Wintervissen op de Koperen Plas

Het vangen van een winterkarper is alles behalve gemakkelijk. Door de lage watertemperatuur is de karper traag en lui en dat vraagt natuurlijk om een speciale aanpak. Toch zijn er ook in de winter spectaculaire vangsten mogelijk! In deze film laten Martin Post en Thimon Dokter zien hoe ze dat aanpakken. Tijdens een 30 uur durende sessie op De Koperen Plas vingen kregen de boys maar liefst 16 aanbeten, en dat midden in de winter! Check het in de video en lees hieronder de vijf belangrijkste tips van de mannen.

Locatie is de key!

Het bevissen van de juiste stek is in de winter dé sleutel tot succes. Ook deze sessie werd al snel duidelijk dat de karpers in grote scholen dichtbij elkaar lagen. Al speurend met een voerboot en dieptemeter ontdekten wij op willekeurige plekken groepen karpers van wel 10-20 stuks terwijl we op andere plekken van het water geen vis konden ontdekken.

Een gegeven wat ervaren wintervissers natuurlijk wel kennen, maar voor de minder ervaren wintervissers is dit de belangrijkste tip van het artikel. Door het koude water verplaatsten de karpers zich nauwelijks dus het is belangrijk dat je de vissen zoekt en je aas zo dicht mogelijk in de buurt van de karper neer legt!

 

een goede dieptemeter kan echt het verschil maken in de winter

een goede dieptemeter kan echt het verschil maken in de winter

 

Vinden is vangen

Tijdens deze sessie bleek een goede dieptemeter onmisbaar. Doormiddel van een downscan en een flink tabletscherm lukte het om karpers te vinden die op een diepte van 10 meter stijf tegen de bodem aan lagen. Een gouden greep, want bij duidelijke symbolen van vis bleek het iedere keer om karpers te gaan die we vervolgens ook vrij vlot wisten te vangen.

 

na goed zoeken zo'n bak vangen is toch fantastisch!

na goed zoeken zo’n bak vangen is toch fantastisch!

 

Heb je geen luxe dieptemeter?

Alles leuk en wel, maar de meesten van ons hebben waarschijnlijk geen dieptemeter met zoveel detail in het scherm als de Raymarine WiFish. Geen ramp, want zonder een dieptemeter kun je de karpers ook wel vinden. Heb je geen dieptemeter, dan is het belangrijk om je hengel vaak te verplaatsten, net zo lang tot je een aanbeet weet te forceren. Op deze manier speur je met je beaasde hengels grote delen van het water af, net zo lang tot je beet krijgt.

Dit is weliswaar de meest tijdrovende manier om karpers te vinden in winter. Maar beter lang zoeken en je hengels vaak verplaatsten dan een dag lang stil zitten en niks vangen. Ons motto: komt de vis niet naar ons toe dan komen wij wel naar de vis toe!

 

Ook met goed zoeken zijn er prachtige vissen te vangen in de winter. Maar je moet wel moeite doen!

Ook met goed zoeken zijn er prachtige vissen te vangen in de winter. Maar je moet wel moeite doen!

 

Ingekorte rigs

Normaal gesproken gebruiken wij rigs van 12 tot 15 centimeter maar in de winter verkorten we de lengte tot 6-8 centimeter. Door het koude water aast een vis traag en dat zorgt ervoor dat het moment van de aasopname tot de prik bij een lange rig te lang duurt.

Een karper zou bij een lange rig teveel tijd krijgen om het aas en de haak uit te spuwen en met een kortere rig is dit probleem direct opgelost. Rigs met een lengte van 6-10 centimeter werken bij een lage watertemperatuur perfect, ongeacht of je een Longshank haak (Thimon zijn voorkeur) of een Super Hook haak (Martin zijn voorkeur) gebruikt.

 

Korte en snelprikkende rigs zijn essentieel, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn

Korte en snelprikkende rigs zijn essentieel, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn

 

Het juiste water

Een succesvolle wintervisserij valt of staat met het bevissen van de juiste wateren. In onze vorige blogs kon je al lezen dat niet ieder water hiervoor geschikt is. Onze voorkeur gaat uit naar ondiepe wateren omdat die snel reageren op weersveranderingen of op wateren met een groot bestand aan vis.

De Koperen Plas kun je in die laatste categorie plaatsen en ondanks het feit dat de plas alles behalve gemakkelijk is bleek dat met de juiste aanpak op zulke wateren unieke sessies mogelijk zijn.

 

Een groot bestand met een aantal uitschieters maakt de Koperen Plas een top water in de winter

Een groot bestand met een aantal uitschieters maakt de Koperen Plas een top water in de winter

 

Tot slot

Zoals je ook in de film hebt kunnen zien zijn er in de wintermaanden bizarre sessies mogelijk. Het vinden van de karpers is best lastig en zit je naast de vis dan ben je kansloos, maar heb je ze eenmaal gevonden dan kan het koude water ook in je voordeel werken.

De traagheid van de karpers zorgt ervoor dat ze lang in bepaalde sectoren blijven hangen en juist dat zorgt ervoor dat je flinke series kunt draaien. Locatie is daarbij de sleutel tot succes!

Thimon Dokter & Martin Post