5 betaalwatertips van Thimon Dokter

Wanneer je voor een heerlijke visvakantie naar een betaalwater vertrekt ben je natuurlijk enthousiast. Je denkt aan een mooie grote vis die je wilt vangen en het liefst zet je bij aankomst dan ook zo snel mogelijk je spullen op. Toch kun je in deze fase van je trip al winst behalen. Thimon Dokter is een fanatiek visser van betaalwateren en in zijn nieuwste blog geeft jij je 5 interessante tips.

Tip 1. Rust

Zorg ervoor bij aankomst dat je rust op je stek hebt en dat je erg voorzichtig doet. Betaalwateren staan onder een continue druk waar de karpers vaak net wat slimmer zijn. Op je passen letten is dan zeer lonend! Hoe minder de vis weet dat je aanwezig bent, hoe beter. Gooi niet met je autodeur of achterklep, loop op je tenen, kom niet onnodig aan het water, schreeuw of praat niet hard! Kortom, probeer zoveel mogelijk geluid en trillingen te voorkomen. Hoe meer stilte en rust hoe beter.

 

Helemaal tijdens de eerste uurtjes zal de vis elk geluid duidelijk horen.

Helemaal tijdens de eerste uurtjes zal de vis elk geluid duidelijk horen.

 

Tip 2. De vis komt naar je toe

Gooi niet meteen je hengels in. Pak eerst een lekker bakje koffie en kijk vanaf je stek rustig eens over het water. Neem in je op wat je ziet en observeer een uurtje. Dat ene uurtje kan je erg veel informatie opleveren over het water. Deze informatie is kostbaar voor de rest van je sessie. Terwijl de rest van de vissers al druk bezig zijn is jou stek nog heerlijk rustig. De karpers merken dat ook!

 

observeren loont altijd!

observeren loont altijd!

 

Tip 3. Spaarzaam bijvoeren

Nadat je de stek in kaart hebt gebracht is het tijd om je hengels er in te leggen. Begin voorzichtig met wat voer rondom je haakaas maar stort niet meteen je stek vol. Na een voorzichtig begin kan je altijd nog extra voeren wanneer je een paar aanbeten hebt gehad. Immers wat je er in hebt gegooid kan je er niet meer uit halen.

 

Ga pas stevig voeren na een paar aanbeten, niet direct!

Ga pas stevig voeren na een paar aanbeten, niet direct!

 

Tip 4. Twee of drie hengels?

Kijk goed hoeveel ruimte er is op je stek. Mag je vissen met 3 hengels maar is het verre van ideaal? Laat die 3e hengel dan vooral lekker in het foedraal zitten. Beter twee hengels op de juiste plek die vis opleveren dan drie hengels waarvan er eentje voor extra lijndruk zorgt en in de weg ligt.

 

Rust en locatie zijn veel belangrijker dan 1 extra hengel

Rust en locatie zijn veel belangrijker dan 1 extra hengel

 

Tip 5. De bekende truc?

Vis zoveel als mogelijk met slappe lijnen. De karpers op een betaalwater weten maar al te goed wat een strakke lijn betekent. Vissen met een slappe lijn kan je in veel situaties veel meer aanbeten opleveren. Een slappe lijn valt immers veel minder op en is voor een vis ‘natuurlijker ’aangezien het de contouren van de bodem volgt.

 

Vis met slappe lijnen. Bakken als deze weten heel goed wat lijndruk is.

Vis met slappe lijnen. Bakken als deze weten heel goed wat lijndruk is.