Maximaal resultaat met 15 kilo boilies

Wil jij maximaal rendement met het voer wat je onlangs hebt aangeschaft? Dan is dit artikel het lezen meer dan waard. Martin Post geeft je in dit artikel waardevolle tips en hij deelt zijn favoriete voertactiek voor de maanden juni en juli.

Martin aan het woord:

Aanleiding voor dit artikel is de vele vragen die ik afgelopen weken kreeg over de Boiledeals die wij verkopen in onze webshop. Veel mensen bestelden 1 of meerdere deals en vroegen zich af hoe ze deze deal het beste kunnen benutten. Logisch, want met 15 kilo boilies kun je veel mooie karpers vangen maar dan moet je het aas wel op de juiste manier inzetten. Het antwoord op de vraag welke voertactiek ik deze maand toepas en wat ik doe met bijvoorbeeld 15 kilo boilies is waarschijnlijk simpeler dan je zou denken.

 

Martin benut zijn 15 kilo boilies optimaal.

 

Om te bepalen hoe en waar ik in deze periode voer en op welke manier ik dat doe hou ik rekening met een aantal zaken. De belangrijkste drie pijlers waarop ik mijn keuze baseer zijn:

  • Weersomstandigheden
  • Activiteiten van andere vissers op het water
  • Het grote ‘afroommoment’

 

Als de karpers eenmaal op het voer liggen en de omstandigheden zijn goed kan het snel gaan

 

Weersomstandigheden

Het is vooral de combinatie van deze drie pijlers die bepalend is voor het succes van je voercampagne. Begin je met het aanvoeren van je stek op het moment dat er bijvoorbeeld 4-5 andere vissers op het water bezig zijn dan is het logisch dat het effect kleiner is dan wanneer je in eentje een water aanvoert.

Hetzelfde geld voor bepaalde weersomstandigheden. Besluit je om de stek aan te voeren tijdens een warme periode met weinig wind dan kun je begrijpen dat het effect minder groot is dan wanneer je een stek aanvoert met de wetenschap dat je aankomende dagen een harde zuidwestenwind op je stek hebt staan. In deze periode heeft de windkant van een water trouwens mijn voorkeur.

 

Een prachtige donkere schub gevangen op de windkant

Een prachtige donkere schub gevangen op de windkant

 

De windkant is automatisch de plek waar het zuurstofgehalte hoog is en dat weet een karper in de zomermaanden absoluut te waarderen. Het is daarbij niet eens perse belangrijk dat de wind uit het zuiden of westen waait. Zelfs een noordenwind of een oostenwind kan in de zomer goed zijn. Belangrijke voorwaarde is wel dat de noordenwind of oostenwind langdurig (minsten 4-6 dagen) uit de dezelfde richting komt. Hoe langer de wind uit deze richting waait des te beter de resultaten worden!

Het belangrijke ‘afroommoment’

Het moment waarop je een voerstek afroomt is grotendeel bepalend voor het succes waarmee je dat doet. Ook hiervoor geldt; hoe ruiger het weer des te meer vissen je gaat vangen. Dit heeft ermee te maken dat de karpers tijdens ruige weersomstandigheden fanatieker azen en sneller in de fout gaan! Daarnaast verstoor je bij een dril tijdens winderig weer de stek veel minder dan wanneer je vissen afdrilt met rustig weer, een niet onbelangrijk detail! Je kunt het rendement van je voercampagne dus al opschroeven met het kiezen van een goed afroommoment!

 

Bepaal eerst het moment waarop je graag wilt afromen en beginnen dan met voeren!

Persoonlijk plan ik mijn voerbeurten graag met behulp van weerapps zoals die van weeronline en windfinder. Beide apps voorspellen de weersomstandigheden behoorlijk nauwkeurig tot 5-6 dagen vooruit (weeronline zelfs tot 14 dagen) waardoor je goed kan bepalen wanneer je een voerstek op het juiste moment afroomt. Met die wetenschap kun je ook je voersessies gaan plannen.

Tweeënhalf kilo per keer

Door de drukte die op veel wateren heerst voer ik tegenwoordig nog maar zelden wekenlang een stek aan. Het risico dat er andere vissers een keertje op de stek vissen is simpelweg te groot. Tegenwoordig voer ik daarom gemiddeld 2 tot maximaal 3 keer en daarmee start ik ongeveer 4 dagen van tevoren. In de maand juni (maar ook later in de zomermaanden) strooi ik bij mijn eerste voerbeurt minimaal 2.5 kilo over de stek. Het liefst voer ik zo’n eerste voerbeurt zo verspreid mogelijk. De dag erna gaat er dan nogmaals 2.5 kilo te water en dat kunstje herhaal ik dan het liefst nog een keertje. Al met al ligt er dan binnen 3 dagen 7.5 kilo boilies op de stek en dat is meestal genoeg.

 

2-3 keer voorvoeren is vaak voldoende. Het zal je niet verbazen dat ook Martin zijn favoriete aas momenteel de Krill Caramel Boilie is

2-3 keer voorvoeren is vaak voldoende. Het zal je niet verbazen dat ook Martin zijn favoriete aas momenteel de Krill Caramel Boilie is.

 

Mocht je de voerhoeveelheden willen verhogen dan kan dat natuurlijk. Heel vaak versterkt dat het effect van je voercampagne waardoor je nog meer gaat vangen, maar teveel voer kan ook averechts werken. Ligt de karper niet massaal in de sector waar je voert dan is de kans groot dat je je eigen glazen ingooit. Is je inschatting juist en ligt er veel vis, dan ga je echt serieus brokken maken! Vooral tijdens de zomermaanden voer je niet snel genoeg..

Met bovenstaande voertactiek moet het lukken om optimaal rendement te halen uit je aas. Uiteraard heb je altijd een beetje mazzel nodig. Maar wanneer je voert met deze tips in je achterhoofd dan geef ik je een goede kans van slagen! Persoonlijk leverde het mij afgelopen weken nog een mooie serie karpers op waaronder 1 van de topvissen van het water!

 

Recent ving Martin nog 1 van de topvissen van het water

 

Note van de redactie

ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden naar onze Boiliedeals? Check en bestel ze dan snel via onze webshop en profiteer van kortingen die kunnen oplopen 25%!