September – Het grote vreetfestijn

Het najaar is aangebroken en dat is voor veel vissers het startsein om nog een paar maanden flink aan de bak te gaan. In Martin zijn nieuwste blog lees je hoe zijn start op een nieuw water is verlopen en wat zijn tactiek is voor aankomende weken! Kiest hij ervoor om zijn stekken flink aan te voeren of doet hij het tegenovergestelde?

 

Martin aan het woord:

Waar begin je als je start op een nieuw water? Welke dieptes ga je bevissen? Welke boilie knoop je aan je hair? En in welke zones van een water worden de echte targetvissen gevangen? Het zijn slechts enkele vragen die door mijn hoofd spoken tijdens deze eerste nacht op het oude zandgat. Je zal vast wel begrijpen dat ik de slaap die nacht niet kan vatten.. Er spoken allemaal vragen door m’n kop en een veel te warme slaapzak en het gebrom van een paar steekvliegen maken het er niet beter op.

Wanneer ik goed en wel een uurtje heb geslapen prikt de zon alweer door het muggengaas. Hoog tijd om de koffiepot aan te slingeren. Ondanks de visloze nacht stap ik met een goed gevoel van de bedchair. De klik met dit water is goed! Voor mij is zo’n gevoel altijd belangrijk en daarom doe ik voorafgaand aan een echt serieuze campagne altijd even een paar ‘priksessies’. Klopt het gevoel dan gaat de gashendel open en dan kunnen de karpers hun borst nat maken..

 

De ochtenduurtjes blijken naar mooi ook zeer productief.

De ochtenduurtjes blijken naast mooi ook zeer productief.

 

Het is uiteindelijk 7.00 in de vroege ochtend en terwijl  ik geniet van een kop koffie in de dampende mist komt de eerste hengel tot leven. Een mooie schub is het haasje en een half uur later vertrekt ook de tweede hengel. Man wat voelt dat lekker zeg! De eerste karpers zijn in de pocket en ik doe in de mist een klein vreugdedansje. Rond 11.00 liggen er maar liefst 4 karpers op de mat en met een fijn gevoel keer ik huiswaarts. Een goed huwelijk lijkt geboren.

 

Hongerige karpers

Terwijl ik onderweg naar huis rij overdenk ik de sessie. Alle puzzelstukjes lijken al op z’n plek te vallen. Vier gevangen vissen in de vroege ochtend, weinig tot geen andere vissers en de ingevallen buikjes van de karpers verraden dat ze wel toe zijn aan wat lekkers. Ik besluit om direct flink aan de bak te gaan. Het plan is om stevig te voeren op veel verschillende plekken waardoor de karpers het aas gaan herkennen als veilig en tegelijkertijd voorzie ik ze in hun voedingsbehoefte. Vooral die laatste factor zou wel eens belangrijk kunnen worden omdat er momenteel weinig andere voerders bezig zijn en de karpers hebben duidelijk honger!

Ik voer een week lang een flinke hoeveelheid boilies en besluit vooral tijdens de daguren aan de slag te gaan. Via de lokale vissers heb ik namelijk vernomen dat het een echt dagwater betreft. De eerste ochtenden is het direct bingo.. Tijdens enkele vroege sessies van 4.30 tot 9.00 bezoekt een serie schitterende vissen de binnenkant van m’n schepnet. De theorie klopt; de hongerige karpers vinden het aas heerlijk en ze gaan 1 voor 1 voor de bijl! Ik kan m’n geluk niet op. Althans, zo lijkt het…

 

De theorie klopt; ze gaan 1 voor 1 voor de bijl!

De theorie klopt; ze gaan 1 voor 1 voor de bijl!

 

Een litteken op m’n vissersziel

Het is namelijk niet allemaal ‘goud wat er blinkt’. De teller staat voor mij dit jaar al op meer dan 80 gevangen vissen zonder losschieter en wanneer op een dinsdagochtend de hengel voor de vijfde keer afloopt gebeurt het onvermijdelijke.. Na zo’n 10 minuten drillen waarbij de logge karper constant trage rondjes onderaan het talud zwemt, veert plots de hengel recht! Beduusd sta ik in het water op de rand van het talud en zonder enig besef zie ik de onderlijn en het lood uit het water schieten. Een reusachtig karperlijf zakt langzaam weg in de diepte..

Ik realiseer me dat ik 1 van de topvissen heb verspeeld en kan wel janken (daar is trouwens geen woord aan gelogen want zelfs tijdens het schrijven van deze woorden lopen de rillingen weer over m’n lijf)! Wat een klotezooi.. Balend gooi ik m’n materialen op de kruiwagen en terwijl ik in de auto zit en onderweg ben naar De Tacklebox (er moet immers wel gewoon gewerkt worden) blijf ik schelden.. Ik realiseer me dat dit er eentje is die nog lang pijn blijft doen!

Uiteraard is enige mate van relativering op z’n plaats maar in mijn hoofd is daarvoor op dat moment nog geen ruimte. Pas enkele dagen later is het klotegevoel verdwenen en ik pak de draad snel weer op. Het najaar staat immers voor de deur dus er is geen tijd om te treuzelen. Wanneer ik de volgende sessie 1 van de stokoude spiegelkarpers van dit water op de mat heb liggen is de euforische jubelstemming terug. Eigenlijk gaat het toch wel heel erg lekker. Na relatief weinig sessies  (2 nachten en 6 korte dagsessies) liggen er al bijna 20 vissen op de onthaakmat.

 

Deze prachtige spiegel maakt het verlies al snel goed!

Deze prachtige spiegel maakt het verlies al snel goed!

 

“iets later jongens’’

Tijdens het schrijven van deze nieuwe blog klettert de regen tegen het raam en als je zou kunnen meeluisteren dan hoor je de wind rond ons appartement bulderen. Het maakt de onmiskenbare ‘najaarskriebel’ in me los. Je kent dat zelf vast ook wel.. Op 1 of andere manier activeert het najaarsweer een stofje in de hersens van ons vissers waardoor je net iets fanatieker bent dan in andere jaargetijden. Afspraken worden uitgesteld en regelmatig bespreek ik met de boys op m’n werk dat ik morgen ‘ietsje’ later ben. Eigen baas zijn heeft zo z’n voordelen, zeg ik met een grote glimlach.. Gelukkig is er ook thuis begrip voor mijn extreme karperpassie dus m’n vriendin laat me lekker m’n gang gaan. Niets staat een serieus najaarsoffensief nog in de weg!

 

Eigen baas zijn heeft zo z’n voordelen, zeg ik met een grote glimlach.

 

Mijn plan voor dit najaar

Mijn plan voor dit najaar is helder. Op het water waar ik nu gestart ben ga ik door totdat ik enkele van m’n targetvissen te pakken heb en op een ander water start ik reeds met voeren. Dat voeren neem ik nogal serieus en ik zal je uitleggen wat daarvan de reden is. Wie weet kun je er dan zelf ook van profiteren. Afgelopen week is er behoorlijk veel neerslag gevallen en dat heeft ervoor gezorgd dat de watertemperatuur is gedaald. Deze licht dalende watertemperatuur zorgt bij de karpers voor de prikkel die ze nodig hebben om te starten met het opbouwen van reserves om de winter goed door te komen.

 

De eerste koude weken van het najaar zijn vaak perfect voor een bak.

De eerste koude weken van het najaar zijn vaak perfect voor een bak.

 

Door de nog relatief hoge watertemperatuur in combinatie met het hoge zuurstofgehalte van het water zal de vertering van boilies in een karperlichaam optimaal zijn. Dus waar ik normaal geen fan ben van grote voerhoeveelheden ga ik ze aankomende periode flink opschroeven. Hoeveelheden van 2.5 kilo per dag zijn geen uitzondering en op wateren met veel brasems durf ik er gerust nog iets meer op te gooien. Ik heb al veel te vaak gezien dat je stekken in dit jaargetijde niet zo snel overvoert dus daar hoef je niet vang voor te zijn!

 

Welk aas?

Meer dan in welk jaargetijde dan ook krijg ik de laatste weken veel vragen over welk aas je het beste kunt gebruiken in deze periode. Het antwoord op die vraag ligt bij de karper zelf. Ze zijn nu immers druk bezig om reserves op te bouwen voor de winter en daarvoor is een hunkerende behoefte naar eiwitten. Zorg er dus voor dat je een boilie gebruikt met daarin een mooie voedingswaarde aan eiwitten. Je zult merkt dat de karpers nu een duidelijke voorkeur hebben voor dit soort boilies dan bijvoorbeeld meer koolhydraat-rijk aas. Die laatste werkt dan weer veel beter in de zomer. Zelf maak ik de laatste weken veel gebruik van onze Liver Squid Boilie, gecombineerd met onze nieuwe Krill Caramel Boilie waar je binnenkort meer over hoort.

 

Hooked on de Krill Caramel. Hier lees je snel meer over!

Hooked on de Krill Caramel. Hier lees je snel meer over!

 

Beide boilies hebben een mooie voedingswaarde en een stevige eiwitprikkel. Afgelopen weken ving ik er al flink wat vissen mee en ik verwacht dat het aankomende weken/maanden alleen maar meer gaat worden. Je leest het, aan zelfvertrouwen geen gebrek, haha. Pas als het eind oktober/november echt koud is geworden en de watertemperatuur daalt naar 12 graden, dan schakel ik over naar een echte winterboilie zoals de Milky Banana. Voorlopig gaat het erom dat de karpers krijgen wat ze nodig hebben en het liefst in grote hoeveelheden!

 

Hup, naar de waterkant!

Aan de toonval van mijn blog merk je vast wel dat ik sta te poppelen om weer te vertrekken naar de waterkant. En dat is precies wat ik ga doen. Terwijl deze blog wordt verstuurd naar onze duizenden lezers hoop ik alweer met een kromme hengel te staan en dat is precies wat ik jullie ook toewens; kromme hengels. Profiteer van dit prachtige jaargetijde en van de hongerige karpers want voordat je het weet zitten we weer met dikke winterlaarzen en een warmtepak achter onze hengels.

– Martin Post

 

Update redactie:

Twee dagen nadat we Martin zijn blog ontvingen op de redactie kregen we bericht dat het hem is gelukt om de grootste vis van de plas te vangen! Een geweldige prestatie waarmee we Martin van harte feliciteren. Helaas lukte het hem door tijdgebrek niet om de vangst nog ‘mee te nemen’ in deze blog maar hij heeft ons verzekerd dat hij je volgende week gaat verrassen met een extra blog waarin hij de alle details geeft over deze supervangst!

 

 

Wat wij alvast weten is dat Martin zijn voertactiek een belangrijke rol heeft gespeeld bij deze vangst. Wil jij ook profiteren van deze tactiek? Check dan onze speciale najaarsdeals. Deze deals bestaan uit 20 kilo boilies en zijn extreem scherp geprijsd! Doe er je voordeel mee en vang ook zo’n mooie najaarsbak!