Tips voor statisch vissen in de (na)zomer

Op veel wateren is de (na)zomer de drukste periode aan de waterkant, en dat is niet voor niks. Iedere visser heeft in deze periode wel een paar weken vakantie en het warme weer zorgt er tevens voor dat ook de recreatieve vissers massaal richting de waterkant trekken. Maar deze periode heeft ook zijn voordelen! De vissen zijn makkelijk te observeren aan de oppervlakte en zodra er een depressie met veel wind en regen over het land trek hebben de karpers zin in voedsel. Daarom wil ik jullie een aantal tips meegeven om met statische visserij succesvol te zijn tijdens deze nazomer die voor de deur staat.

 

Jan timed zijn visserij goed en weet door onderstaande tips prachtige bakken te vangen.

Jan timed zijn visserij goed en weet door onderstaande tips prachtige bakken te vangen.

 

Tip 1 – Gesoakt aas

Tijdens de zomerperiode zijn de karpers vaak te vinden in de bovenste waterlagen. Op de meeste wateren laten de vissen zich zien, ze draaien en springen soms volop. Omdat wij ons haakaas vaak op de bodem presenteren is het dus belangrijk de karper te attenderen op de aanwezigheid hiervan. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van soaks zoals de High Concentrated Amino Trigger.

Dit soort soaks bevatten veel eetlustopwekkers en ze verspreiden zich onder water in alle waterlagen. Door je aas te soaken met wateroplosbare liquids ontstaat een geurspoor richting de hogere waterlagen waardoor de smaakpapillen van de vis getriggerd worden. Hiervoor heb ik altijd wel een tiental boilies in de tas welke al een poosje in een potje amino trigger liggen. Het werkt namelijk zo dat hoe langer deze liquid de tijd heeft gehad om in de boilie te trekken, des te langer deze in het water uitlek en dus attractief blijft.

 

Een aantal gesoakte haakaasjes bij je hebben kan vaak dé truc zijn voor een extra aanbeet

Een aantal gesoakte haakaasjes bij je hebben kan vaak dé truc zijn voor een extra aanbeet.

 

Tip 2 – Snelle suikers

Tijdens de laatste weken van augustus en de eerste weken van september is op de meeste wateren het natuurlijk voedsel rijkelijk aanwezig. Deze larven, kreeftjes, slakken e.d. zijn allen eiwitrijke voedselbronnen en het favoriete menu voor de karper. Omdat tegen deze dagelijkse kost nauwelijks te concurreren is, gebruik ik in deze periode graag mierzoete boilies. Deze boilies staan lijnrecht tegenover al het natuurlijke voedsel en zijn daardoor juist nu zeer aantrekkelijk voor de karper.

Tijdens deze periode is de First Choice Scopex veruit mijn favoriete boilie. Deze zoete boilie met een grove structuur, soak ik 2 dagen voorafgaand aan de sessie rijkelijk in de Amino Bait Booster waardoor het een bom snelle suikers wordt. En zeg nu eerlijk, wie is er tijdens de zomermaanden niet gek op suikers? Ik moet het eerste water waar deze truc niet werkt nog ontdekken!

 

Door eenvoudig de boilies in de zakken te soaken is je aas altijd maximaal attractief.

Door eenvoudig de boilies in de zakken te overgieten met de Amino Booster is je aas altijd maximaal attractief.

 

Tip 3 – 25MM haakaas

Ook de witvis is in de zomer extreem actief en daardoor het is dus belangrijk om je rig en of haakaas hierop aan te passen. Ik wil namelijk voorkomen dat de rust op de stek verstoord word door bijvangsten. Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van groot haakaas, of door je hair te verlengen. Mijn voorkeur gaat uit naar beide en ik plaats één enkele 25mm boilie op de hair. Omdat dit haakaas groter van omvang is moet de hair wel verlengt worden zodat deze de haak niet belemmert tijdens het indraaien. Een ruimte van ongeveer 1.5 cm tussen haak en boilie blijkt prima te werken.

 

Extra grote boilies werken perfect tegen witvis terwijl karpers en totaal geen moeite mee hebben.

Extra grote boilies werken perfect tegen witvis terwijl karpers en totaal geen moeite mee hebben.

 

Met deze combinatie blijven de ongewenste aanbeten van de bijvangsten uit. Als je hiermee daadwerkelijk aan de slag gaat zul je ook merken dat je veel minder losse piepen krijgt, wat mij ook het vertrouwen geeft dat de rig zich nog in goede positie bevind en waarschijnlijk nog niet verplaatst is. Ook zijn de hard hookbaits in deze situatie een ideale uitkomt wanneer je toch met een kleinere boilie wil vissen. Deze zijn zeer witvisbestendig en ook perfect te soaken zoals ik eerder beschreef waardoor je nóg attractiever worden. Je krijgt ze nu zelfs gratis bij je bestelling!

– Jan van der Zanden