Tips voor een wintervis – Deel 3

Het einde van de maand december is in aantocht en dat betekent dat de karpers nu echt in de wintermodus zitten. Afgelopen weken waren alles behalve gemakkelijk. Vele ochtenden werden we getrakteerd op mist, miezerregen en in combinatie me een vrij hoge luchtdruk leken de vissen wederom spoorloos..
Ik werd getrakteerd op meerdere blanks maar waren er ook lichtpuntjes!

 

Het perfecte moment! Zorg dat je aan het water zit zodra de vissen beginnen te azen.

Het perfecte moment! Zorg dat je aan het water zit zodra de vissen beginnen te azen.

 

Het perfecte moment

Tijdens m’n dagelijkse ronde aan het water (voor werktijd voer ik nog steeds iedere dag 300 gram boilies) zag ik tijdens de ochtenden waarbij het zonnetje scheen, meerdere keren een aantal vissen rollen. Dat verbaast me niets, want qua temperatuur mogen we nog steeds niet mopperen. Het bevestigd mijn gedachte dat je sessies in deze periode zeer nauwkeurig moet plannen. De vissen zijn een groot deel van de dag passief, maar wanneer de omstandigheden optimaal zijn -ook al is het soms maar een paar uurtjes- dan komen ze in beweging en dat maakt ze vangbaar. Een goede planning van je sessies is dus cruciaal.

 

Dagelijks voorvoeren heeft mijn voorkeur.

Dagelijks voorvoeren heeft mijn voorkeur.

 

Mijn voorkeur gaat uit naar het dagelijks aanvoeren van de stekken en die room ik dan af op momenten waarbij de wind gunstig is (bij voorkeur ZW) en wanneer het zonnetje schijnt. Enige flexibiliteit in je aanpak is dus wel belangrijk. Heb je een sessie gepland en stap je de deur uit terwijl het miezerregent en mistig is, blijf dan maar lekker thuis. Wanneer het zonnetje enkele dagen later schijnt terwijl er een zachte Zuidwester waait, pak dan vooral je hengels. Het is een perfect moment voor een wintervis!

 

Bingo! Een wintervangst binnen een half uurtje vissen.

Bingo! Een wintervangst binnen een half uurtje vissen.

 

Vragen van lezers

Na aanleiding van de vorige twee blogs kreeg ik een aantal vragen over het aanvoeren van mijn stekken. Veel vragen gingen over het moment van opstarten en of dat zo laat in het jaar nog mogelijk is. Eerlijk gezegd is het opstarten van een voerstek in december een bijna onmogelijke opgave. De vissen zijn al behoorlijk passief waardoor je stekkeuze fenomenaal moet zijn. Enkel wanneer je een water goed kent en wanneer je de winterholdings weet te vinden, geef ik je nog een goede kans. Het effect zal kleiner zijn dan bij een langdurige voercampagne. Maar een paar daagjes of een week voorvoeren met een kleine hoeveelheid Milky Banana’s of Scopex 15mm’s zal je altijd meer opleveren dan plompverloren ergens je aas aanbieden.

 

Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar een combinatie van Amino Bait Booster in deze twee smaken.

Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar een combinatie van Amino Bait Booster in deze twee smaken.

 

Liquids die ze al kennen

Een slimme tip is om in zo’n geval je aas te soaken in een liquid die een smaak of prikkel bevat waar de vissen eerder in het jaar al mee hebben kennis gemaakt. Dat zorgt voor een snelle herkenning van het aas waardoor je ‘kort opgebouwde voerplek’ eerder bezocht zal worden. Het water waar ik momenteel vis heb ik in de zomer flink aangevoerd met de Maple Pistache. Tientallen vissen gingen voor de bijl op dit aas, maar omdat het rijk is aan eiwitten en vetten, is het niet geschikt om maandenlang mee te voeren in koud water..

 

Door de liquids over je aas te gieten onstaat er in het water een snelle en herkenbare voedselprikkel.

Door de liquids over je aas te gieten onstaat er in het water een snelle en herkenbare voedselprikkel.

 

Daarom combineer ik mijn snel verteerbare Milky Banana’s momenteel regelmatig met een flinke scheut Amino Bait Booster of High Concentrated Amino Trigger, beide in de smaak Maple Pistache. Je creëert daarmee een voedselprikkel in het water die de vissen al goed kennen, maar je hebt niet de nadelen van een aas waar vissen op lange termijn in koud water verzadigd door kunnen raken. Deze truc werkt trouwens ook tijdens het instant vissen in andere jaargetijden, dus probeer het maar eens. Je zult zien dat het werkt!

 

Ze hoeven niet altijd groot te zijn. Waarschijnlijk 1 van mijn laatste vangsten van 2016.

Ze hoeven niet altijd groot te zijn. Waarschijnlijk 1 van mijn laatste vangsten van 2016.

 

Instant knallen in 2017

Over instant vissen gesproken. Het jaar loopt op z’n einde en dat is een periode van feestjes, lekker eten en drinken met familie en voor ons altijd een drukke periode om het zakelijk jaar af te ronden. In de praktijk betekent dit voor mij even een flink gebrek aan tijd waardoor ik niet toekom aan het dagelijks aanvoeren van de stekken. Ik verwacht zo vlak voor de kerstdagen mijn laatste sessies op de voerstek te vissen om die vervolgens met rust te laten. Normaal gesproken valt zo’n voerplek dan volledig stil en daarom staan er voor de eerste maanden van 2017 vooral instant sessies op verschillende wateren op het programma. Om eerlijk te zijn kijk ik daar nu alweer naar uit. Nieuwe avonturen en nieuwe uitdagingen in een nieuw jaar.

 

Ik kijk uit naar 2017. In januari en februari staan er veel instant sessies op het programma.

Ik kijk uit naar 2017. In januari en februari staan er veel instant sessies op het programma.

 

– Martin Post