Zomervakantie Tips van Mike & Martin

De zomerperiode is een fantastische tijd om lekker te gaan vissen. De watertemperatuur is hoog, de vissen zijn gretig en bovenal is het aangenaam vertoeven aan de waterkant. Om optimaal te profiteren van de zomermaanden geven de rasvissers Mike Thille & Martin Post je in deze update enkele interessante tips. Waar letten de boys op tijdens de warme zomermaanden en welke trucs gebruiken ze om meer vis te vangen? Je leest het hieronder!

Tip van Mike: Kansen in het wier

Veel wateren staan zomers vol met grote wiervelden. Het zijn voor karpers perfecte schuilplaatsen waar ze zich makkelijk kunnen verstoppen. Mits het verantwoord is kun je op deze plekken goed karper vangen, maar hou tijdens de warme zomermaanden wel rekening met het feit dat het zuurstofgehalte in deze wiervelden tijdens de nachtelijke uren behoorlijk daalt (Google maar eens op het woord fotosyntheseproces).

De karpers hebben dit feilloos in de gaten. Ik vis dus overdag in en rond de wiervelden en snachts verplaats ik mijn aas naar plekken met minder wier. Hierdoor behaal ik optimaal rendement uit mijn visserij.

 

Wier is overdag een geweldige hotspot!

Wier is overdag een geweldige hotspot!

 

Tip 2. Klein aas

Tijdens de zomermaanden zit het water bomvol met natuurlijk voedsel. De karper hoeft z’n bek maar open te doen en vreten is er meer dan voldoende. Concurreren met natuurlijk voedsel is lastig, maar ik heb gemerkt dat je met klein aas zomers echt het verschil kan maken. Mijn voorkeur gaat tijdens de zomermaanden uit naar 15MM boilies, die ik in verband met de de brasemgevoeligheid combineer met 20MM’s. Vooral de smaken Krill Caramel en Strawberry Special staan hoog op mijn lijstje met favoriete aassoorten. Eventueel gecombineert met hennep laten de vissen dit echt niet liggen!

 

Een combi van 15mm en 20mm Krill Caramel doet het tijdens de zomer overal goed!

 

Tip van Martin Post: X-tra hard Hookbaits

Tijdens de zomermaanden is de watertemperatuur op veel plekken ruim boven de 20 graden. Het zorgt ervoor dat de werkzame stoffen in ons aas sneller vrijkomen oplossen dan in andere jaargetijden en tegelijkertijd zijn kreeftjes en witvis veel actiever dan normaal. Daarom gebruik ik zomers bijna altijd een X-tra Hard Hookbaits als haakaas.

Deze speciale hookbaits zijn qua samenstelling hetzelfde als onze normale boilies, echter zijn ze flink harder waardoor je ze met gemak 48 uur aan de hair kunt vissen. Dus heb je problemen met veel witvis en kreeft en zorgen deze beestjes na een nacht vissen voor een lage hair, dan is een X-tra hard hookbait de perfecte oplossing. Een extra tip: omdat ze in handige potten worden geleverd zijn ze ook direct te soaken en daarmee nog attractiever te maken!

 

X-tra Hard Hookbaits zijn een uitkomst bij vervelende kreeften of veel witvis

X-tra Hard Hookbaits zijn een uitkomst bij vervelende kreeften of veel witvis

 

Aastip 4. Wrap je haakaas

Ga je deze zomer naar Frankrijk? Wees dan voorbereid op het vervelende fenomeen dwergmeerval, ook wel poisson chat genoemd. Deze kleine meervalachtige visjes van zo’n 5 tot 15 centimeter zwemmen in grote groepen en ze zijn gek op boilies. Met hun minitandjes zijn ze in staat om zelfs het hardste haakaas binnen no-time van een hair te vreten. De enige echt goede oplossing voor dit probleem is je haakaas inpakken met krimpfolie.

Mijn persoonlijke favoriet is de Super Wrap van Korda. Deze plastic folie krimp je net als krimpkous in de stoom van kokend water rond je haakaas en vervolgens is je haakaas optimaal beschermd tegen dwergmeerval. Zodra ik met de voorbereidingen van een buitenlandse trip begin zit dit product altijd als eerste in mijn vistas!

 

Met de Super Wrap van Korda bescherm je eenvoudig je haakaas.

Met de Super Wrap van Korda bescherm je eenvoudig je haakaas.

 

Tip 5. Durf te voeren

De zomermaanden zijn het ultieme moment om eens stevig te voeren. De vissers die ons op social media volgen weten dat we in het voorjaar uiterst spaarzaam voeren dus het is altijd lekker als de rem er eens even af kan. Tijdens de zomermaanden is de watertemperatuur hoog en als het zuurstofgehalte van een water goed is dan verteert een karper het voedsel maximaal. Je voert in de zomer dus niet snel te veel.

Wil je veel vangen dan is mijn tip: pak een paar zomerse dagen waarop het hard waait en durf eens flink te voeren op de windkant. Denk daarbij aan hoeveelheden van 2.5 kilo of meer per dag en je zult versteld staan van het resultaat! Lang voorvoeren is in deze periode trouwens niet nodig. Meestal staat 2 dagen flink strooien op de juiste stek garant voor een maximaal resultaat!

 

Wees niet bang om te voeren tijdens de zomer! Een kilo boilies is sneller weg dan je denkt.

Wees niet bang om te voeren tijdens de zomer! Een kilo boilies is sneller weg dan je denkt.