Najaarstips van Martin Post

De R zit in de maand en dat is voor Martin Post en veel andere vissers het startschot om weer fanatiek op jacht te gaan naar een najaarsbak! Afgelopen weken slaagde hij er in om enkele gewichtige exemplaren te vangen en ook voor aankomende weken liggen er weer veel sessies in het verschiet. Het is tijd om ‘volgas’ te gaan, aldus Martin. In deze update geeft hij je enkele tips die jou aankomende weken best eens wat bonusvissen zouden kunnen opleveren.

 

Het is najaar, tijd om gas te geven!

Het is najaar, tijd om gas te geven!

 

Tip 1: Zoek ze diep

Als er iets is waar ik in deze periode op let dan is het wel de watertemperatuur. Met de harde regenbuien en de voorspelde harde wind zijn de diepere plekken op een water nu de beste optie om karper te vangen. Karpers zijn doorgaans zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen waardoor ze bij een dalende watertemperatuur al snel de diepere delen van een water opzoeken. De watertemperatuur is daar vaak langer stabiel en dat kan een karper absoluut waarderen.

 

Vissen worden op dieptes van 10-15 meter nauwelijks belaagd en dat maakt ze daardoor sowieso al wat makkelijker vangbaar..

Vissen worden op dieptes van 10-15 meter nauwelijks belaagd en dat maakt ze daardoor sowieso al wat makkelijker vangbaar..

 

Ik ving de meeste vissen afgelopen week tussen de vijf en tien meter diepte. Later in jaar durf ik trouwens nog wel dieper te vissen. Heb je op jouw water dieptes tussen de 10 en 15 meter dan zijn ze absoluut het proberen waard. Bijkomend voordeel is dat de vissen op die dieptes nauwelijks belaagd worden en dat maakt ze daardoor sowieso al wat makkelijker vangbaar..

 

Een dikke 15kg schub van 12 meter diepte geplukt.

Een dikke 15kg schub van 12 meter diepte geplukt.

Vis je op ondiep water zonder diepe zones dan zou ik je adviseren om aankomende weken sowieso ‘volgas’ te gaan vissen. De watertemperatuur daalt op deze wateren rap en mijn ervaring is dat een paar koude nachten (bijvoorbeeld in oktober) soms echt ‘killing’ voor de vangsten zijn. Profiteer van het warmere water nu het nog kan..

 

Tip 2: Struinen of voorvoeren?

Ondanks het feit dat ik de karpers graag struinend belaag is voorvoeren in deze periode van het jaar toch echt de beste tactiek. De karpers zijn hongerig en een dalende watertemperatuur zorgt ervoor dat de karpers massaal over de bodem scharrelen. Daarnaast is de vertering nu nog optimaal wat ervoor zorgt dat je met een voerstek extreme schranspartijen kan creëren.

 

"De karpers zijn hongerig en een dalende watertemperatuur zorgt ervoor dat de karpers massaal over de bodem scharrelen. "

“De karpers zijn hongerig en een dalende watertemperatuur zorgt ervoor dat de karpers massaal over de bodem scharrelen. “

 

Lang voorvoeren is vaak niet nodig (en trouwens ook niet interessant op de wateren waar ik vis omdat er teveel andere vissers zijn) maar met 2 a 3 dagen stevig voorvoeren bereik je vaak al een prima resultaat. Met stevig voorvoeren bedoel ik ongeveer tussen de 2 en 5 kilo boilies per dag, al mag het natuurlijk ook best een kilootje meer of minder zijn..

 

Tip 3: Welk aas?

De vraag die ik bijna dagelijks krijg is welke boilie ik daarvoor gebruik. Toch is het beantwoorden van deze vraag simpel! Mijn twee favoriete boilies op dit moment zijn de Krill Caramel en Original-B1. Ik ga je uitleggen waarom ik beide soorten graag door elkaar mix.

 

Een mix van Krill Caramel en Original-B1 biedt veel voordelen

Een mix van Krill Caramel en Original-B1 biedt veel voordelen

 

Allereerst is de Original-B1 een echte eiwitbom die de karpers nu precies geeft waar ze behoefte aan hebben. De eiwitprikkels van dit aas sluiten naadloos aan bij waar de karpers instinctief op reageren en dat is natuurlijk wat je wilt. Het levert je een 2-0 voorsprong op ten opzichte van concurrenten die hier met hun aaskeuze niet op inspelen. Simpel gezegd bouwt een karpers in het najaar reserves op om de winter te overleven. Een boilie vol eiwitten en goede vetten voorziet in deze behoefte. Daarnaast zit de B1 bomvol vezels, mineralen en vitaminen en dat is precies waar de vissen goed op gaan.

 

Ook deze unit van dressuurwater viel voor de Krill Caramel op een aangevoerd stekje.

Ook deze unit van dressuurwater viel voor de Krill Caramel op een aangevoerd stekje.

 

Omdat de Original-B1 een extreem specifieke smaak en prikkels heeft, combineer ik deze boilie graag met de Krill Caramel. De krill Caramel voorziet immers ook in de eiwitbehoefte, maar deze boilie heeft een zoete touch door het toevoegen van diverse zoete ingrediënten. Door beide boilies te combineren ontstaat een mix die heel veel karpers aanspreekt. Juist de combinatie van beide boilies lijkt het op veel wateren goed te doen. Een mix van 50% Original-B1 en 50% Krill Caramel is voor mij persoonlijk momenteel de ultieme combinatie, al kun je de boilies natuurlijk ook los van elkaar goed inzetten.

 

Tip 4: Voeren!

Om een lang verhaal kort en makkelijk te maken. Het najaar is dé periode om de vissen op je aas te zetten en voorvoeren is de beste tactiek om dit te doen. Voor mij is er aankomende weken geen betere tactiek dan 2-3 dagen voorvoeren om daarna maximaal af te romen.

 

Maximaal voeren, maximaal afromen. In deze periode mag het iets meer zijn!

Maximaal voeren, maximaal afromen. In deze periode mag het iets meer zijn!

 

Afgelopen sessies ving ik op deze manier meer dan 10 vissen waaronder enkele gewichtige exemplaren. Eerlijk is eerlijk, de bak die ik ving op de rivier was dan weliswaar een gelukstreffer (je moet immers altijd de mazzel hebben dat de vis op zo’n enorm langgerekt water over je stek scharrelt) maar de paar gewichtige vissen die ik ving op een diep zandgaten lagen letterlijk te wachten op een versie portie voer.

 

Een unieke gelukstreffer van de rivier. Maar de rest was meer dan geluk alléén.

Een unieke gelukstreffer van de rivier. Maar de rest was meer dan geluk alléén.

 

Tot slot. Hou de weersvoorspellingen goed in de gaten en profiteer van de perfecte weersomstandigheden die we aankomende weken gaan krijgen. Ik ben er in ieder geval klaar voor! Iedereen een goed weekend en mooie vangsten toegewenst!