Een stille nacht snel goedmaken

Soms heb je dagen dat je even geluk hebt en alle puzzelstukjes precies op hun plek vallen. Veel observeren en de juiste combi van locatie, aas en tijd zijn daarbij cruciaal merkte ik afgelopen week meer dan eens..Tijdens de warme dagen afgelopen week zit ik liever binnen bij de airco te werken dan dat ik in de brandende zon aan het water zit. Vaak zijn dit namelijk ook niet de optimale dagen om vis te vangen zoals veel vast hebben ervaren. Toch is de drive torenhoog en ben ik wel elke avond een uurtje voor zonsondergang aan het water te vinden om een spoor van de vissen te kunnen ontdekken. Zo ook maandag 29 mei. Tijdens m´n gebruikelijke rondje stuitte ik ineens op een grote groep vissen in een hoek van het water. Eigenlijk precies waar je ze zou verwachten, maar ze lieten zich nu wel ineens massaal zien..ik zag kansen!

 

Van penhengel naar statische stokken binnen een uurtje. Flexibel zijn is vaak dé truc.

Van penhengel naar statische stokken binnen een uurtje. Flexibel zijn is vaak dé truc.

 

Snel veranderen van strategie

Snel haalde ik een zak brokken en een penhengel uit de auto – die liggen er tijdens deze dagen standaard in – en liep ik weer het water rond naar de groep vissen. Snel een paar handen brokken er in, polaroid op m’n neus en wachten. Dat wachten werd langer en langer en na een aantal keren bijvoeren vanuit verschillende hoeken kwam ik tot de conclusie dat de vis er geen zin in had. Waarschijnlijk lagen ze gewoon te genieten van de warme avondzon en dachten ze vannacht weer aan eten.

De agenda werd dus snel gecheckt die ruimte aangaf tot 10:00, de penhengel werd weer opgeborgen en de trolley werd opgeladen om ze tijdens de nachtelijke uren te gaan belagen. Al snel lagen er 2 chodjes precies op de stekken waarvan ik verwachtte dat de vis langs zou zwemmen. Ik trok een helaas niet meer zo koude Radler open en wachtte tot de eerste vis zich zou verschalken aan de gesoakte fluo’s op een metertje water.

De nacht viel al snel en afgezien van een wel hele dikke zeelt kreeg ik maar geen aanbeet. Zullen ze dan toch een andere zwemroute gebruiken of gewoon niet azen? Met die vragen besloot ik om 01:00 maar te gaan slapen en de wekker om 5:20 te zetten om bij het eerste licht weer te kunnen observeren.

 

Ik heb volledig vertrouwen in de Amino Pop-ups gesoaked in de speciale baitspray om snel een aanbeet te forceren.

Ik heb volledig vertrouwen in de Amino Pop-ups gesoaked in de speciale baitspray om snel een aanbeet te forceren.

 

Observeren loont altijd

Een gouden zet bleek s’ochtends toen ik m’n ogen weer open deed. Al tijdens het zetten van de eerste kop koffie zag ik in de buurt van m’n hengels een aantal vissen heen en weer zwemmen. Precies op de route die ik had verwacht, maar dan zo’n 5 á 6 meter dichterbij dan m’n chodrigs lagen. Na dit even in de gaten te hebben gehouden waarbij de vis een aantal keer op de zelfde afstand bleef zwemmen besloot ik snel de hengels binnen te draaien, de chods te verversen en ze precies in de gebruikte zwemroute te plaatsen op zo’n 80 meter afstand.

Nog voor ik de 2e kop koffie kon zetten begon er al een delkim te gieren en liep de hengel er vandoor..Bingo! Ik gaf de vis ruimte om weg te zwemmen van de andere vissen en drilde hem daarna voorzichtig af in het open water. Dit kleine spiegeltje gaf al snel op en mocht op de gevoelige plaat.
Omdat ik de vissen nog op de stek zag besloot ik wel om de vis even in het net te houden en de hengel weer op exact de zelfde plaats te positioneren met een verse pop-up.

 

Een welkom visje met een mooie toekomst.

Een welkom visje met een mooie toekomst.

 

Toen ging het snel..

Nog tijdens de foto’s liep die zelfde hengel weer af. Het spiegeltje werd snel teruggezet en ik mocht weer aan de bak. Ik liet weer de vis wegzwemmen om hem vervolgens in open water af te drillen. Tenminste, dat was het plan. Want na zo’n 3 minuten begon ook de andere delkim ineens tot leven te komen en zag ik een vis volledig uit het water komen op de plek waar de andere rig lag!

De slip ging wat dichter, de eerste vis werd snel naar het net begeleid en de andere hengel hield ik goed in de gaten zodat de vis niet in de buurt van obstakels zou komen. Gelukkig nam deze vis niet veel lijn en was ook de dril vrij kort. Toen ik in het net keek was mijn ochtend in één klap goed, een mooie lange schub en een spiegel van het oude bestand lagen rustig naast elkaar met in hun mond beide een fel pop-upje aan een choddie. Come-on!

 

Een bejaard kunstwerk van de natuur. Ik hou er van!

Een bejaard kunstwerk van de natuur. Ik hou er van!

 

Leer van alle ervaringen, goed of slecht.

Omdat de stek nu toch was verstoord besloot ik de vissen maar meteen op de foto te gaan zetten zonder de hengels terug te leggen. Ik zette een kop koffie en zag inderdaad dat de vis het wijd op was gezwommen en daarmee onbereikbaar was vanaf deze stek. De spullen gingen weer in de auto en voor 08:00 uur was ik weer thuis en voldaan na een tweetal hectische uurtjes.

Dit laat in mijn ogen precies zien hoe waardevol het is om de vis goed te observeren en te leren van wat ze doen. In dit geval bleek de verwachtte zwemroute een vijftal meters dichterbij te liggen en maakte het een wereld van verschil om de opvallende aasjes dus iets dichterbij te plaatsen. Iets om in het achterhoofd te houden voor de volgende keer om misschien wel die ene bak te vangen!

 

Niks mooier van vroeg opstaan en genieten van de natuur..en aanbeten!

Niks mooier dan vroeg opstaan en genieten van de natuur..en aanbeten!

– Wesley Vroom