Schakelen met aas in Juni

Tijdens het schrijven van deze blog is het alweer 5 juni. De tijd vliegt voorbij. Vorige maand besprak ik in mijn deze blog de naderende paai en nu, amper vier weken later, zijn de karpers op veel wateren al succesvol afgepaaid.De karpers voelen zich daar goed bij. Ze hebben hun jaarlijkse pleziertje gehad en de focus ligt nu op herstel. Voor veel vissers breekt er een fijne periode aan..

Afgepaaide karpers zijn over het algemeen een stuk makkelijker vangbaar dan niet-afgepaaide karpers. Door de paai zijn veel reserves in het lichaam helemaal op en die worden aankomende weken weer aangevuld. De karpers gaan dus op zoek naar voedsel en in tegenstelling tot het voorjaar zijn ze nu wel bereid om grote afstanden af te leggen.

 

De paai is op veel wateren voorbij en de karpers zijn op zoek naar voedsel

De paai is op veel wateren voorbij en de karpers zijn op zoek naar voedsel

 

Welke boilie heb ik nodig?

Je kunt je voorstellen dat ik dagelijks vragen krijg van vissers. Welke boilie gebruik jij in deze periode en hoeveel moet ik voeren? Het zijn veel gestelde vragen waarop doorgaans een uitgebreid antwoord volgt. Welke boilie je het beste kunt gebruiken is immers afhankelijk van veel factoren. Toch is het antwoord na de paai best simpel!

De lijven van karpers worden tijdens de paai op de proef gesteld en dat vraagt om een aas met flink wat eiwitten. Karpers weten dit instinctief maar al te goed dus je ziet dat karpers in deze periode goed reageren op boilies met een mooie eiwitprikkel. De Liver Squid en de Maple Pistache boilies voldoen perfect aan dit profiel. Zoek je een boilie met een stevig eiwitsignaal dan is de Liver Squid in het voordeel. Zoek je een boilie die een eiwitprikkel (in het geval van de Maple Pistache onder andere afkomstig van een mooie krillmeel) en een zoete prikkel combineert, dan is de Maple Pistache Boilie de beste optie. Beide boilies hebben zich inmiddels ruimschoots bewezen!

 

Met eiwitrijkaas zoals de Liver Squid en Maple Pistache ben je in het voordeel!

Met eiwitrijkaas zoals de Liver Squid en Maple Pistache ben je in het voordeel!

 

Voerhoeveelheden

Qua voerhoeveelheden kun je in dit jaargetijde niet zoveel verkeerd doen. Waar ik in mijn vorige blogs vaak adviseerde om spaarzaam te voeren, adviseer ik je nu om niet al te zuinig te zijn met je voerhoeveelheden. De watertemperatuur is op veel wateren boven de 20 graden en in combinatie met veel zuurstof in het water zorgt dit bij de karpers voor een enorm hoge verbranding. De vertering van voedsel is nu dus optimaal, de karpers zijn driftig op zoek naar voedsel en jij hebt de kans om ze dat te geven! Met 1-2 kilo voer per dag zit je nog niet eens aan de hoge kant. Zelf voer ik momenteel op sommige wateren gerust iets meer.

 

Traditiegetrouw bevis ik de rivier jaarlijks enkele malen met de bloedfanatieke Matthijs van Halm

Traditiegetrouw bevis ik de rivier jaarlijks enkele malen met de bloedfanatieke Matthijs van Halm

 

Met Matthijs op de rivier

Ik weet niet hoe het jou vergaat maar ik moet na de paai altijd weer even m’n draai vinden. De circuitwateren waar ik graag achter de dikke dames aan jaag laat ik even met rust en dat geeft ruimte voor leuke uitstapjes. Traditiegetrouw bevis ik in deze periode vaak enkele malen de rivier. Het stromende water, de ruige oevers en de oersterke karpers hebben een ongekende aantrekkingskracht op mij. De tegenstelling van het lompe ruige vissen ten opzichte van de fijnere visserij die ik normaal doe werkt plezierig op m’n humeur. Ja, eigenlijk bevalt die riviervisserij me best goed!

 

Ook deze keer was het alweer snel raak

Ook deze keer was het alweer snel raak

 

Afgelopen weekend zat ik samen met Matthijs van Halm op de IJsel. Ieder jaar bevissen we deze rivier samen een paar keer en meestal met succes. Afgelopen weekend duurde het nog geen half uur voordat de eerste schub in het net lag. Het was het begin van een mooie nacht waarbij de riviervissen ons alle hoeken van het water lieten zien. Uiteindelijk mocht ik in de vroege ochtend zelfs poseren met een bak van een spiegel. Daarmee is voor mij de maand juni alweer meer dan geslaagd.

Alle complimenten overigens voor Matthijs. Deze jonge baas is extreem fanatiek en kent de rivier na jarenlang pionieren op z’n duimpje. Ik zal hem eens vragen of hij voor jullie een gastblog wil schrijven over zijn boeiende riviervisserij. Als hij z’n prachtige innerlijke fanatisme kan omzetten in letters op papier dan voorspel ik vuurwerk van deze klasbak!

 

In de vroege ochtend mocht ik deze schitterende rivierbuffel begroeten

In de vroege ochtend mocht ik deze schitterende rivierbuffel begroeten

 

Brabant

Juni zou wel eens een mooie maand kunnen worden. Ik heb met Matthijs nog enkele spannende riviersessies op de planning staan maar niet voordat we aankomend weekend weer naar Brabant rijden. Na ons eerste taaie avontuur op De Meeren gaan we dit weekend voor revanche op dit prachtige Brabantse water. Maar dat is nog maar het begin. Over een paar weken bestaat Originals alweer 1 jaar en dat laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Ik ben enorm blij met jullie massale support en mooie vangsten op onze aas. Dat Originals zo snel een succes zou worden hadden we nooit kunnen vermoeden dus we hebben veel te vieren. Hou Originals Mail, onze Facebookpagina en de website goed in de gaten want er staan leuke dingen in de planning.

 

De nieuwe Milky Banana Baitspray, en er komt nog veel meer moois aan!

De nieuwe Milky Banana Baitspray, en er komt nog veel meer moois aan!

 

Voor nu wens ik iedereen veel plezier toe aan de waterkant. Geef de karpers het lekkers waar ze zo driftig naar op zoek zijn en trek je hengels flink krom!

Martin Post