Tips om jouw najaarsvisserij een boost te geven

Inmiddels is het alweer september en staat het najaar voor de deur, tijd voor een goede voercampagne! Het water dat ik hier elk jaar voor kies ben ik best kritisch in omdat er een hoop tijd, energie en ook geld in gaat zitten. Afgelopen tijd ben ik dus druk bezig geweest om een potentieel najaarswater wat beter te leren kennen. Elke keer wanneer ik hier een sessie viste -zij het kort of lang- leerde ik weer iets bij. En die leerpunten wil ik jullie graag meer over vertellen zodat je ze zelf kunt toepassen komende periode.

Testen met vismaten

Wanneer ik een potentieel najaarswater op het oog heb wil ik hier altijd zo veel mogelijk informatie over hebben. Een rondje om het water en gesprekken met andere vissers leveren altijd wel iets op, maar veel liever vind ik het zelf uit om er zeker van te kunnen zijn. Meer dan eens zijn de verhalen die je aan de waterkant hoort namelijk nét iets mooier dan ze eigenlijk zijn.

Om zo snel mogelijk zelf een water te leren kennen ga ik er graag heen met een vismaat. Op die manier kan je verschillende stekken, presentaties en ook verschillend aas testen op het zelfde moment en leer je vaak snel wat de voorkeur heeft. Daarbij staat mijn zomervisserij sowieso meestal in het teken van socials, hard vissen doen we in het najaar wel!

 

Met vismaten leer je een water sneller kennen en is het nog gezellig ook. Win-Win.

Met vismaten leer je een water sneller kennen en is het nog gezellig ook. Win-Win.

 

Wat ik tijdens die socials trouwens niet doe is de tenten gezellig naast elkaar zoals je vaak ziet, maar juist kiezen voor erg verschillende stekken waardoor je het water beter in kaart kan brengen. Door hier van te voren samen een plan voor te maken kan je erg efficiënt vissen in een korte tijd.

Vroeg opstaan en mobiel vissen

Tijdens de eerste social merkte ik al snel dat de vis op het desbetreffende water vooral in de vroege ochtend erg actief was. Vanaf een uur of 5 tot een uur of 9 zagen we regelmatige aasbellen over de voerstek trekken en vingen we beide een mooie vis, dat terwijl de nacht er voor doodstil bleef. Het werd dus tijd voor stap 2, de tent in de auto laten en korte, mobiele ochtenden of korte nachtjes vissen op de plekken waar de vissen zich veel lieten zien. Op die manier kon ik mijn vistijd beperken en nog de zelfde dag naar andere wateren of gewoon op tijd aan het werk.

 

Ik ben zeker geen ochtendmens, maar dit is toch wel echt heerlijk soms

Ik ben zeker geen ochtendmens, maar dit is toch wel echt heerlijk soms

 

Modderbodem = soaken

Een ander punt wat we ontdekten tijdens de social is dat de bodem van het water bijna overal erg zacht is, een echte veenbodem. Op veel plekken voelde je je lood niet eens de bodem raken en moest de strategie dus iets worden aangepast. Nu kan je natuurlijk op zoek gaan naar de hardere plekken, maar dit zullen veel andere vissers ook doen terwijl de karper zonder twijfel ook gewoon in de modder aast.

 

De Booster is volledig in de boilies getrokken waardoor ze langer attractief blijven

De Booster is volledig in de boilies getrokken waardoor ze langer attractief blijven

 

Ik koos er in dit geval voor om de Krill Caramel boilies meerdere dagen te soaken met de bijbehorende Amino Baitbooster en Pure Krill zodat ze de geur van de modder minder snel opnemen en daardoor veel attractiever blijven. Door daarbij met langere onderlijnen en chods te vissen was de modder geen probleem meer en kon overal worden gevist waar je ze maar zag azen.

Spod/spomb

Het voeren zelf gebeurde overigens ook anders dan ik de andere vissers zag doen. De meeste vissers voerden een paar handjes voer bij met de werppijp en een aantal maakte gebruik van een voerboot. Het voer lag dus óf behoorlijk verspreid, óf compact op een hoopje..maar dat kan anders. Door gebruik te maken van een spomb en die te clippen op de afstand waar ik meestal de vis zag azen kon ik perfect een voerspoor aanleggen van nog geen meter breed en meerdere meters lang. Heel anders dan de andere vissers, en haarscherp op de favoriete plekken van de vis zelf.

 

De spomb, een weinig gebruikt middel om nét even anders te vissen

 

Ik heb hier overigens geen speciale hengel en molen voor, maar maak gebruik van de Medium Fox Impact Spod. Deze weegt als hij vol is ongeveer 80 tot 100 gram, wat dus perfect te gooien is met een normale karperhengel. Tijdens de mobiele sessies deed ik dit zelfs met mijn 3lb Nash Scope Sawnoffs, wat natuurlijk enorm scheelt in het materiaal wat je mee hoeft te nemen.

 

Tegenwoordig hoef je geen extra hengel meer mee te nemen voor je spod. Wel zo makkelijk!

 

Bijvoeren met klein aas

Inmiddels was ik een aantal sessies verder en wist ik eigenlijk elke sessie wel een vis te vangen, maar ik wist dat er meer in zat. Ook wilde ik meer, want ik was erg benieuwd naar het bestand en of dat het waard was om een compleet najaar aan te besteden. Ik besloot dus om nog attractiever te gaan vissen door Quick response Pellets, Krill Caramel pellets, hennep, tijgers en gecrushte boilies bij te gaan voeren, dat werkt immers perfect met een spomb. Ook voerde ik niet alleen met de Krill Caramel boilies maar combineerde deze met de zoete Scopex om een nog groter deel van het bestand aan te spreken.

 

Een heerlijk attractieve mix die maar weinig vissen voorbij zullen zwemmen

Een heerlijk attractieve mix die maar weinig vissen voorbij zullen zwemmen

 

Voor een sessie voerde ik 2 stekken aan met ongeveer een kilo boilies en een kilo van deze fijne mix, dat moest de karper wel naar de stek trekken waar ze vervolgens de boilies vonden. De truc die ik echter toepas is om tijdens het vissen de hoeveelheid boilies drastisch te verlagen. Nog steeds voerde ik een kilo van de pellets en kleine deeltjes per hengel, maar ik voegde hier slechts een paar handen boilies aan toe. Op die manier is de kans veel groter dat een vis jouw boilie pakt in de paar uurtjes dat je zitten te vissen en wordt het allemaal weer een stukje efficiënter. Heeft wiskunde toch nog nut gehad. ?

 

Tijdens het eerste licht op de foto en weer terug naar huis. Heerlijk als het loopt, maar ik wil meer!

 

Halve boilie op de hair

De truc met het kleine aas en de schillende boilies werkte uitstekend en de sessies erna ving ik telkens 2 of 3 vissen in de eerdergenoemde aasperiode. Het betreft alleen steeds de kleinere schubs en jonge uitzetspiegels tot een pondje of 20 gemiddeld. Heel leuk, maar niet iets waar je enkele maanden voor gaat voeren. Inmiddels had ik ook al vernomen dat er wel een aantal behoorlijke uitschieters rondzwommen, en die wilde ik natuurlijk maar wat graag vangen.

Helaas hadden meer mensen dat idee, want tijdens de vakantie was het ineens een stuk drukker dan voorheen. Ik kreeg snel door dat de oudere vissen waarschijnlijk behoorlijk gedresseerd waren door de hoge lijndruk in deze periodes, en dus koos ik voor een afwijkend haakaas wat ik ooit van Frontman Martin heb geleerd, vissen met een halve boilie op de hair. Nog bijna niemand gebruikt dit en voor de vis heeft het een compleet andere uitstraling onder water, iets wat nét de truc kan zijn om de moeilijkere vissen te verleiden.

 

Een bijgesneden X-tra Hard hookbait met een stukje pop-up. Een subtiele killer

 

Om de halve boilie optimaal te presenteren viste ik deze met een stukje pop-up er op. Deze compenseert het gewicht van de haak wat zorgt voor een enorm snelle inhaking in combinatie met een shot-on-the-hook. Overigens en voor de goede orde, ik gebruik geen halve normale boilie, maar altijd een X-tra Hard hookbait. Deze boilies zijn een stuk harder en verder compleet identiek aan het voer, wat er voor zorgt dat je zeker kan zijn dat het haakaas tot zeker 12 uur lang goed blijft zitten onderwater.

 

X-tra Hard Hookbaits zijn ideaal om te soaken of bij te snijden zonder hardheid te verliezen.

 

Deze afwijkende presentatie werd op de buitenste randen van de voerstek geplaatst om zo ook weer iets anders te vissen dan alle voerbootvissers met een hoopje voer rondom hun rig.

 

Missie geslaagd!

Om een al best lang verhaal kort te maken, deze kleine aanpassing zorgde in de ochtend voor een bak van een spiegel in het net terwijl de andere vissers naar hun roerloze wakers zaten te kijken. Natuurlijk moet je hier ook de factor geluk in meenemen, maar ik ben er van overtuigd dat nét even scherper en anders vissen dan anderen zeker een groot verschil kan maken, ook komend najaar.

 

Missie geslaagd! Deze dikke spiegel bevestigde tijdens het eerste licht dat de aanpak werkt.

Missie geslaagd! Deze dikke spiegel bevestigde tijdens het eerste licht dat de aanpak werkt.

 

Ik ga dit water aankomend najaar zeker eens goed aanpakken op zoek naar nog meer van dit soort prachtige spiegels, en ik hoop dat jij ze ook weet te vangen met behulp van mijn bevindingen die ik afgelopen tijd deed. Vond je het interessant, of juist niet? Laat het vooral weten! Ook als je verdere vragen hebt mag je altijd een bericht sturen en help ik je graag. Succes komend najaar!

– Wesley Vroom