Succes in het vroege voorjaar – Bart Uijttenboogaart

De winter is voorbij gevlogen. Met temperaturen die amper in de min zijn gedoken een erg zachte periode. Onze gevinde vrienden bleken goed vangbaar en dagelijks ontvingen we dan ook vangstberichten, dank hiervoor! Inmiddels is het alweer bijna april en bonkt het voorjaar op de deur. Een heerlijke periode waarin we jullie graag een aantal tips geven om het nieuwe visseizoen succesvol te beginnen!

 

Het voorjaar komt er aan! Check de tips van Bart Uijttenboogaart

 

#1. Weersomstandigheden

Een periode met steeds langere dagen en geregeld zon. Het hoofd van veel karpervissers slaat dan ook op hol bij het zien van de eerste zonnestralen. Ondanks dat de terrassen spontaan vollopen op zonnige dagen, loopt de onderwaterwereld een stuk achter. De watertemperatuur stijgt namelijk een stuk trager dan buiten. De opwarming van het water door een volle dag zon wordt immers vaak ’s nachts weer verloren door de nog erg frisse nachten. Houd hier dus rekening mee.

Vanzelfsprekend warmen de ondiepere gedeelten sneller op. Dit zijn dan ook de plekken waar je op een zonnige dag vis kunt verwachten. Met een polaroidbril scan je eenvoudig en snel het wateroppervlak op zonnende karpers. In het voorjaar het lokaliseren van de vis cruciaal. Pak dus niet zomaar uit op een willekeurige spot, maar scan eerst het wateroppervlak met een polaroidbril!

#2. Aas

Veel voeren in het voorjaar is af te raden, voorvoeren loont daarentegen wél zeer zeker. Kies in het voorjaar niet voor te vette vismeelboilie. Boilies met een goede verteerbaarheid en minder vismeel zijn een uitstekende keuze, hiervoor zijn de Milky Banana en de welbekende Krill Caramel uitermate geschikt.

 

De Milky banana -maar ook de nieuwe Strawberry Special – zijn ideaal voor dit voorjaar

 

Indien het je gelukt is om tip 1 toe te passen en je hebt de karpers gevonden, dan loont het absoluut om wat boilies met de werppijp over de zone te sticken. Ondanks dat er nog geen vreetpartijen ontstaan, zorgt de aasprikkel uit ons aas ervoor dat de vissen voelen dat er wat te halen valt. Dit proces kun je nog extra versterken door gebruik te maken van een bijbehorende liquid of baitbooster, waardoor de aasprikkel zich verspreidt in alle waterlagen.

 

Je aas boosten met liquids is een simpel trucje voor meer vangsten

 

#3. Rigs

Zodra je de vissen hebt gelokaliseerd en je wat aas hebt verspreid over deze zone, dan is het tijd voor het kiezen van de juiste rig. Het sticken van (gesoaked) aas heeft ervoor gezorgd dat de vissen geprikkeld en nieuwsgierig zijn geworden. Van de nieuwsgierigheid van karpers kun je in het voorjaar optimaal profiteren.

Zoals bekend zullen de karpers nog niet zo actief azen als in de zomer en het najaar, maar een lekker tussendoortje gaat er vaak wel degelijk in! Wat ons betreft hét moment om gebruik te maken van onze Amino Pop-ups, bom-vol met triggers en additieven die inspelen op de nieuwsgierigheid van de karper. Bij elk potje ontvang je een gratis spray om je pop-ups net dat beetje extra mee te geven, zonder dat het drijfvermogen wordt beperkt. Een absolute killer in het voorjaar.

De welbekende chod- en ronnie-rigs mogen in het voorjaar dan ook niet ontbreken in jouw vistas!

 

chod- en ronnie-rigs mogen in het voorjaar dan ook niet ontbreken in jouw vistas!

Chod- en ronnie-rigs mogen in het voorjaar niet ontbreken in jouw vistas!

 

#4. Mobiliteit

In de praktijk heb je het vast al eens meegemaakt: je kiest een stek, positioneert je rigs, voert wat bij en het wachten kan beginnen. Aan de andere kant van het water zie je meerdere vissen springen, wat nu?

In principe snel die kant van het water op zou je zeggen. Maar dat betekent wel dat we alles opnieuw in moeten pakken en daarna weer uit moeten pakken, wel een goede dus.. Aangezien de locatie in het voorjaar cruciaal is, kan het dus erg verstandig zijn om te zorgen voor een snel en flexibel aanvalsplan.

 

Door mobiel te vissen weet Bart met grote regelmaat de betere vissen te vangen!

Door mobiel te vissen weet Bart met grote regelmaat de betere vissen te vangen!

 

In de praktijk fungeert mijn onthaakmat (JRC Extreme Cradle) bijvoorbeeld vaak als tas, waar mijn tacklebox, aas, steunen en net prima in kwijt kan. Twee (of 3) hengels er bovenop en gaan met die (Milky) banana!

Samengevat: Lets go!

Het voorjaar is bij uitstek een periode om, na een was lastigere winterperiode, vis te vangen. Zoek de ondiepe zones op en lokaliseer de vis. Kies voor aas dat aansluit bij de behoefte van de karper in deze periode en prikkel de nieuwsgierigheid. Het hoeft dus niet moeilijk te zijn!

Zorg er daarnaast voor dat je flexibel bent en snel kan verkassen indien dit nodig is. Ik hoop dat met deze tips jouw 1e voorjaarsvis weer een beetje dichterbij is gekomen!

Bart Uijttenboogaart