Drilplezier en live aanbeten!

Chods in het voorjaar, spectaculaire momenten aan de oevers van de Koperen Plas, een social in Brabant en live aanbeten. Je leest het goed. Martin zijn voorjaarsvisserij is in volle gang en in zijn nieuwste blog lees je er alles over.

Radiostilte?

Jaja, eindelijk weer eens een blog! Afgelopen maanden kreeg ik vaak de vraag wanneer er weer een nieuwe blog zou verschijnen en vooral waarom er afgelopen maanden geen blog werd verstuurd via Originals Mail. Het antwoord is eigenlijk best simpel. Afgelopen winter viste ik bar weinig dus ik had eigenlijk maar weinig spannends te melden..

 

Tijdens de wintermaanden gingen m'n hengels tijdelijk in de kast. Bij de eerste tekenen van het voorjaar waren de kriebels er weer

Tijdens de wintermaanden gingen m’n hengels tijdelijk in de kast. Bij de eerste tekenen van het voorjaar waren de kriebels er weer

 

Na de karpertrip van Arjan en mij in Marokko kon ik m’n draai in Nederland maar lastig vinden. De plots intredende kou had de vissen passief gemaakt en zonder gedegen voorbereiding begin je dan weinig. Gedreven als altijd besloot ik mijn winterwater toch een kans te geven maar na 2 blanks op rij wist ik genoeg. De vis was passief en eigenlijk vond ik het wel prima. Ik besloot om de hengels een paar maandjes op te bergen om in het voorjaar weer lekker aan de slag te gaan. Het bleek een uitstekende keuze! Met frisse energie begon ik 2 maanden geleden weer aan mijn voorjaarsvisserij. Voor mij de mooiste periode van het jaar!

Koperen Plas

De eerste memorabele sessie van dit jaar was ongeveer een maandje geleden op de Koperen Plas. Samen met Matthijs was ik door de boys van KWO uitgenodigd om een dagje te komen vissen tijdens de KWO In Action Day. Allemaal hartstikke tof, maar gezien de nog extreem lage watertemperatuur was onze verwachting dat het heel taai zou worden. En eigenlijk was dat helemaal niet zo erg want we hadden ons er vooral op ingesteld om de bezoekers van deze dag uitleg te geven over onze producten en over onze visserij. Toch verliep de dag anders dan gepland.

 

We beleefden samen met de deelnemers van de KWO In Action Day een geweldig weekend

We beleefden samen met de deelnemers van de KWO In Action Day een geweldig weekend

 

Met flink wat mazzel kregen we een stek toegewezen waar de vissen opgestapeld bleken te liggen en dat resulteerde in een knotsgekke dag met veel aanbeten en veel drilplezier! Uiteindelijk slaagden we er in om 21 anbeten te krijgen in een weekend waarvan bijna alles op 1 hengel.. En daarmee werd het enthousiasme om volgas door te vissen natuurlijk flink aangewakkerd. Het jaar 2018 was voor mij echt begonnen..

 

Uiteindelijk visten we de nacht door en vingen vooral Wesley en Matthijs nog enkele schitterende vissen aan slechts 1 hengel

Uiteindelijk visten we de nacht door en vingen vooral Wesley en Matthijs nog enkele schitterende vissen aan slechts 1 hengel

 

Maagdelijke karpers

Na afloop van de KWO In Action Day besloot ik direct door te rijden naar een ander water. De drive was ontembaar en het contrast met de visserij van de dag ervoor kon eigenlijk niet groter. Daar waar we de dag ervoor karpers drilden met soms 50-60 toeschouwers, zat ik nu moederziel alleen in een schitterend natuurgebied. Ik kon me geen betere plek wensen om na het drukke weekend even lekker te ontspannen..

 

In de vroege ochtend werd ik gewekt door enkele woeste schubs

In de vroege ochtend werd ik gewekt door enkele woeste schubs

 

Nog voordat het echt donker was viel ik in slaap om pas de volgende ochtend bij het eerste ochtendlicht gewekt te worden door een volle fluiter. Een woeste wilde schub had zich vergrepen aan een 20MM Krill Caramel Boilie. Later zouden er nog twee vissen volgen. Het was de kers op de taart van een fantastisch weekend.

Struinen met Chods

De weken die volgden verliepen best grillig. De temperatuur fluctueerde behoorlijk en dat maakte het vissen er niet gemakkelijker op. Het gedrag van de karpers bleek onvoorspelbaar. Daarom besloot ik om ze vooral instant en stalkend te belagen. Het bleek een gouden greep want in een tiental korte sessies ving ik een serie schitterende vissen. Niet allemaal even groot maar eerlijk gezegd boeit me dat tegenwoordig ook niet zoveel meer. De lol en het plezier die ik haal uit het struinend vissen is onbetaalbaar en daar komt bij dat het een visserij is die perfect past in m’n huidige toch wel vrij drukke leventje.. Daarnaast is het ook nog eens erg leerzaam.

 

Struinen met Chods en 14MM Krill Caramel Pop-ups. Het blijft een fantastische combinatie

Struinen met Chods en 14MM Krill Caramel Pop-ups. Het blijft een fantastische combinatie

 

Afgelopen week bleek maar weer eens hoe vreselijk effectief de Chod-visserij in het voorjaar kan zijn. Al struinend ving ik het merendeel van mijn vissen op onze nieuwe 14MM Krill Caramel Pop-ups in combinatie met een Chod-Rig. Het is ongelooflijk gaaf om in helder water live te zien hoe vissen van grote hoogte de pop-up waarnemen en er vervolgens bijna rechtstandig op afduiken. Ik mocht het afgelopen week meerdere keren meemaken en ik kan je zeggen dat het niet al te best is voor je hart, haha. Wat een spanning en sensatie. Mocht je nog niet gebruik maken van Chods, dan is mijn nummer 1 tip om dat toch eens te gaan doen. De vangkracht is op sommige wateren echt fenomenaal.  Vooral in het voorjaar!

 

Bij deze karper zag ik live hoe de pop-up werd gegrepen. Hoe gaaf!

Bij deze karper zag ik live hoe de pop-up werd gegrepen. Hoe gaaf!

 

Social in Brabant

Tijdens een Social in Brabant met Bas van Zundert en Wilco Gerrits werd dat nog maar eens bevestigd. Na een rustige nacht werden we sochtends getrakteerd op een flink aantal aanbeten. Binnen anderhalf uur liep de hengels 5 keer af en ik mocht zowaar weer eens een echte pure lederkarper vangen. Een speciaal moment, want dat was voor mij toch alweer 10 jaar geleden.

 

Ook de social in Brabant was een succes!

Ook de social in Brabant was een succes!

 

Toffe gasten trouwens, die Bas en Wilco. Zelden zag ik twee zo extreem gedreven vissers. Terwijl ik zondagochtend terug reed naar het Noorden des lands kreeg ik al meerdere appjes van ze binnen. Ze waren op een ander water alweer flink aan het vangen, gaaf toch. Hou deze boys trouwens maar goed in de gaten, ik vermoed dat je nog veel van deze talentjes gaat horen!

Werk & hobby

Je vraagt je bij het lezen van deze blog misschien af of ik nog wel eens iets anders doe dan vissen? Wel, ik heb natuurlijk de mazzel dat het karpervissen zowel zakelijk als prive als een rode draad door mijn leven loopt. Overdag ben ik immers vaak te vinden in De Tacklebox en in de avontuurtjes ondersteun ik de mensen die de logistiek van Originals verzorgen. Met werkweken van gemiddeld 50-60 uur blijft er dus niet eens  zoveel tijd over om te vissen. Korte sessies zijn daarom voor mij het toverwoord.

 

Vroeg opstaan went nooit maar de ochtenduurtjes aan de waterkant zijn onbetaalbaar

Vroeg opstaan went nooit maar de ochtenduurtjes aan de waterkant zijn onbetaalbaar

 

Afgelopen weken ging m’n wekker vaak om 4.00 waarna ik voor werktijd even lekker een paar uur aan de waterkant vertoef. Vroeg opstaan blijft vervelend (voor mij dan, haha) maar de eerste daguren aan de waterkant zijn voor mij onbetaalbaar. De vissen laten zich juist dan gemakkelijk zien en dat maakt de visserij vreselijk effectief. Door goed te kijken waar de vissen springen lukt het vaak om ze snel te vangen. De tijden van 200 nachtjes per jaar zijn voor mij dus voorbij maar daarvoor in de plaats vis ik tegenwoordig met minder tijd veel effectiever ten opzichte van enkele jaren geleden.

Supertip voor deze week!

Tip; zorg ervoor dat je in deze periode bovenop de vis zit

Tip; zorg ervoor dat je in deze periode bovenop de vis zit

 

Om af te sluiten lijkt het mij leuk om je nog even een tip mee te geven voor aankomende week. Let op, daar komt ie: een succesvolle visserij valt of staat deze dagen met de juiste stek! Meer dan in andere maanden groepeert de karper om zich klaar te maken voor de paai (als ze dat al niet gedaan hebben). Dit maakt het mogelijk om in korte tijd veel vis te vangen! Zorg dat je ontdekt waar de karpers liggen. De kans is heel reëel dat je daar een supersessie gaat beleven. Zit je naast de vis? Dan is de kans op de blank deze weken heel groot. Ga je ze vinden dan wens ik je alvast veel drilplezier!

Martin Post