Tip van de week: hoe krijg ik minder losschieters?

Tijdens de zomermaanden krijgen veel karpervissers te maken met extra losschieters. Door de hoge watertemperatuur zijn karperbekken zacht en in combinatie met wat fanatieker aasgedrag resulteert dit in de zomermaanden tot meer losschieters dan in andere jaargetijden. Toch is dit ‘fenomeen’ met een paar aanpassingen vrij simpel op te lossen. Martin geeft in de nieuwe rubriek ‘tip van de week’ enkele korte tips waardoor jou percentage lossers omlaag gaat.

 

Tip 1. Grotere haakmaat

Tijdens de zomermaanden mag het een maatje meer zijn! Normaal gesproken gebruik ik altijd een haakmaat 6 maar in de zomer stap ik regelmatig over op een haakmaat 4. Het voordeel van een haakmaat 4 is een dikkere draaddikte van de haak. Door deze draaddikte zal de haak in een zachte bek meer houvast hebben en minder snel uitscheuren! Een bijkomend voordeel van een haakmaat 4 is dat ze vaak net iets meer vlees pakken dan een kleinere haakmaat 6 of 8. Mijn voorkeur gaat trouwens in 99% van de gevallen uit naar een Gamakatsu Superhook of een model wat daar op lijkt.

 

Een maatje groter kan in de zomer absoluut losschieters voorkomen!

Een maatje groter kan in de zomer absoluut losschieters voorkomen!

 

Tip 2. Langere hair

Maak eens gebruik van een iets langere hair. Het aasgedrag van de karpers is in de zomer nogal extreem te noemen (de vissen azen als het ware chaotisch en met snelle bewegingen) en daarom is het belangrijk dat je haak snel en optimaal vlees kan grijpen tijdens het indraaien. Een iets langere hair maakt het draaien van de haak iets makkelijker. Met een langere hair krijgt een haak namelijk optimaal de ruimte om snel te draaien. Een langere hair betekent in mijn geval een ruimte van zo’n 9 mm á 1 cm tussen de onderkant van de boilie en de onderkant haakbocht.

 

Dankzij een langere hair krijgt de haak meer bewegingsruimte om goed te prikken

Dankzij een langere hair krijgt de haak meer bewegingsruimte om goed te prikken

 

Tip 3. Voorzichtig drillen

Omdat de bekken van een karper tijdens de zomer zacht zijn, is het verstandig om de vissen voorzichtig af te drillen. De kans dat een haak uitscheurt verklein je daarmee aanzienlijk. Subtiel drillen vergt ervaring en het is niet iets wat je even snel kan leren. Bij een extreme krachtsinspanning laat ik een vis meestal een paar meter lijn nemen om vervolgens toe te slaan als de karpers echt moe worden. Vaak kun je ze dan met enige voorzichtigheid subtiel landen, zelfs op wateren met veel wier.

 

Laat de vis zichzelf moe maken en wacht tot het goede moment.

Laat de vis zichzelf moe maken en wacht tot het goede moment.

Volgende week zal Wesley jullie verrassen met een leuke ‘tip van de week’.