Tips voor een wintervis – deel 2

Waar we in ons vorige blog over wintervissen enkele tips gaven over het gebruik van boilies en liquids gaan we deze keer wat dieper in op de materie van rigs en stekkeuze. Want ook al is het vertrouwen in ons aas torenhoog, je dient het aas natuurlijk altijd te vissen aan de beste rigs op de beste stekken.

 

Dit soort wintervissen vang je alleen wanneer alles klopt!

Dit soort vissen vang je alleen wanneer alles klopt!

 

Gemalen boilies en snelle prikkels

Voordat het zover is willen we jullie nog 1 aastip toevertrouwen die je absoluut eens moet gaan proberen. Zoals jullie allemaal weten is het water in de winter ijskoud en dan mag de prikkel van het aas ietsje sterker zijn dan in andere jaargetijden. Een belangrijke truc om alle triggers van een boilie snel te verspreiden in het water, is een deel van je boilies vermalen in een crusher. Hierdoor ontstaan er allemaal kleine aasdeeltjes die onder water snel prikkels afgeven en tegelijkertijd voor een wolkend effect zorgen! En geloof me, die wolk kan de karpers soms helemaal gek maken!

 

Gemalen boilies zorgen onder water voor een wolkend effect.

Gemalen boilies zorgen onder water voor een wolkend effect.

 

Kies de juiste stek

Maar goed, kwaliteitsaas op een stek waar nauwelijks karper zwemt is een slechte combinatie dus het kan geen kwaad om je stekken nauwkeuriger uit te pijlen en te onderzoeken dan je normaal doet. Wij bevissen momenteel wateren met een diepte van maximaal 25 meter. Op zulke wateren kun je gerust dieptes bevissen tot 12 meter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag, en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!

 

Schubben zo groot als meloenschijven. Hier doe je het allemaal voor!

Schubben zo groot als meloenschijven. Hier doe je het allemaal voor!

 

Stekken op ondiep water

Bevis je wateren met minder diepte? Kies dan voor de delen van een water die in de luwte liggen, en dan bij voorkeur in een zone waar de hele dag de zon op schijnt. De karpers zijn in de winterperiode extreem gevoelig voor licht, dus een paar beaasde rigs op de zonkant kan je dan absoluut een extra winterkarper opleveren!

 

Zonkantjes genieten op ondiep water mijn voorkeur.

Zonkantjes genieten op ondiep water mijn voorkeur.

 

Inkorten die handel

Over rigs gesproken! De karpers azen in koud water een stuk trager dan bijvoorbeeld in de zomer dus het inkorten van je rig levert je sowieso veel extra karpers op. Onze rigs hebben in de winter een gemiddelde lengte van zo’n 7 tot maximaal 10 centimeter. In combinatie met een subtiele aligner, een teflon gecoate haak (maat 6) en een shot on the hook ontstaat er een dodelijk effectieve en snelle inhaking. Wanneer de aanbeten afnemen en we toch het gevoel hebben dat er karper op de stek ligt, dan schakelen we over naar ultrascherpe rigs van maximaal 5 centimeter. Je zult versteld staan hoe zo’n kleine aanpassing voor extra karpers kan zorgen!

 

In de winter aast een vis traag. Met een kortere rig haak je ze beter!

In de winter aast een vis traag. Met een kortere rig haak je ze beter!

 

Thuis vang je ze niet!

Het vissen in de winter doet een flink beroep op je doorzettingsvermogen. Wanneer alle puzzelstukjes op z’n plek vallen dan kun je geweldige momenten beleven maar je moet soms ook een beetje mazzel hebben. Eén ding staat echter vast; thuis vang je ze niet! In de volgende blog enkele tips voor de gevorderde wintervissers! Want er valt nog veel leuks te vertellen over deze boeiende visserij..

 

Wintervissen doet een beroep op je doorzettingsvermogen maar thuis vang je ze niet.

Wintervissen doet een beroep op je doorzettingsvermogen maar thuis vang je ze niet.

 

– Martin Post