Droomsessie in Frankrijk voor Thomas en Tim

Al maanden kijken we uit naar ons tripje naar Frankrijk. Op de planning staat een water in Noord-Frankrijk met een flink bestand aan mooie vissen. Half juli is het eindelijk zover, de reis richting het beloofde land wordt weer ingezet.

Onderweg bespreken Tim en ik onze strategie. Het plan is om bij aankomst voorzichtig te starten met voeren. We kiezen op na enig mailcontact op advies van Originals voor een combinatie van Scopex en Liver Squid boilies. In Nederland hebben we al mooie successen geboekt op dit aas dus het vertrouwen in torenhoog.

 

Peilen met de prikstok

Na een voorspoedige reis zijn we aangekomen op de plek van bestemming. We maken een fikse wandeling langs het water en op de beoogde stekken worden de spullen opgebouwd en de boot opgepompt om daarna met een prikstok het water vast te verkennen. In combinatie met een dieptemeter worden vervolgens de stekken in kaart gebracht. We vinden enkele interessante plekken op de bodem (iets harder dan de rest van het water) en daar spreiden we direct wat voer. Twee stekken voorzie ik van de Liver Squid boilies en op de andere stek mix ik de Liver Squid en Scopex door elkaar. Van beide voer ik graag 3 diameters, dit omdat de vis zich dan niet kan focussen op 1 diameter en ik meerdere opties heb voor het haakaas.

Na een dag hard werken genieten we avonds van een paar lekkere pilsjes. De hengels liggen op scherp en het vertrouwen is groot. Omdat we moe zijn duiken we vroeg de stretcher in, maar niet voor lang…
Het is een uur of half 3 wanneer de receiver het uitschreeuwt. Een beetje slaapdronken stuiter ik naar me hengels. Na een stevig gevecht kan ik het net onder een mooie spiegel schuiven. De kop is er af!  Helaas blijft het de rest van de nacht stil.

 

Heerlijk om na een dag hard werken dit te zien.

Heerlijk om na een dag hard werken dit te zien.

 

Harde wind en regen

Als we sochtends naar buiten kijken is er duidelijk ander weer op komst; harde wind met af en toe een flinke bui. Het kan bijna niet anders dan dat dit vis op de kant gaat brengen.
En precies zoals verwacht, vrij kort na het opnieuw positioneren van de rigs wordt mijn hengel bijna van me steunen gerukt. De dril verloopt moeizaam en de vis zwemt zich een paar keer goed vast. Uiteindelijk lukt het om de vis los te krijgen en na wat gemartel lukt het om de vis in het net te krijgen. Eenmaal een blik in het net kan ik mijn blijdschap niet inhouden en schreeuw ik het uit! Wat een bak! Dit is zonder twijfel mijn meest brute vis ooit en nu ik er over typ krijg ik weer een glimlach van oor tot oor op mijn gezicht. Mijn sessie kon al niet meer stuk.

 

Met deze vis was de sessie meteen geslaagd!

Met deze vis was de sessie meteen geslaagd!

 

We vangen een bak

Nog aan het bijkomen van deze prachtige vangst schreeuwt de volgende beetmelder het uit.

“Het zal toch niet zeg”, ik tegen m’n maat. Zal het weer een bak zijn? De dril duurt echter maar kort en in eerste instantie denken we dat het om een kleinere vis gaat. De vis ligt vrij vlot op de mat. We kunnen onze ogen niet geloven als de weegschaal een ruime 24 kg aangeeft. Ik schreeuw het alweer uit, gevolgd door een vrededans. Wat een sessie is dit zeg!

 

Aan brute spiegels zeker geen gebrek.

Aan brute spiegels zeker geen gebrek.

 

Ook Tim is aan de beurt

We vangen vervolgens samen een serie mooie vissen en voordat Tim en ik het weten is de laatste nacht alweer aangebroken. We leggen alles nog eenmaal op scherp, hopend op die laatste bak. Het blijft ’s nachts echter stil, totdat in de vroege ochtend de eerste zonnestralen doorbreken.

Dan gebeurt er plots waar we zo vurig op hoopten. Het is de linker beetmelder die me deze week voor de zoveelste keer uit de slaap haalt. Na het oppakken van de hengel voel ik meteen dat het om een goeie vis gaat, met logge stoten en het erg diep blijven onder de top duurt het even voordat deze vis zich gewonnen geeft. Wederom blijkt het om een erg mooi en groot exemplaar te gaan. Als de weegschaal 22.5 kilo aangeeft ben ik sprakeloos. Een perfecte bekroning van de sessie.

 

Ook Tim vangt een mooi aantal Franse bakken.

Ook Tim vangt een mooi aantal Franse bakken.

 

De reis naar huis duurt vervolgens niet zo lang, voor mijn gevoel dan. Onderweg hebben we veel fileleed maar dat mag de pret niet drukken. De smile op mijn gezicht is blijvend. De blijdschap overheerst nog steeds, dit is een sessie die ik niet snel zal vergeten. Ik hoop dat iedereen ooit z’n sessie mee mag maken. Het gevoel na afloop is onbeschrijfelijk.

– Thomas Hoogland