Wintertips voor de kerstvakantie

De kerstvakantie staat voor de deur. Een perfect moment om last minute nog even naar Frankrijk te rijden of om in de Benelux een vette winterkarper te vangen. Onze ervaren wintervissers Martin Post, Mike Thille en Thimon Dokter geven je in deze update diverse tips die de kans op een wintervangst vergroten. Check voordat je de aastips leest eerst even onderstaand bericht. Originals consultant Mike Thille was recent namelijk in Frankrijk en daar ontdekte hij het volgende..

 

Mike Thille: Algehele visverboden in Frankrijk

Steeds meer vissers trekken in de winter naar Frankrijk en dat begrijp ik als geen ander..;). Zelf bezoek ik sommige ‘wintergebieden’ al vrij lang en meestal met behoorlijk veel succes. Afgelopen trip werd ik echter geconfronteerd met een voor mij nieuw fenomeen, namelijk; algehele visverboden op sommige wateren! Zelf had ik hier niet eerder van gehoord maar het schijnt in de winter meer voor te komen.

Lage waterstanden en besneeuwde gebieden kennen winters een gesloten tijd dus dat is iets wat ik je als tip wil meegeven als je aankomende weken naar Frankrijk gaat. De boetes zijn niet mals, hou daar dus goed rekening mee en doe je huiswerk voordat je van huis vertrekt.

 

Wateren waar ik vorige winter nog veel vis ving zijn dit jaar gesloten. Hou daar rekening mee tijdens je trip!

Wateren waar ik vorige winter nog veel vis ving zijn dit jaar gesloten. Hou daar rekening mee tijdens je trip!

 

Sweetcorn voor visuele attractie

Maar goed, deze update staat vooral in het teken van aas en daarom wil ik jullie 1 van mijn wintersecrets niet onthouden.. Als big fish hunter gebruik ik ook in de winter het liefst bolilies. We schakelen in veel gevallen weliswaar tussen verschillende diameters maar het ronde balletje blijft toch torenhoog favoriet. Vooral omdat je gemiddeld genomen op boilies de dikste vissen vangt.

Toch kan het geen kwaad om je stek tijdens de wintermaanden te pimpen met een handvol sweetcorn. Karpers zijn dol op de smaak van zachte gele mais en de gele kleur zorgt ervoor dat karpers ook visueel worden geprikkeld. In de winter kan die ene extra prikkel net het verschil maken tussen vangen en blanken.

 

Zachte zoete mais als ondersteuning voor boilies. Het is letterlijk een gouden combinatie in de winter

Zachte zoete mais als ondersteuning voor boilies. Het is letterlijk een gouden combinatie in de winter

 

Thimon Dokter: Kleine voedseldeeltjes=maden!

Wintervissen, ik ben er dol op. Tijdens mijn wintertrips op diverse betaalwateren hebben maden al vaak het verschil gemaakt. De exacte aantrekkingskracht van maden valt lastig te definiëren. Maar ik vermoed dat het een combinatie is van structuur, bij verse maden de bewegelijkheid, en het flink aantal kleine voedseldeeltjes wat je ermee creëert. Tijdens een visweekend gebruik ik al vlot enkele liters maden, vaak gecombineerd met wat kleine boilies en een handvol pellets.

 

Thimon Dokter met een brute BTW-schub.

Thimon Dokter met een brute BTW-schub….

 

...die de bewegelijke maden niet kon laten liggen.

…die de bewegelijke maden niet kon laten liggen.

 

Wateroplosbare pellets

Pellets zijn 1 van mijn favoriete aassoorten, vooral op de wateren met een hoge hengeldruk. Tijdens de wintermaanden gebruik ik eigenlijk uitsluitend de Quick Response Pellets en dan bij voorkeur de Milky Banana smaak.

De oplostijd van deze pellet op basis van melkeiwitten is ook in koud water zeer goed. Al binnen enkele minuten begint de buitenste laag te wolken en na enkele uren is de pellet volledig opgelost. Een mooie bijkomstigheid is dat je met deze pellets je stek niet verzadigt. Je kunt ze dus blijven bijvoeren en dat vind ik een groot pluspunt!

 

De Milky Banana Quick Response Pellet is een perfect en speciaal winterproduct. De oplostijd van deze pellet op basis van melkeiwitten is fenomenaal

De Milky Banana Quick Response Pellet is een perfect en speciaal winterproduct. De oplostijd van deze pellet op basis van melkeiwitten is fenomenaal

 

Martin Post: Hoge bestanden

Als eigenaar van Originals blijf ik het interessant vinden om bepaalde zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Bovenstaande aastips leveren je sowieso meer vis op en daar heb ik eigenlijk weinig aan toe te voegen. Daarom sluit ik deze update graag af met een tip vanuit een andere invalshoek. Los van alle technische en tactische aspecten van wintervissen blijf ik hameren op het volgende:

Het bevissen van de juiste wateren en de juiste stekken staat bij mijn wintervisserij nog steeds centraal. Meer dan ooit zijn de karpers traag en loom dus wateren met een wat groter bestand zijn in de winter doorgaans makkelijk dan de dun bezette circuitwateren. Je krijgt er makkelijker beet en dat maakt wintervissen leuker dan dat je dagenlang moet wachten op die ene aanbeet.

 

Martin Post benadert het vanuit een andere invalshoek.

Martin Post benadert het vanuit een andere invalshoek.

 

Na een lauw najaar (verhuizing en verbouwing) ben ik weer druk bezig op dit soort wateren en voorlopig draait mijn wintervisserij als een trein. Met de huidige temperaturen weet ik ook zeker dat dit nog even lekker doorzet. Dus kom van die bank, hengels weer uit het vet en doe je voordeel met bovenstaande tips en profiteer van de relatief warme winters..