Karpers drillen in het wier

Deze week beleefden we de warmste septemberdag van de afgelopen 100 jaar. Nooit eerder was het in september zo warm als deze week. En daarmee zijn de weersvoorspellingen meer dan uitgekomen. Vanochtend liep ik voor werktijd nog even een flink stuk langs de oevers van mijn favoriete water. De karpers lagen goed verstopt in het wier. Precies op de plek waar ik ze had verwacht…

 

In het wier liggen verborgen schatten verscholen.

In het wier liggen verborgen schatten verscholen.

 

In deel 1 van ‘karpers in het wier’ kon je lezen dat wiervelden met warme dagen voor mij favoriete stekken zijn. De vis voelt zich er veilig, ze kunnen er relaxen en luieren zonder gestoord te worden en in deze periode is er meer dan voldoende voedsel te vinden. De basis voor een succesvolle wiervisserij is het lokaliseren van de vissen en het subtiel presenteren van je haakaas op een schone bodem. Wanneer je dit kunstje beheert is het niet heel moeilijk om een karper te haken. Maar dan begint het pas. Omdat je kort in de kant vist zal het water na een aanbeet exploderen en daarom is het belangrijk om vanaf dat moment adequaat te reageren.

 

Drils in het wier kunnen explosief zijn. Wees daar op voorbereid.

Drils in het wier kunnen explosief zijn. Wees daar op voorbereid.

 

De eerste seconden van de dril zijn cruciaal. Wanneer je de slip of baitrunner te los hebt staan komt een karper gemakkelijk op snelheid waardoor ze zich diep in de wiervelden boren. Met alle gevolgen van dien, want om ze dan nog veilig te landen heb je veel mazzel nodig. Het is veel beter om met een dichte slip te vissen. Voorwaarde is dan wel dat je dicht bij je hengel zit zodat deze na een aanbeet niet het water in vliegt, maar dat spreekt natuurlijk voor zich. Het voordeel van een dichte slip is dat een karper na de aanbeet niet op snelheid komt. Ze krijgen dus als het ware niet de mogelijkheid om zich helemaal vast te zwemmen in het wier. De dril zal zich dus afspelen op enkele vierkante meters, vaak onder de hengeltop.

 

Krachtig maar toch met beleid.

Krachtig maar toch met beleid.

 

Bij sterke vissen ontkom je er niet aan dat de vissen enkele meters terrein winnen maar dat is geen ramp. Een eerste reactie is om dan direct als een malle te gaan trekken, maar dat werkt vaak averechts. Het is veel beter om een lichte spanning op de lijn te houden en te wachten tot de vissen zelf weer in beweging komen. Door op dat moment de druk flink om te voeren zal de vis zichzelf als het ware weer los zwemmen uit het weer. Je moet voor deze driltactiek een beetje ervaring opdoen, maar je zult zien dat het werkt. Beheers je de tactiek nog niet helemaal? Neem dan een zwembroek mee. Je kunt de karper dan altijd veilig uit het wier halen.

 

Een juweeltje uit het wier. Gevangen nog geen meter uit de kant.

Een juweeltje uit het wier. Gevangen nog geen meter uit de kant.

 

Eerlijk is eerlijk, voor drillen in het wier is wel een beetje lef nodig… Wanneer je dit voor het eerst doet zal je schrikken van de kracht die een karper heeft zo vlak na een aanbeet. Maar met een soepele hengel, een beetje demping van een nylon voorslag en een soepele pols dan gaat het vast en zeker lukken. Eenmaal verslaafd aan het vissen in wierrijke gebieden dan wil je niet meer anders.

 

Een net vol wier en karper. Job done!

Een net vol wier en karper. Job done!

 

Note: er zijn situaties waarbij het niet wenselijk is om wiervelden te bevissen. Bijvoorbeeld wanneer wiervelden extreem groot zijn en er geen open plekken zichtbaar zijn. Of wanneer er zich obstakels zoals palen en takken tussen het wier bevinden. Visveiligheid gaat uiteindelijk voor alles. Hou dat goed in gedachten want dan kunnen we met z’n allen nog lang genieten van deze prachtige hobby.

 

Wees zuinig op de vis dan kunnen we allemaal nog lang genieten van onze mooie hobby.

Wees zuinig op de vis dan kunnen we allemaal nog lang genieten van onze mooie hobby.

 

Auteur: Martin Post