Liquids: brasem of karpertrigger?

Het gebruik van liquids wordt doorgaans geassocieerd met het vangen van brasems.De vraag is: ‘Is dit terecht?’ Het antwoord ligt genuanceerder dan een simpele ja of nee.

Brasems zijn van nature veelvraten die alles opvreten wat er op hun pad komt. Daarnaast trekken brasems vaak in scholen, enorme scholen. Alle enigszins attractieve aasdeeltjes die zich bevinden op hun route lijken dan te sneuvelen in de bekken van deze veelvraten. Ook liquids kunnen in dit soort situaties voor een overkill zorgen.

Brasem

Toch zijn liquids juist op wateren waar je iets minder last hebt van brasems een ware karpertrigger. De kracht schuilt hem in het juiste gebruik ervan. Hieronder staan enkele tips die wij in de praktijk zeer veel toepassen en die vaak enkele bonusvissen opleveren.

 

Tip 1.

Door vooraf goed te observeren kun je goed beoordelen in welke zones de karpers zich bevinden. Heb je eenmaal een zone gevonden waar de karpers massaal samenscholen dan kun je gerust flinke hoeveelheden liquids gebruiken. In de praktijk zullen de karpers je stek domineren.

IMG_2949

Tip 2.

Heb je toch last van brasem? Gebruik liquids dan slim. Karpers zijn van nature nieuwsgierige beesten waardoor ze vaak in de buurt van brasems bivakkeren, vooral wanneer de brasems los gaan op je voerplek. Leg eens een hengeltje met een paar soakes tien meter buiten je voerplek. Je resultaten kunnen verrassend zijn

Martin Post met een mooie spiegel

Tip 3.

Single Hookbaits worden doorgaans genegeerd door brasems. Positioneer eens een flinke gesoakte hookbait op een strategische plek en je zult zien dat de werkzame stoffen in onze liquids zorgen voor een prikkel die een karper moeilijk kan weerstaan.

Bij Originals hebben we geprobeerd het ‘brasemprobleem’ zoveel mogelijk te tackelen. Door de jarenlange ervaring van onze aasmakers is het gelukt om stofjes waarmee je extreem veel brasem lokt achterwege te laten. Het klinkt voor sommigen misschien bizar, maar in de afgelopen 20 jaar hebben de vele aansluitingen in de karper- en witvisserij ons geleerd dat je met het ene stofje meer brasems lokt, en met het andere stofje meer karpers. Welke stofjes dat zijn houden we natuurlijk geheim. Maar geloof ons dat het zo is en dat er vooral in de top van de Belgische wedstrijdvisserij wedstrijden door zijn gewonnen!

Uiteindelijk is het de visser die het maximale uit een product kan halen. We hebben met onze range liquids het voorbereidende werk voor je gedaan en de rest moet je zelf doen. Geef ze eens een eerlijke kans, wees kritisch op je eigen visserij en je zult versteld staan van de positieve.