Tips voor een wintervis – deel 1

De afgelopen twee maanden waren de omstandigheden om een karper te vangen alles behalve gemakkelijk. Langdurig waaide de wind uit het oosten en gecombineerd met een extreem hoge luchtdruk leek de karper soms spoorloos…Toch moet een karper vetreserves opbouwen om de winter door te komen dus toen onze Milky Banana werd gelanceerd kregen we al vrij snel prachtige vangstberichten te zien.

 

De vissen lijken in de winterperiode een voorkeur te hebben voor gesoakt bodemaas

De vissen lijken in de winterperiode een voorkeur te hebben voor gesoakt bodemaas

 

Meer dan goed aas..

De combinatie van een goede vertering en vloeistoffen die zeer goed uitlekken in koud water zorgden voor veel vis op de kant. Zelf konden we ook flink profiteren van ons nieuwe aas en terwijl we dit blog schrijven (zo begin december), zijn we nog steeds goed aan het vangen op niet de minste wateren. Het aas is daarbij een belangrijk onderdeel van het succes, maar er zijn natuurlijk meer factoren die een rol spelen. Daarom hebben we hieronder enkele tips op een rijtje gezet waardoor het vangen van een karper in december en ook later in de winter, weer iets gemakkelijker zal gaan.

 

Een goede vertering van bijvoorbeeld de Milky Banana is in de winter erg belangrijk

Een goede vertering van bijvoorbeeld de Milky Banana is in de winter erg belangrijk

 

Verantwoord voeren doet vangen

Er is eigenlijk geen betere strategie dan wekenlang enkele stekken aan te voeren gedurende de koudere periode. Door langdurig te voeren met kwaliteitsaas met een laag eiwit- en vetgehalte lukt het om de vissen te laten azen in koud water. Door dagelijks kleine hoeveelheden te voeren, soms maximaal 200-300 gram per dag, kun je het spijsverteringskanaal van een karper ‘aan de praat’ houden. Onze Scopex en Milky Banana boilies zijn hiervoor uitermate geschikt. Door de verfijnde smaak en grove ingrediënten blijft de karper dit aas graag eten en zich er lang goed bij voelen. De truc is om de vertering op gang te houden. Wanneer het water echt koud is geworden (4-5 graden), combineren we ons aas graag met een handje geplette tarwe. Met dit product lukt het om de vertering nog iets langer aan de praat te houden!

 

Wekenlang voeren met de Milky Banan's werpt z'n vruchten af

Wekenlang voeren met de Milky Banan’s werpt z’n vruchten af

 

Ligt de vis eenmaal op je stek dan lijken ze in deze periode een flinke voorkeur voor bodemaas te hebben. Afgelopen maanden experimenteerden we er weer lustig op los, maar bodemaas in combinatie met een kort scherp rigje leverde verreweg de meeste karpers op. Een halve boilie in combinatie met een halve pop-up en een boilie waar we een stukje van afsnijden zorgde voor 90% van alle aanbeten. En dat op verschillende wateren!

 

Vloeibare Amino Boosters en Amino Triggers leveren je in de winter meer vis op!

Vloeibare Amino Boosters en Amino Triggers leveren je in de winter meer vis op!

 

Liquids; the key to succes

Wanneer je dit bodemaas combineert met een goede liquid dan lijkt het allemaal nog ietsje gemakkelijker te gaan. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een liquid zoals bijvoorbeeld de Milky Banana High Concentrated Amino Trigger. De stofjes in deze vloeistof zijn in koud water bijzonder goed wateroplosbaar waardoor ze de karpers snel triggeren. Vergis je niet in het feit dat het water in de winter steenkoud is en dat er bij de karpers geen acute behoefte is aan voedsel. Om ze te laten azen is soms dus iets extra’s nodig en liquids helpen daar absoluut bij! Je haakaas en bijvoorbeeld groundbait/stickmix de dag voorafgaand aan je sessie even goed soaken in onze liquids maken dan soms het verschil tussen blanken en vangen.

 

Martin met een stevige schub die hij ving aan een gesoakte Milky Banana

Martin met een stevige schub die hij ving aan een gesoakte Milky Banana

 

In 1 van onze volgende blogs gaan we dieper in op de materie van het wintervissen. Meer blogs betekent meer tips en voor iedereen hopelijk meer karpers op de mat. Want dat is waarom we het merk Originals ooit hebben bedacht; iedereen meer karpers laten vangen!

Auteur: Martin Post