Vijf exclusieve tips voor Maart

De maand maart staat voor de deur en dat betekent dat de natuur na een koude winter weer tot leven komt. De winter was lang en op veel wateren werden de karpers geconfronteerd met enkele centimeters ijs. Inmiddels klimt de watertemperatuur langzaam omhoog en dat betekent dat de karpers weer vangbaar zijn. Toch is voorzichtigheid geboden. De watertemperatuur is op veel wateren nog onder de 10 graden en dat vraagt om een subtiele aanpak. Speciaal voor Members van Originals Mail delen wij vijf tips die de visserij in maart weer iets gemakkelijker maken.

 

Tip 1. Ondiep water

Een succesvolle visserij in de maand maart begint bij de keuze van het juiste water. Ons advies is om de diepe wateren met een dunne bezetting voorlopig nog even te mijden. Het water is door de grote diepte nog maar nauwelijks opgewarmd (waarschijnlijk zal de temperatuur er 4-5 graden zijn) en dat betekent dat de karpers nog niet in beweging zijn. Je kunt in deze periode beter kiezen voor een ondieper water met een goed karperbestand. Het water warmt op deze wateren veel sneller op en de karpers zijn er door voedselconcurrentie al een stuk gretiger.

 

Op wateren met veel vis is de kans op een aanbeet aanzienlijk hoger

Op wateren met veel vis is de kans op een aanbeet aanzienlijk hoger.

 

Tip 2. Het juiste moment

Velen van ons zijn gebonden aan de weekenden, maar mocht je eens de ruimte hebben om in maart een dag vrij te nemen, plan deze dag dan bij voorkeur tijdens de juiste weersomstandigheden. Maart kent vaak al enkele mooie warme zonnige dagen en op ondiep water zijn dat de perfecte momenten om toe te slaan. De watertemperatuur stijgt er dan met enkele graden en dat is precies het goede moment om toe te slaan. De vissen worden dan net iets gretiger en ze gaan wat vlotter zwemmen, waardoor je ze gemakkelijker vangt.

 

Deze temperatuurstijgingen zijn in maart goud waard

Deze temperatuurstijgingen zijn in maart goud waard

 

Tip 3. Spaarzaam voeren

De vissers die graag voorvoeren lijken vaak een streepje voor te hebben. Toch is voorzichtigheid in maart geboden. Wij beperken de voerhoeveelheid vaak tot slechts enkele handjes snel verteerbaar voer per dag. Pas wanneer de aanbeten toenemen en de watertemperatuur boven de 10 graden is, verhogen we de hoeveelheden. Onze voorkeur gaat in deze periode uit naar de Milky Banana in combinatie met onze Scopex boilie. Beide boilies verteren gemakkelijk en snel, ook bij een lage watertemperatuur.

 

Een flinke hand Scopex boilies, meestal in combinatie met de Milky Banana, is per voerbeurt al voldoende

Een flinke hand Scopex boilies, meestal in combinatie met de Milky Banana, is per voerbeurt al voldoende

 

Tip 4: PVA Bags

Wanneer je stekken buiten het bereik van een werppijp of katapult liggen, dan is een kleine PVA Bag een goed alternatief. Wij voorzien de Bags vaak van enkele gebroken boilies en vervolgens gieten we er dan een flinke scheut Liquids zoals een Amino Booster of een Amino Trigger overheen. Op die manier heb je altijd een klein beetje extra attraktie rond je haakaas. Vooral tijdens de koudere dagen maakt een PVA Bag het een karper gemakkelijker om je haakaas op te speuren.

 

Een PVA-zakje gevuld met boiliekruim en een goede Liquid geven de karper net kleine extra zetje om te gaan azen

Een PVA-zakje gevuld met boiliekruim en een goede Liquid geven de karper net kleine extra zetje om te gaan azen.

 

Tip 5: Observeren en ingooien

Door de lage watertemperaturen laten karpers zich in deze periode maar zelden zien. Springende karpers zijn zeldzaam. Dus zodra je ook maar enige vorm van karperactiviteit bespeurt is het slim om er een hengel op te gooien. Signalen zoals bellensporen en rimpelingen in het water zijn in deze koude periode echt goud waard.

Het loont dus om je zonnebril op te zetten en het water zoveel mogelijk te ‘scannen’. En dat valt echt niet altijd mee, want veel signalen krijg je waarschijnlijk niet. Maar zodra je ook maar enig teken van leven bespeurt en daar snel een hengel op gooit (met bijvoorbeeld en Single Chod in combinatie met een licht loodje van 50 gram) dan is de kans groot dat je de pot met voorjaarsgoud hebt ontdekt!

 

Lokalisatie is nu van levensbelang. Zodra je de karpers op het spoor bent zit je op goud

Lokalisatie is nu van levensbelang. Zodra je de karpers op het spoor bent zit je op goud.

 

De prille voorjaarsvisserij is lastig, complex en bomvol valkuilen. De foutmarges in je visserij zijn in deze periode nihil. Maar dat maakt de voldoening des te groter. Met de juiste aanpak, het juiste aas en een gezonde portie doorzettingsvermogen zijn er voldoende mogelijkheden!
Volgende maand ontvang je wederom een update met daarin vijf slimme tips om je visserij in april iets gemakkelijker te maken. Voor nu wensen wij je alvast goede vangsten toe.

 

De beloning voor Thom na grondig zoekwerk

De beloning voor Thom na grondig zoekwerk

 

– Team Originals