Tips voor het (vroege) voorjaar – Martin Post

Als er iemand dolblij wordt van het voorjaar dan is het wel de fanatieke visbaas Martin Post. Het voorjaar is zijn favoriete jaargetijde. Ondanks het frisse voorjaar wist hij afgelopen maanden al meer dan vijftig vissen te vangen, waaronder enkele dikke vette parels. In dit artikel geeft hij je 5 tips om je voorjaarsvisserij te verbeteren.

 

Met stip op nummer 1. Locatie is key!

 

Locatie is key!

Meer dan ooit is stekkeuze in het voorjaar vaak van doorslaggevend belang. De karpers beginnen dan weliswaar alweer wat te zwemmen, maar echt grote afstanden leggen ze door het relatief koude voorjaar (nog) niet af. Het is daarom van levensbelang om op de vis te zitten. Het trekgedrag van de karpers kan met de oplopende temperaturen trouwens snel veranderen. Zodra de watertemperatuur door de 14 graden knalt gaan de vissen actiever op zoek naar voedsel. Ze gaan dan meer zwemmen, verbranden meer energie en gaan meer vreten. Op wateren met een iets hogere bezetting heb je trouwens een veel leukere voorjaarsvisserij dan op de extreem dun bezette zandputten. Hou daar even rekening mee als je lekker beet wilt krijgen.

 

Wateren met wat meer vis zijn in het voorjaar net iets makkelijker

 

Vroeg opstaan loont

De ochtenduren zijn by far mijn favoriete visuurtjes. Naast de rust en het ‘golden our’ laten de karpers zich vroeg in de ochtend het makkelijkst zien. Heb je wateren waar de karpers springen, dan doen ze dat voornamelijk in de ochtenduren. Springen ze niet, dan zijn de ochtenduren sowieso vaak erg goed. Op veel wateren (vooral heldere wateren) is het tussen 6.00 en 9.00 vaak ‘bijttijd’. Zorg ervoor dat je wakker bent en scherp vist. In deze uurtjes valt er vaak wat extra te halen.

 

Vroeg opstaan loont. De vis laat zich dan makkelijk zien

 

Twee dagen voorvoeren

Met het voorvoeren van je stekken vergroot je je kansen enorm! Het is een door mij veel gebruikte tactiek. Met 2 dagen voorvoeren trek je vis op je stek, hou je ze vast en laat je ze wennen aan je aas. Langer voorvoeren is nog effectiever maar door de grote drukte aan de waterkant is dat op veel stekken niet meer mogelijk. Twee daagjes voorvoeren lukt meestal nog wel, en zelfs met 1 dag voorvoeren vergroot je je kansen!

 

Met 2 dagen voorvoeren vergroot je je kansen enorm

 

Licht verteerbaar aas

Ondanks de opwarming is het lijf van de karper nog relatief koud. Met licht verteerbaar aas ben je in het voordeel. Check of je aas voldoende vezels en grove ingrediënten bevat. Het zijn vaak goede indicatoren om te bepalen of je aas goed verteert. Daarnaast zou ik ingrediënten met extreem hoge gehaltes vet en eiwitten vermijden. De karpers willen wel, maar het lijf moet nog even op gang komen. Zodra de watertemperatuur flink omhoog gaat (meestal eind mei) kun je flink gaan strooien met meer eiwitrijk aas.

 

Met makkelijk verteerbaar aas maak je nu het verschil.

 

Martin’s favoriete boilies

Ik vis in deze periode altijd met een mix van 2 soorten boilies. In april en begin mei ving ik de meeste van mijn vissen op een mix van Scopex & Krill Caramel van Originals. Het is een mixje die vaak instant of met een klein beetje voorvoeren optimaal presteert bij een watertemperatuur tussen de 10 en 14 graden. Zodra de watertemperatuur verder oploopt pas ik de mix aan naar en combinatie van Krill Caramel en Strawberry Special of Original-B1. Die laatste heeft een eiwitwaarde van maar liefst dertig procent. Vooral tijdens de paaiperiode presteert dit aas optimaal!

 

Martin zijn favoriete voorjaarsaas, Krill Caramel & Scopex van zijn eigen aasmerk Originals

 

Afgelopen maanden ving ik al meer dan 50 vissen. Als ik terugkijk op deze periode dan kun je bovenstaande tips samenvoegen en zeggen dat ze gezamenlijk verantwoordelijk waren voor een succesvolle aanpak. Natuurlijk is het geen wet van meden en perzen, maar als je ze consequent toepast dan ben ik ervan overtuigd dat je sneller en meer gaat vangen! 

 

Een dikke schub van een aangevoerde stek.

 

– Martin Post