Succesvol met beperkte vistijd – Bart Uijttenboogaart

Ook 2021 zullen we niet snel vergeten.. Met opnieuw een lockdown, miljoenen vaccinaties en horecazaken die nog steeds beperkt geopend zijn is het 2e vreemde jaar op rij. Velen besloten dan ook om hun vakantie in eigen land te vieren of minder ver op reis te gaan. Altijd weer een leuke uitdaging om vrouwlief zo gek te krijgen dat de visspullen (en een hoop boilies) toch écht mee op vakantie moeten!

Door de beperkte duur van de (vis)vakantie en de hoop andere ‘verplichte’ activiteiten is de vistijd vaak beperkt. Maar hoe zorg je er nou voor dat je in beperkte vistijd succesvol bent zowel tijdens een vakantie als een normale vistrip? Hoe kun je je kansen vergroten? En waar kun je het verschil mee proberen te maken? Bart neemt je in dit artikel mee in zijn ervaring van afgelopen zomer!

 

Afgelopen zomer wist Bart met weinig tijd te scoren!

 

Terug naar school: huiswerk!

Om een sessie op nieuwe gronden voor te bereiden besteed ik veel tijd aan het doen van mijn ‘huiswerk’. Als karpervisser wil je zoveel mogelijk informatie voorafgaand aan jouw sessie vergaren, zodat je eenmaal aangekomen direct met een voorbereid strijdplan aan de slag kunt! Gelukkig leven we in een tijd waarin informatie volop beschikbaar is. Daar waar je vroeger een ouderwetse kaart nodig had om een regio in kaart te brengen, heb je deze nu met één click interactief beschikbaar in Google Maps. In de Satelliet modus heb je direct zicht op het water, inclusief ondieptes, rietkragen en vaak zijn zelfs ook wierbedden zichtbaar.

Het spreekt misschien voor zich, maar wees verstandig en zorg altijd voor een plan B en C. Het kan nou eenmaal zo zijn dat het op water A te druk is, waardoor je direct uit kan wijken naar plan B (of C). Dit bespaart je enorm veel kostbare vistijd! Vergeet ook zeker niet je favoriete wateren op te slaan op jouw eigen ‘schatkaart’, hierdoor navigeer je snel!

 

Google en vooral Maps bevatten schatten aan info

 

Naast het in kaart brengen van vaak meerdere wateren uit de regio middels Google Maps, mag je de zoekfunctie in Google niet vergeten. Mocht je naar Frankrijk gaan, vergeet dan niet om je zoekopdracht met ‘pêche’ of ‘carpe’ uit te breiden. Het zal je verbazen hoe eenvoudig sommige informatie dan ineens voorhanden is. De gevonden Franse informatie vertaal je vervolgens enorm eenvoudig via je Chrome browser naar het Nederlands. Ook de website www.geocarp.com is een must-see voor de Frankrijkgangers. Als laatste werkt ook het old-school online carpboard nog steeds uitstekend. Je vindt er bijna altijd wel wat extra informatie over hetgeen je zoekt.

Voorvoeren en aas?

Dat voorvoeren loont zullen weinig karpervissers ontkennen. In de praktijk zie je echter vaak dat er op één water wordt voorgevoerd, want daar ‘moet het gebeuren’. Maar wat als na drie dagen voeren jouw stek ineens bezet is? Je alleen maar witvis vangt? Of zelfs helemaal niets vangt? Om deze teleurstelling te voorkomen en mijn kansen te vergroten voer ik altijd minimaal twee wateren tegelijkertijd aan. Loopt het eerste water niet? Dan kan ik direct verkassen naar een volgende gedekte tafel. Loopt water een wél? Dan blijf ik voeren op het tweede water zodat ik bij teruglopende vangsten alsnog verkassen naar een voorbereidde stek.

 

Voorvoeren loont maar richt je pijlen op meer dan één water

Op nieuw water kies ik altijd voor dezelfde strategie: verspreid voeren met de vertrouwde smikkelmix bestaande uit boilies, tijgernoten en pellets. Zelf mix ik altijd twee smaken boilies, waarvan de welkbekende Krill Caramel er altijd een is. In het voorjaar kies ik er bewust voor deze te combineren met de Scopex, maar zodra de zomer aanbreekt gaat mijn voorkeur uit naar een mix met de voedzame en eiwitrijke Original-B1. Waarom een mix van boilies, tijgernoten en pellets? Omdat ook vissen zo hun voorkeuren hebben! Je wil immers dat zoveel mogelijk vissen kennismaken met jouw aas en door verspreid te voeren vergroot je de kans hierop. Hiervoor gebruik ik vaak een lange schepnetsteel met voerschep, waarmee je toch een stuk verder komt dan de kleinere varianten.

De geweekte pellets in het tijgernotenslijm voegen overigens ook nog een goed verticaal spoor toe. Pas wel op voor je t-shirt als je aan het smijten bent.

Locatie en aasaanbieding

Kennis van het water is in veel gevallen de sleutel tot succes. Zelf maak ik veel gebruik van mijn voerboot, juist bij de voorbereiding. Om tijdens het vissen de voerboot zo min mogelijk op het water te hebben zorg ik ervoor dat ik in de voorbereiding de diverse stekken op heb geslagen in mijn GPS. Hierdoor kan ik zodra ik echt ga vissen de hengels binnen no-time positioneren. Zelf kies ik er altijd voor om vanuit de ene bak van mij Navigator mijn haakaas te droppen en de andere bak het voer. Hierdoor weet ik zeker dat mijn haak onderweg geen aasdeeltje prikt waardoor mijn rig goed terecht komt. Daarnaast vermoed ik dat mijn rig niet middenin de voerplaat neerkomt, waardoor de vissen vrij kunnen azen zonder een lijn op te pikken.

 

Secuur met de voerboot vissen zorgt voor meer aanbeteren zoals deze!

Om mijn aanwezigheid minimaal kenbaar te maken, heb ik een grote voorkeur voor het vissen met slappe lijnen en/of toplood in combinatie met een zware Slackliner voorslag. Ik heb het deze zomer meermaals meegemaakt dat het vissen met slappe lijnen écht het verschil maakten. Zo viste ik afgelopen zomer een dagsessie op een water in Frankrijk met Marijn. We kregen in 6 uur tijd meer dan 30 runs terwijl er 3 fransozen GEEN beet kregen. We voerden verspreid en visten met slappe lijnen, terwijl de fransozen met snaar strakke lijnen visten en met een spomp zeer compact voerden.

 

30 runs terwijl de rest blankt, dat kan geen toevalig zijn

Qua aaspresentatie kies ik er overigens altijd voor om deze te maximaliseren: mag ik met drie hengels vissen, dan kies ik voor 3 presentaties. Één van deze presentaties is altijd gelijk aan hetgeen ik gevoerd heb, bijvoorbeeld een single boilie. Soms kan een afwijkende aaspresentatie immers argwaan oproepen aangezien er maar één van wordt aangeboden terwijl de bodem vol ligt met ander lekkers.

Mijn presentatie bestaat steevast uit het Central Shocker systeem van Pole Position. Met de speciale insert, die middenin het lood zit, zorg je ervoor dat de vis met 100% van het loodgewicht wordt geprikt. Daarnaast is het ook een visveilig systeem, waardoor bij lijnbreuk alleen de onderlijn achterblijft. Mijn rigs bestaan vrijwel altijd uit twee bodemrigs en één popup-rig, waarbij ik wissel tussen de een Chod- en Ronnie presentatie. Langs de waterkant valt het me nog wel eens op dat vissers druk zijn met onderlijnen knopen, om hun hengel weer in het water te kunnen krijgen. Zelf knoop ik altijd een rig-box vol, vóórdat ik naar de waterkant vertrek. Hierdoor lig je na een aanbeet vrijwel direct weer scherp te vissen mét een verse scherpe rig.

 

Mijn presentatie bestaat steevast uit het Central Shocker systeem van Pole Position

Wil jij ook succesvol zijn in korte sessies? Zorg dan voor een goede voorbereiding, een slimme voerstrategie en zorg ervoor dat je onder én aan het water zo min mogelijk opvalt!

Succes!

– Bart Uijttenboogaart