Meer vangen in de winter

Ben jij van plan om aankomende weken op jacht te gaan naar een winterkarper? Lees dan onderstaande wintertips.De wintervisserij is immers prachtig maar het gedrag van de karpers in ijskoud water vraagt echt om een speciale aanpak. 

Ons team van ervaren wintervissers heeft enkele interessante tips voor je op een rijtje gezet.

Het juiste water

Maak het jezelf niet te lastig. Dat is ons motto tijdens de wintermaanden. Karpers hebben in de winter immers nauwelijks voedsel nodig en dat maakt ze lastig vangbaar. Toch zijn er genoeg wateren waar je in de winter aan de slag kan. Wij kiezen in de winter voor wateren met een flink karperbestand. De karpers zijn op dit soort wateren sneller geneigd om te gaan vreten dan op wateren met een klein bestand aan karpers. Parkvijvers en verenigingswateren zijn je beste opties om een winterkarper te vangen.

 

Wesley Vroom kiest in de winter voor parkvijvers en verenigingswateren.

Wesley Vroom kiest in de winter voor parkvijvers en verenigingswateren.

 

Strakke(re) lijnen

Omdat karpers in de winter traag bewegen is de beetregistratie in de winter vaak anders dan in andere jaargetijden. Sommige karpers bewegen in de winter nauwelijks waardoor je niet eens merkt dat je een karper hebt gehaakt. Daarom vissen wij in de winter graag met strakke(re) hoofdlijnen. Na het inwerpen kun je je hoofdlijn het beste 1 a 2 minuten laten afzinken om deze vervolgens door je hanger ‘strak’ te laten trekken. Hoe je dat doet? Draai de hoofdlijn na het afzinken wat strakker en hang vervolgens je waker aan je lijn. Zodra deze vlak boven de grond blijft hangen en er een lichte spanning op je lijn staat dan weet je dat de afstelling perfect is.

Tip: gebruik hiervoor lichtgewicht wakertjes van bijvoorbeeld maximaal 6-7 gram. De eerste meters vanaf je lood blijven dan op de bodem liggen en vervolgens loopt je hoofdlijn in een rechte lijn naar je beetmelder. Op deze manier registreer je zelfs de meest trage aanbeten. Een trillende hengeltop of een waker die voorzichtig heen en weer beweegt betekent in de winter vaak al een aanbeet!

 

In de winter vissen we met strakkere lijnen dan in andere jaargetijden.

In de winter vissen we met strakkere lijnen dan in andere jaargetijden.

 

Vaak opnieuw inwerpen

Omdat karpers in de winter niet veel in beweging zijn is het belangrijk om ze op te zoeken. Signaleer je bellensporen of heb je de mazzel dat je karpers ziet rollen of springen dan weet je waar je moet zijn. Maar als je deze signalen niet krijgt dan kun je zelf op zoek gaan naar de karpers.

Probeer je hengel ieder uur eens te verplaatsen, bijvoorbeeld door opnieuw in te werpen op een andere plek. Op die manier kun je veel verschillende plekken bevissen en zo kom je er snel achter waar de karpers zich bevinden. Onderschat deze simpele methode niet! Een paar meter naar links of rechts kan soms het verschil maken tussen vangen of blanken.

 

pnieuw inwerpen en zoeken naar de karpers is in de winter extra belangrijk omdat de karpers zich nauwelijks verplaatsen.

Opnieuw inwerpen en zoeken naar de karpers is in de winter extra belangrijk omdat de karpers zich nauwelijks verplaatsen.

 

Varieer met je aas

Winterkarpers zijn soms behoorlijk zinnig en uiterst kieskeurig. Varieer daarom met verschillende aassoorten en presentaties. Wij proberen in de winter verschillende smaken bodemaas zoals bijvoorbeeld de First Choice Scopex en de Milky Banana Boilie. Beide smaken hebben ons al veel winterkarpers opgeleverd, maar we merkten wel dat de voorkeur van een karper soms per dag verschilt.

Daarnaast variëren we graag tussen bodemaas en Chod-Rigs. Ook hierin zie je soms een sterke voorkeur die per sessie kan verschillen. Het belangrijkste advies is om je niet blind te staren op 1 aassoort of op 1 aaspresentatie. Blijf zoeken en variëren zodat je zoveel mogelijk karpers aanspreekt en vangt.

 

Onze voorkeur gaat in de winter uit naar de bewezen smaken Scopex en Milky Banana.

Onze voorkeur gaat in de winter uit naar de bewezen smaken Scopex en Milky Banana.

 

Wateroplosbare melkpellets

Door het koude water is de werking van je aas heel anders dan in andere jaargetijden. Dit vraagt om speciale aassoorten. De Milky Banana Quick Reponse Pellet is speciaal ontworpen voor de visserij in koud water en dat geeft je een behoorlijke voorsprong. Deze pellet lost namelijk snel op en dat zorgt ervoor dat de eetlustopwekkende stofjes ook in koud water hun werk doen. Met een percentage van maar liefst 25% wateroplosbare melkpoeders is dit het perfecte product om winterkarpers te activeren. Een PVA-zakje gevuld met Pellets is vaak al voldoende. Controleer trouwens wel eventjes of de door jou gebruikte PVA in koud water goed oplost. Wil je zekerheid: wij hebben getest dat de PVA van firma’s zoals Korda en ESP sowieso goed oplossen in koud water.

 

De nieuwe Milky Banana Quick Response Pellets zijn uniek en speciaal ontworpen voor de wintervisserij.

De nieuwe Milky Banana Quick Response Pellets zijn uniek en speciaal ontworpen voor de wintervisserij.

 

De belangrijkste wintertip!

Het belangrijkste wat je nodig hebt tijdens het wintervissen is een gezond portie doorzettingsvermogen. Want hoe je het wendt of keert: wintervissen kans soms behoorlijk taai zijn. Wanneer je tijdens koude en natte weersomstandigheden aan het water zit zal je doorzettingsvermogen flink op de proef worden gesteld. Het is daarom belangrijk om je warm te kleden en om voldoende warm drinken mee te nemen. Het maakt het verblijf aan de waterkant een stuk aangenamer en de kans op een wintervis een stuk groter!

 

Martin Post met een gave schub. Met een gezond portie doorzettingsvermogen liggen dit soort vangsten binnen handbereik.

Martin Post met een gave schub. Met een gezond portie doorzettingsvermogen liggen dit soort vangsten binnen handbereik.