Weekendsessie op De Koperen plas – Thimon Dokter

Inmiddels is het alweer halverwege oktober. Ik heb wederom een weekendje vissen gepland staan op De koperen plas in Zwolle. Mijn auto heb ik op donderdagavond al helemaal ingepakt zodat ik op vrijdag middag op tijd richting het water kan. Immers is een goede voorbereiding het halve werk.

’s Morgens moet ik eerst nog naar kantoor van Lion Sports en haast me daar de hele ochtend om alles op tijd af te krijgen, het is tenslotte nog anderhalf uur rijden naar huis. Na een rit van zo’n anderhalf uur kom ik thuis aan en pak ik mijn laatste spulletjes bij elkaar. Vervolgens vertrek ik relaxt richting de plas. Gelukkig woon ik een kwartiertje van het water af dus kan je het gerust een thuiswedstrijdje noemen. Vorige week vertoefde ik nog een weekje in Frankrijk om te karper vissen maar de zin om dit weekend ook weer te gaan is er niet minder om! Gemotiveerd stuur ik mijn auto de kant op van de kenmerkende toren van de Lichtmis.

 

Al voor ik aan het water kom weet ik exact op welke dieptes ik kan vissen. ideaal!

Al voor ik aan het water kom weet ik exact op welke dieptes ik kan vissen. ideaal!

 

‘wie bang is voor regen moet niet gaan vissen’.

Na een kort ritje arriveer ik op de parkeerplaats van De Koperen hoogte. Helaas regent het hard waardoor ik besluit eerst even een bakje koffie te gaan drinken in het paviljoen. Daar tref ik beheerder Saviél en collega’s Joep en Marco. Ik word verwelkomd met een gezellig praatje en een goed bakje koffie. Daar is nu mooi even gelegenheid voor tijdens het slechte weer. Tevens een goed moment om een mooi strijdplan te bespreken.

Nadat we gezellig even een bakkie hebben gedaan besluit ik om naar mijn stek te gaan. Dit weekend is stek 4 het strijdtoneel van mijn sessie. Gelukkig is het inmiddels een beetje droog geworden en kan ik na een kort ritje naar de stek beginnen met mijn tent op te bouwen. Onderweg naar de stek zien alle andere vissers mij als laatste van de dag aankomen. Ik ben tenslotte pas na mijn werk nog aangekomen. Iedereen zit al relaxt op zijn stoel met de lijnen in het water. Ik besluit om me niet te gaan haasten en parkeer voorzichtig mijn auto op de stek. Ik begin eerst maar eens rustig met mijn kampje op te bouwen.

Ondertussen zie ik dat er weinig gebeurt op en rondom het water. De meeste vissers zitten in hun tent wat voor zich uit te staren en maken een beetje een geërgerde indruk over het slechte weer. Helaas kan je voor een vis sessie enkel het weer niet plannen. Met die gedachte bedenk ik me dat ik tenminste lekker weekend heb en even kan genieten van mijn vrije tijd. Het weer word tenslotte vanzelf wel weer eens wat beter. En ik zeg altijd: ‘wie bang is voor regen moet niet gaan vissen’.

 

Een prachtige schub uit een eerdere sessie op De Koperen plas

Een prachtige schub uit een eerdere sessie op De Koperen plas

 

Ondertussen loopt het alweer richting de avond wanneer ik dit schrijf en probeer ik om mijn hengels er secuur in te leggen. Immers is het zo dadelijk donker en nu kan ik alles nog perfect zien. Aangezien ik altijd graag zo scherp mogelijk wil vissen besteed ik dan ook graag wat extra aandacht aan het inleggen van mijn rigs. Zo weet ik vrijwel altijd zeker dat ik er alles aan gedaan heb en vis ik met vertrouwen. Juist dat vertrouwen dat in mijn visserij zo belangrijk is!

Inmiddels is het alweer 22:00 uur in de avond en liggen mijn hengels er nu ongeveer drie uurtjes in. Het is nog erg rustig op de stek maar toch is het vertrouwen voor de nacht hoog. Omdat het aardig fris is geworden heb ik ondertussen even een lekker bakje koffie gezet. Met het koudere weer is het wel lekker om daarvan te genieten. Nadat ik mijn koffie heb opgedronken is het buiten de tent aardig koud geworden en besluit ik lekker in mijn warme slaapzak te gaan liggen. Het is tijd om lekker te gaan slapen en te genieten van mijn rust. We zien wel wat de nacht brengt…

De eerste bak is direct binnen!

’s morgens vroeg krijg ik de eerste aanbeet. Ik schrik wakker en een trage oploper verteld mij dat ik het waarschijnlijk met een betere vis van doen heb. Nadat ik de hengel oppak merk ik dat het een sterke vis is. Na ruim een half uur drillen kan ik vervolgens mijn net steken onder een breed gebouwde spiegel. Schatting is dat deze vis zeker de vijftien kilo grens zal passeren. De eerste buit is binnen!

Ik hang ondertussen de vis eventjes in de retention sling zodat ik snel opnieuw de hengel kan inleggen. Na een klein stukje varen met de voerboot ligt de rig weer keurig op zijn plek. Hopelijk volgt dan niet veel later de volgende aanbeet…

Tegen een uur of tien in de ochtend arriveert ook Saviél met het ontbijt. Hij heeft ook gelijk zijn camera meegenomen om van de vis foto’s te maken. Tegelijk wegen we de vis en zien we dat er een mooi gewicht van 17,6 kilo op de klok staat. Een goed resultaat van de eerste nacht. Kort na de fotosessie krijgt de prachtige spiegel zijn vrijheid weer terug.

 

Een fantastisch mooie spiegel is het resultaat van de eerste nacht

Een fantastisch mooie spiegel is het resultaat van de eerste nacht

 

De rest van de dag blijft het akelig stil op de stek. Geen springende of draaiende karpers en ook de witvis laat zich niet zien. Het water lijkt ineens wel een klein beetje uitgestorven. Van een aanbeet overdag is al helemaal geen sprake. Inmiddels begint het alweer avond te worden en gelukkig arriveert Joep keurig op tijd met het avondeten. Aangezien Joep zijn ronde klaar heeft eet hij gezellig even een hapje mee op de stek. Samen drinken we gezellig een biertje en bespreken we het een en ander over de plas.

 

Het avondeten word keurig in warmhoudbakjes en zilverfolie op de stek bezorgd

Het avondeten word keurig in warmhoudbakjes en zilverfolie op de stek bezorgd

Na regen komt…

Na het avondeten maak ik me klaar voor de nacht. Het is inmiddels alweer flink fris en donker geworden. Tijd om mijn warme bed op te zoeken en lekker uit te rusten. Ik heb immers weekend en daarin vind ik mijn rust erg belangrijk. Nadat ik mijn tanden heb gepoetst ga ik in mijn bed liggen en val daarna vrij snel in slaap. Het blijft de avond rustig. Toch om iets na twaalf uur krijg ik wederom een aanbeet op dezelfde hengel. Snel spring ik uit mijn slaapzak en pak ik de hengel op.

Al snel bij het binnen draaien merk ik dat mijn lijn ergens achter blijft hangen. Voorzichtig probeer ik de lijn los te maken en ondertussen contact te houden met de vis. Uiteindelijk door voorzichtig te zijn krijg ik de lijn los en heb ik weer goed contact met de vis. Helaas kort daarna lost de haak. Zwaar balen! Aangezien ik zowat nooit een vis los. Pure pech. Omdat het momenteel taaie omstandigheden zijn wil ik graag elke vis vangen.

Toch raap ik mijn motivatie weer bij elkaar en vaar ik secuur de lijn opnieuw uit. Daarna Balend vertrek ik mijn slaapzak weer in met de wetenschap dat ik nu twee karpers had kunnen hebben. Maar ja, dat is nu eenmaal vissen. Soms horen er ook pech momenten bij. Toch om 06:00 uur krijg ik nog een herkansing. Een mooie aanbeet op wederom dezelfde hengel en gelukkig blijft deze vis wel hangen. Na een stevige dril kan ik het net steken onder een zeer mooie spiegel. Een vis met zichtbaar veel schubben. Precies zoals ik ze graag vang.

Nadat ik de vis even snel in de sling heb gehangen vaar ik zo snel mogelijk de lijn opnieuw uit in de hoop dat ik voor de middag er nog een vis bij kan vangen. Ik heb immers nog maar een paar uurtjes de kans totdat ik weer naar huis moet. Dan vis ik graag zo optimaal mogelijk.

 

Wederom een prachtige Koperen plas spiegel

Wederom een prachtige Koperen plas spiegel

 

Nadat ik de vis gefotografeerd heb ga ik weer even op mijn stretcher liggen. Tevreden met de mooie spiegel die ik net heb gevangen slaapt dat alweer een stuk fijner. Een paar uur later word ik vervolgens wakker van Saviél. Hij komt weer een lekker ontbijtje brengen. Een goed begin van de dag.

 

Ook het ontbijt op De Koperen plas iskeurig  geregeld. Een paar verse broodjes en een lekker gekookt eitje. Top!

Ook het ontbijt op De Koperen plas iskeurig  geregeld. Een paar verse broodjes en een lekker gekookt eitje. Top!

 

In alle rust eet ik even mijn broodjes op waarna ik besluit om langzaam mijn spullen op te gaan ruimen. Helaas zit het er alweer op. Een weekend vissen gaat helaas altijd erg snel als het leuk is. Nadat ik mijn spullen heb opgeruimd vertrek ik richting het paviljoen. Samen met Saviél en Joep drink ik nog even een bakje koffie en praten we na over het weekend. Ondanks de taaie omstandigheden dit weekend keer ik toch tevreden huiswaarts met twee hele mooie spiegels op zak en ben ik weer gemotiveerd voor de volgende sessie. Tot over een paar weken in november!

Tekst en fotografie: Thimon Dokter