Karpervissen in koud water – alle winter tips

Het is half december en de eerste serieuze sneeuwbuien hebben we inmiddels alweer achter ons liggen. De karpers verkeren in hun wintermodus en dat maakt het vangen zeker niet gemakkelijker. Voor de wintervissers onder ons schreef Martin Post vorige winter enkele goed gelezen blogs met daarin een aantal tips over deze speciale visserij.  Omdat veel van deze informatie voor sommige vissers nog steeds een steuntje in de rug kan zijn leek het ons leuk om ze samen te voegen en nogmaals onder de aandacht te brengen. Het resultaat is dit uitgebreide artikel waar zowel de beginnende als gevorderde wintervisser veel informatie en inspiratie uit kan putten. Doe er je voordeel mee de komende maanden!

 

Dagelijks voorvoeren heeft mijn voorkeur.

Dagelijks voorvoeren heeft mijn voorkeur.

 

Langdurig voorvoeren – de nummer 1 wintertip!

De eerste tip is rond eind december weliswaar niet meer helemaal van toepassing, toch willen we hem graag weer met jullie delen. Al is het maar omdat je hem dan in je oren kan knopen om volgende winter toe te passen. Langdurig voorvoeren is namelijk 1 van de beste trucs om in de winter veel karpers te vangen.

Het beste moment om zo’n campagne op te starten is de maand oktober. De watertemperatuur is dan nog goed en de vissen zwemmen nog steeds hun rondjes. Door langdurig te voeren met kwaliteitsaas met een laag eiwit- en vetgehalte lukt het om de vissen te laten azen, ook als de watertemperatuur in november en december daalt. Niet getreurd als je dit leest en bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie lekker op pad wilt gaan zonder dat je een stek hebt opgebouwd. Ook door in deze periode de juiste stekken -die ik verderop beschrijf-  enkele dagen met regelmaat aan te voeren met kleine hoeveelheden voer geef je jezelf een groot voordeel.

 

De Milky Banana boilies zijn uitermate geschikt om in de winter te blijven voeren.

De Milky Banana boilies zijn uitermate geschikt om in de winter te blijven voeren.

 

Door dagelijks kleine hoeveelheden te voeren, soms maximaal 200-300 gram per dag, kun je het spijsverteringskanaal van een karper ‘ namelijk aan de praat’ houden. De Scopex en Milky Banana boilies van Originals zijn hiervoor uitermate geschikt. Door de verfijnde smaak en grove ingrediënten blijft de karper dit aas graag eten en zich er lang goed bij voelen. De truc is om de vertering op gang te houden.

 

Bodemaas of Pop-ups?

Ligt de vis eenmaal op je stek dan lijken ze in deze periode een flinke voorkeur voor bodemaas te hebben. Afgelopen maanden experimenteerden we er weer lustig op los, maar bodemaas in combinatie met een kort scherp rigje leverde verreweg de meeste karpers op. Een halve boilie in combinatie met een halve pop-up en een boilie waar we een stukje van afsnijden zorgde voor 90% van alle aanbeten. En dat op verschillende wateren! Let op: het betreft in dit geval wel een voorkeur die waarschijnlijk ontstaat door het langdurig aanvoeren van stekken met bodemaas. Voor de instantvisserij lijken de karpers soms een totaal andere voorkeur te hebben, een chod-rig kan dan bijvoorbeeld soms wonderen doen!

 

Bodemaas heeft op een voerstek vaak de voorkeur, maar durf ook te experimenteren!

Bodemaas heeft op een voerstek vaak de voorkeur, maar durf ook te experimenteren!

 

Combineer je aas met vloeistoffen

Wanneer je dit bodemaas combineert met een goede liquid dan lijkt het allemaal nog ietsje gemakkelijker te gaan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een liquid zoals bijvoorbeeld de Milky Banana High Concentrated Amino Trigger. De stofjes in deze vloeistof zijn in koud water bijzonder goed wateroplosbaar waardoor ze de karpers snel triggeren. Vergis je niet in het feit dat het water in de winter steenkoud is en dat er bij de karpers geen acute behoefte is aan voedsel. Om ze te laten azen is soms dus iets extra’s nodig en liquids helpen daar absoluut bij!

 

Je aas soaken is de komende periode misschien wel dé manier om een verschil te maken

Je aas soaken is de komende periode misschien wel dé manier om een verschil te maken

 

Gemalen boilies & snelle prikkels

Oke vooruit, ik kan het niet laten om nog snel één aastip met jullie te delen. Zoals jullie allemaal weten is het water in de winter ijskoud en dan mag de prikkel van het aas ietsje sterker zijn dan in andere jaargetijden. Een belangrijke truc om alle triggers van een boilie snel te verspreiden in het water, is om een deel van je boilies te vermalen in een crusher. Hierdoor ontstaan er allemaal kleine aasdeeltjes die onder water snel prikkels afgeven en tegelijkertijd voor een wolkend effect zorgen. En geloof me, die wolk kan de karpers soms helemaal gek maken!

Vloeibare Amino Boosters en Amino Triggers leveren je in de winter meer vis op!

 

Durf ook diep te vissen!

Kwaliteitsaas op een stek waar nauwelijks karper zwemt is een slechte combinatie waar je nog steeds geen succes mee boekt. Het kan dus zeker geen kwaad om je stekken nauwkeuriger uit te pijlen en te onderzoeken dan je normaal doet. Ik bevis momenteel wateren met een diepte van maximaal 25 meter. Op zulke wateren kun je gerust dieptes bevissen tot ongeveer 12 meter.

 

Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter.

 

De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!

 

Ze hoeven niet altijd groot te zijn. Waarschijnlijk 1 van mijn laatste vangsten van 2016.

Ze hoeven niet altijd groot te zijn in de winter!

 

Stekken op ondiep water

Bevis je wateren met minder diepte? Kies dan voor de delen van een water die in de luwte liggen, en dan bij voorkeur in een zone waar de hele dag de zon op schijnt. De karpers zijn in de winterperiode extreem gevoelig voor licht dus een paar beaasde rigs op de zonkant kan je dan absoluut een extra wintervis opleveren!

 

Zonkantjes genieten op ondiep water mijn voorkeur.

Zonkantjes genieten op ondiep water mijn voorkeur.

 

Inkorten die rigs!

Naast bovenstaande zaken zijn ook rigs erg belangrijk voor mijn wintervisserij. De karpers azen in koud water een stuk trager dan bijvoorbeeld in de zomer dus het inkorten van je rig levert je sowieso veel extra karpers op. Mijn rigs hebben in de winter een gemiddelde lengte van zo’n 7 tot maximaal 10 centimeter. In combinatie met een subtiele aligner, een teflon gecoate haak (maat 6), een shot on the hook en een shockersysteem ontstaat er een dodelijk effectieve en snelle inhaking!

Wanneer de aanbeten afnemen en we toch het gevoel hebben dat er karper op de stek ligt, dan schakelen we over naar ultrascherpe rigs van maximaal 5 centimeter. Je zult versteld staan hoe zo’n kleine aanpassing voor extra karpers kan zorgen!

 

In de winter aast een vis traag. Met een kortere rig haak je ze beter!

In de winter aast een vis traag. Met een kortere rig haak je ze beter!

 

Vroeg de slaapzak in

Het vissen in de winter doet een flink beroep op je doorzettingsvermogen. Wanneer alle puzzelstukjes op z’n plek vallen dan kun je geweldige momenten beleven maar je moet soms ook een beetje mazzel hebben. Doorzetten is dus zeer belangrijk. Vis je graag ’s nachts? Dan is het samen vissen met een vismaat erg relaxt, maar om eerlijk te zijn vis ik zelfs dan meestal alleen. De hengels op scherp en vroeg in de slaapzak vind ik altijd een prima optie. Een paar extra uurtjes slaap inhalen kan voor mij nooit geen kwaad…;-)

 

Vroeg in de slaapzak en genieten van de rust in deze periode blijft heerlijk

Vroeg in de slaapzak en genieten van de rust in deze periode blijft heerlijk

 

Het perfecte moment afwachten?

Tijdens het wintervissen is een strakke planning en een goede timing belangrijker dan in welk ander seizoen dan ook. Tijdens m’n dagelijkse ronde aan het water (voor werktijd voer ik nog steeds iedere dag 300 gram boilies) zag ik deze week nog enkele keren een vis rollen, en dat verbaast me niets want qua temperatuur mogen we nog steeds niet mopperen. Het bevestigt mijn gedachte dat je sessies in deze periode zeer nauwkeurig moet plannen. De vissen zijn een groot deel van de dag passief, maar wanneer de omstandigheden optimaal zijn (ook al is het soms maar een paar uurtjes) dan komen ze in beweging en dat maakt ze vangbaar. Een goede planning van je sessies is dus cruciaal.

 

Het perfecte moment! Zorg dat je aan het water zit zodra de vissen beginnen te azen.

Het perfecte moment! Zorg dat je aan het water zit zodra de vissen beginnen te azen.

 

Mijn voorkeur gaat uit naar het dagelijks aanvoeren van de stekken en die room ik dan af op momenten waarbij de wind gunstig is (bij voorkeur ZW) en wanneer het zonnetje schijnt. Enige flexibiliteit in je aanpak is dus wel belangrijk. Heb je een sessie gepland en stap je de deur uit terwijl het miezerregent en mistig is, blijf dan maar lekker thuis. Wanneer het zonnetje enkele dagen later schijnt terwijl er een zachte zuidwesten wind waait, pak dan vooral je hengels. Het is een perfect moment voor een wintervis!

 

Wanneer je alle puzzelstukjes samen weet te voegen zijn dit soort winterberen goed vangbaar!

Wanneer je alle puzzelstukjes samen weet te voegen zijn dit soort winterberen goed vangbaar!

 

Heb jij brandende vragen?

Dit waren mijn tips om succesvol in de winter door te vissen! Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust! Namens hele Originals team wil ik iedereen alvast fijne feestdagen wensen! Op naar een goed jaar met hopelijk nóg mooiere vangsten. Pas goed op met je jezelf, want een karper drillen zonder een hand wordt knap lastig… ????