Mei – Zet je schrap!

April ligt achter ons en als we Piet Paulusma mogen geloven is de kou definitief uit het land verdreven. Man, wat ben ik daar blij om want het was de laatste week best lastig om een paar vissen te vangen. Begin april ving ik de sterren van de hemel totdat een koudefront hard toesloeg. De watertemperatuur daalde snel en de vissen werden passief. Precies in het weekend dat ik met de overige teammebers van Originals op De Meeren in Brabant ging filmen. Dikke pech dus. Gelukkig ontbrak het niet aan gezelligheid en met veel ploeteren lukte het ons uiteindelijk toch nog om een vis uit de diepte te trekken.

 

Een fraaie schubkarper van afgelopen periode tijdens de goede weersomstandigheden.

Een fraaie schubkarper van afgelopen periode tijdens de goede weersomstandigheden.

 

Ontembare visdrang

Al met al was april een drukke maand. We lanceerden onze nieuwe range Fluo Pop-ups en dat ontaarde in een ware runs op deze nieuwe snoepjes. De reacties op onze nieuwe aas zijn bijzonder positief en daar wil ik jullie allemaal voor bedanken. Het zijn jullie mooie reacties en vangsten die het voor mij en het team zo ontzettend leuk maken om het merk Originals verder op de kaart te zetten! Ik zal je eerlijk bekennen dat het niet altijd gemakkelijk is om mijn tijd op te delen tussen de werkzaamheden voor Originals, De Tacklebox en mijn eigen visserij. Na bijna 20 jaar karpervissen is het ieder voorjaar weer chaos in mijn hoofd.

 

De lancering van onze nieuwe Pop-ups is een groot succes. Iedereen bedankt voor de leuke reacties.

De lancering van onze nieuwe Pop-ups is een groot succes. Iedereen bedankt voor de leuke reacties.

 

De karpers maken zich op voor de paai en de natuur ontspruit in rap tempo. Het lijkt alsof er in deze periode een aantal stofjes in mijn brein actief zijn die een ontembare drang naar de waterkant uitlokken. Het liefst zou ik iedere dag en iedere nacht aan het water zijn maar dat is soms best lastig. Toch vis ik tot de paai gemiddeld weer 3 nachten per week en de dagen die ik niet vis ben ik ‘s ochtends voor werktijd en ‘s avonds na werktijd altijd wel aan het water te vinden. Even snel voeren of de voorjaarslucht opsnuiven, heerlijk!

 

Ik ben meerdere ochtendjes per week aan het water te vinden.

Ik ben meerdere ochtendjes per week aan het water te vinden.

 

Natte avonturen

Gelukkig heeft m’n vriendin begrip voor deze visdrang. Vandaag ging ze zelfs een dagje mee naar het water. Niet zonder succes trouwens want binnen vijf minuten was het al raak. Na een heftige dril van 20 minuten belande de karper echter rechts onder de kant in een overhangende boom! Ontzettend zuur, maar niet getreurd. In een bui van opperst fanatisme besloot ik om het koude water in te stappen en de karper te bevrijden uit haar benarde situatie. Geen pretje maar na een paar keer duiken lukte het om vis te bevrijden en te scheppen. Eind goed al goed.

 

Een gevecht met de vis en het koude water

Een gevecht met de vis en het koude water.

 

14mm Pop-ups en voorvoeren

Mei is de maand waarin het soms ontzettend snel kan gaan. Tijdens het schrijven van deze blog (1 mei ) is de watertemperatuur rond de 12-13 graden. De meeste karpers azen nog niet volop waardoor een aanpak van Single Hookbaits en goed overwogen voerhoeveelheden nog steeds goed lijkt te werken. Vanaf begin april tot en met begin mei ving ik meer dan 20 karpers waarvan het merendeel op Single Hookbaits of met bodemaas gevist op voerplekken die ik dagelijks voorzie van zo’n 300 gram voer.

Ik voorspel dat dit aankomende week ook nog prima werkt, maar daarna kunnen de voerhoeveelheden gerust een klein beetje omhoog. De karpers gaan zich opmaken voor de paai waardoor hun lijven schreeuwt om voedsel. Vanaf volgende week durf ik de hoeveelheden gerust op te schroeven naar een kilo per dag!

 

De eerste karpers zetten koers richting de paaigronden. Zorg dat je er bij bent

De eerste karpers zetten koers richting de paaigronden. Zorg dat je er bij bent.

 

Zorg er trouwens wel voor dat je die voerstekken op strategische plekken aanlegt. Op veel wateren gaan de mannetjes aankomende weken al vertrekken richting de paaigebieden. Deze trekroutes zijn perfecte plekken om een voerstek aan te leggen. Je bereikt daar de meeste karpers en met een beetje mazzel tref je er over een paar weken de dikkere vrouwtjes. Deze dikkere vrouwtjes kun je momenteel trouwens ook nog goed belagen met Chods en Pop-ups. Afgelopen dagen ving ik al meerdere vissen door goed te kijken waar de karpers springen en er vervolgens snel een Chod met een Fel gekleurde 14 MM Pop-up op te gooien.

 

Chods, lichte loodjes en een klein beetje voer zijn dodelijk effectief.

Chods, lichte loodjes en een klein beetje voer zijn dodelijk effectief.

 

Vroege ochtenden

Het vissen met Chods is sowieso een visserij die me goed ligt en ook iets waar ik veel plezier aan beleef. Aankomende weken gebruik ik ze veel tijdens de vroege ochtenden. Ik zet dan de wekker om een uurtje of 4.00 in de ochtend om vervolgens even een paar uurtjes te vissen voor werktijd. De vissen laten zich dan gemakkelijk zien op de ondieptes en met een combinatie van Chods, onze nieuwe Pop-ups en lichte loodjes van een gram of 30, kun je de karpers subtiel benaderen en soms snel een aanbeet afdwingen. Soms ligt de eerste karper al op de kant nog voordat de zon boven de bomen verschijnt.

 

Deze brute spiegel was een paar minuten na het springen al het haasje

Deze brute spiegel was een paar minuten na het springen al het haasje.

 

Hoe de karpers zich aankomende weken gaan gedragen is lastig te voorspellen. Het weer en de watertemperatuur zijn bepalend voor het gedrag. Mocht blijken dat de temperatuur binnen 2 weken omhoog schiet dan voorspel ik een vroege paai. In dat geval beloof ik deze maand een extra blog want over de paaivisserij is veel te vertellen. Met een paar slimme trucs kun je de karpers moddervet en relatief simpel vangen!

Voor nu wens ik jullie deze maand wederom mooie vangsten en veel mooie momenten aan de waterkant toe. Geniet van het voorjaar.

– Martin Post