Tactiek om snel beet te krijgen dit voorjaar

Matthijs van Halm is een jonge getalenteerde visser die effectief met zijn vistijd omgaat. Wij vroegen hem om enkele van zijn tips op papier te zetten. Kijk snel verder en lees hoe Matthijs met ogenschijnlijk simpele tactieken snel zijn karpers vangt!

 

Weersomstandigheden

Om tijdens het dagvissen snel succesvol te zijn geef ik enkele facetten van mijn visserij extra aandacht. Zo zijn weersomstandigheden vaak allesbepalend. Terwijl het buiten soms al heerlijk weer is, is het onderwater vaak nog een stuk kouder. Dat betekend dat de meeste onderwatermechanismes vaak nog niet eens op gang zijn gekomen. Daardoor heeft de karper nog steeds geen extreme voedseldrang heeft.

 

Tijdens warme dagen kun je de karpers gemakkelijker lokaliseren.

Tijdens warme dagen kun je de karpers gemakkelijker lokaliseren. Maar let op de watertemparatuur!

 

Te veel voeren betekend meestal dat je (te)veel uren moet maken om een aantal vissen te vangen terwijl het vaak niet zo moeilijk hoeft te zijn, zeker niet overdag. Voer dus met verstand, houd hierbij de watertemperatuur goed in de gaten. Zolang deze onder de 14 graden is dan is een paar flinke handen met boilies genoeg. Loopt de watertemperatuur op dan kun je gerust wat meer voeren.

 

Polaroid Bril

In het voorjaar bij zonnige dagen is mijn advies om je ogen goed de kost te geven. Een goede polaroid bril is daarbij een absolute must. Dit neemt zoveel schittering van het water af en maakt het vinden van de vissen een stuk makkelijker. Eenmaal de vis gevonden is het zaak om het juiste te doen op het goede moment.

 

Een polaroid van Fortis neemt de schittering van het water weg. Perfect!

Een polaroid van Fortis neemt de schittering van het water weg. Perfect!

 

In deze fase van je visserij valt nog heel veel winst te halen! Als je een aantal vissen gevonden hebt is het de bedoeling om zo snel mogelijk actie te krijgen. Vis vinden is vaak niet erg moeilijk in het voorjaar, maar om ze te vangen moet je logisch en slim vissen.

 

Boilies vs boiliekruim

Zoals (bijna) iedere karpervisser maak ik graag gebruik van boilies. Makkelijk in gebruik en smaken, geuren en kleuren zijn er meer dan voldoende.  Om een snelle aanbeet te forceren maak ik in het voorjaar vrijwel altijd gebruik van verkruimelde boilies. Zo is het al heel vaak voorgekomen dat ik nadat ik een aantal vissen heb gevonden al na 5 minuten met een kromme hengel sta.

 

Een vette kanaalschub die ik al ving binnen enkele minuten na aankomst!

Een vette kanaalschub die ik al ving binnen enkele minuten na aankomst!

 

De tactiek is als volgt: Ik speur met mijn fiets het kanaal af, opzoek naar vissen die in de kantzones liggen te chillen in de zon. Wanneer ik deze gevonden heb gooi ik wat boiliekruimels bovenop de vis(sen). Doordat je enkel kruimels voert verstoor je in 99% van de gevallen de vis(sen) niet. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat je ze juist op deze manier een prikkel kan geven.

Doordat de boiliekruimels tegen het lichaam van de vis(sen) aankomen krijgen de vissen al een smaakprikkel aangezien een karper heel veel smaakpapillen op z’n lichaam heeft zitten. In de praktijk zie ik vaak gebeuren dat wanneer het voer de vissen raakt, ze even wegdraaien van de stek om vervolgens vrijwel direct terug te keren. Dit is dan ook het uitgelezen moment om je gesoakte haakaasje te droppen.

 

Boilies vs boiliekruim. Ik gebruik in het voorjaar veel verkruimelde Krill Caramel Boilies

Boilies vs boiliekruim. Ik gebruik in het voorjaar veel verkruimelde Krill Caramel Boilies

 

Gesoakt haakaas

Jaja, je leest het al. Gesoakt haakaas is voor mij het toverwoord in het voorjaar. Door je aas goed te soaken of vlak van te voren even te sprayen met een goede baitspray, heb je direct bij het te water laten van je aas een smaakprikkel in het water. Dat heeft mij al heel veel snelle aanbeten opgeleverd!

 

Ik ben verzot op het soaken van mijn aas. Het stimuleert het aasgedrag van de karper

Ik ben verzot op het soaken van mijn aas. Het stimuleert het aasgedrag van de karper

 

Het is zelfs zo extreem dat ik de karpers vaak al binnen enkele seconden zie reageren op de aanwezige smaakstoffen. Vlak na het te water laten van het gesoakte haakaas zie je de karpers vaak driftig met de kieuwen ‘wapperen’ en vervolgens zie je ze vaak vlot naar beneden duiken. En dat is precies wat je wilt..

 

Chods in het voorjaar

Vrijwel altijd als ik op deze manier “stalkend” langs het kanaal fiets maak ik gebruik van chod-rigs. Dit heeft meerdere redenen. Doordat ik gebruik maak van chod-rigs kan ik deze altijd ingooien op de stekjes waar ik vis zie zwemmen. Bij een chod-rig weet je immers dat de presentatie van je haakaas altijd goed is, ongeacht welke bodem je ze vist.

 

Chods en gesoakte pop-ups; in het voorjaar voor mij niks anders

Chods en gesoakte pop-ups; in het voorjaar voor mij niks anders

 

Zoeken naar schone harde stekjes vind ik bij deze manier van vissen zonde van mijn vistijd. Een ander groot voordeel is dat je met een chod-rig gemakkelijk gebruik kan maken van een opvallend haakaasje. Mijn eigen voorkeur gaat voornamelijk naar gesoakte fluo pop-ups, deze vallen niet alleen visueel op maar ook qua smaak.

 

Wind op de kant = vis op het land

Karpers zijn gewoonte dieren die handelen uit instinct. Aangezien deze dieren koudbloedig zijn is het logisch dat ze in het voorjaar snel de warme(re) bovenlagen opzoeken, vooral wanneer het lekker zonnig weer is. Zeker in het voorjaar wanneer de temperatuur op diepte nog koud is zullen de karpers snel in de toplagen van het water gaan liggen.

 

Een fijne schub van een druk bevist water. De vis lag hier massaal op de windkant

Een fijne schub van een druk bevist water. De vis lag hier massaal op de windkant

 

Dit wetende in combinatie met een bepaalde windrichting die bijvoorbeeld op 1 kant van het water staat zie je in deze tijd van het jaar vaak dat de vissen massaal in de warme windkant van het water liggen. Soms echt stijf in de kant! Doe hier je voordeel mee. Een groot water kan tijdens deze omstandigheden ineens heel klein zijn. Ga maar eens goed speuren op de windkant en je ziet dat de karpers er soms opgestapeld liggen. Het vangen van een karper lijkt dan soms kinderspel..

– Matthijs van Halm