan. We zijn er trots op dat je voor ons merk hebt gekozen

Welkom bij Originals Jan. We zijn er trots op dat je voor ons merk hebt gekozen

 

Hartelijk dank voor deze toffe kennismaking Jan. Ik denk dat de gebruikers van ons aas dit jaar nog wel van je gaan horen. Laten we snel eens samen een sessie in Brabant of België gaan doen zodat we veel mooie plannen kunnen smeden.

 – Team Originals