Voorjaarstips van Team Originals

Het voorjaar is in volle gang! Met de bijzonder hoge temperaturen slaat bij menig karpervisser het hoofd op hol. De zon doet zijn werk en bomen, lelies en wierbedden komen weer tot leven. Het fantastische weer maakt ook bij consultants van Originals veel los. Sommigen zijn als een raket uit de startblokken geschoten. Hoe ze dat doen lees je in deze blog. Onze topvissers delen graag enkele interessante tips met jou. Doe er je voordeel mee!

Bas van Zundert

‘Het wateroppervlak wordt door de eerste lente zonnestralen snel opgewarmd, de natuur ontwaakt uit een winterslaap. Tijd om achter onze gevinde vrienden aan te gaan zou je zeggen! Maar hoe pak je dit nou het beste aan? Zeker vroeg in het voorjaar kan de vis nog erg passief zijn, door alleen maar te zonnen en niet of nauwelijks te eten. Zelfs zonder drone en voerboot kan je effectief te werk gaan.

 

Zoek de plekken op die snel opwarmen en je zal karper vinden!

Zoek de plekken op die snel opwarmen en je zal karper vinden!

 

Zoek de plekken op die snel opwarmen: luwte, ondiepe stukken, rietkragen en vooral de zonkant van het water! Experimenteer eens met klein en attractief aas en voer minimaal bij. Probeer zo de vis te lokaliseren en vis verschillende stekken af. Door ieder uur een andere stek te kiezen bij geen actie vind je de vis het snelst. Heb je de vis eenmaal gevonden? Bewaar dan de rust aan de waterkant en sla je slag! Succes!’

 

Wilco Gerrits

‘In het voorjaar focus ik me altijd op een aantal zaken. Let goed op en ga op zoek naar zonnende, draaiende of zelfs azende vis. Op plekken waar de zon het langst op schijnt is de watertemperatuur vaak net een graadje hoger, dit zijn dan ook de plekken waar je ze relatief makkelijk kan spotten. In het voorjaar gebruik ik altijd zoveel mogelijk klein aas. Kleine aasdeeltjes zorgen er namelijk voor dat onze gevinde vrienden niet direct verzadigen, maar dat ze juist geprikkeld worden om te (blijven) azen.

 

Een bak van een schub binnen een paar uurtjes op een opvallende snowman

Een bak van een schub binnen een paar uurtjes op een opvallende snowman

 

Een absolute killer in het voorjaar is opvallend haakaas in het snel helder wordende water. Denk hierbij aan een ronnie- of chod-rig, maar ook de snowman presentatie doet het vaak opvallend goed! Om de vissen in alle waterlagen te triggeren maak ik graag gebruik van PVA-zakjes, gevuld met een handje Quick-response pellets gesoakt in de bijbehorende booster.’

 

Mike Thille

‘Het voorjaar is voor mij vaak een uitdagend seizoen. Mijn hoofd maakt overuren en de visdrang groeit na elke zonnige dag. De vissen zijn echter vaak minder ver en dat maakt de puzzel soms lastig. Qua aanpak heb ik de afgelopen jaren enorm veel geëxperimenteerd in het voorjaar. Één aanpak stak er met kop en schouders bovenuit.

Zowel in Nederland als in Frankrijk maak ik in het snel helder wordende water graag gebruik van mijn onderwatercamera, welke ik positioneer op ondiepe wiervrije plekjes. Deze spots voer ik aan met hennep. Karpers zijn hier gek op en deze kleine aasdeeltjes hebben mij dan ook al veel grote vissen bezorgd. Deze wiervrije en vaak ondiepe spots bevis ik vervolgens graag met chods.

 

Op basis van de onderwatercamera zijn de Krill Caramel en Strawberry Special Pop-ups torenhoog favoriet.

 

Op basis van beelden van mijn onderwatercamera en de gevangen vissen gebruik ik het liefst uitgewasemde pop-ups. De licht oranje kleur van de Krill Caramel Pop-ups en de lichtroze Pop-ups van de nieuwe Strawberry Special zijn hierbij torenhoog favoriet.

Dus ik zou zeggen: ga op zoek naar wiervrije, ondiepe plekjes en ga aan de slag met hennep en chods dit voorjaar! ‘

 

Bart Uijttenboogaart

‘Vissen in het voorjaar, altijd lastig! Zelf ben ik gek op het lokaliseren van de vis, maar in het vroege voorjaar is dit op de wateren in mijn regio niet altijd eenvoudig. Het ecosysteem van veel wateren is nog in wintermodus, waardoor de plantengroei pas net op gang komt. Deze groei draagt enorm bij aan de helderheid van het water, die ik graag gebruik voor het lokaliseren van de vis.

Het lokaliseren doe ik op verschillende manieren. Bezoek het water op verschillende momenten, met voorkeur tijdens de zonnige uren. Door het gebruik van een polaroid bril vergroot je de kans om vis te zien enorm en deze brillen kosten je tegenwoordig slechts een paar tientjes. Indien het door golfslag of een groot wateroppervlak lastig is om de vis snel te vinden, zet ik maar al te graag mijn drone in.

 

Bart zet slim zijn drone in om vis te spotten in lastige omstandigheden

 

Bijgaande foto maakte ik op een water waar we vanaf de kanten geen vis konden vinden. Met de drone hadden we binnen één minuut een groep van meer dan 40(!) vissen gevonden! Hoezo efficiënt?

Door vervolgens licht en verspreid te voeren maak je in ieder geval een grote kans! Mijn voorkeur gaat uit naar de 15mm boilies, waarbij ik ook zeker één hengel met een pop-up presentatie vis. Succes dit voorjaar!’

 

Thom Vredevoort

‘Ondanks het feit dat de vissen weer beginnen te zwemmen, laten ze zich niet altijd even makkelijk zien. Vissen hangen vaak rond op half water en zijn dus nog lastig te spotten..

De tactiek die ik in deze situatie toepas om de karpers op de sporen is veel verkassen. Ik voer vaak 3 of 4 stekjes lichtjes aan met wat gebroken boilies en boiliekruim. Dit doe ik vaak de avond van tevoren of heel vroeg in de ochtend. Bij aankomst aan het water vis ik deze stekjes één voor één af, maximaal 1,5 uur per stek. In deze situaties zet ik graag een gesoakt bodemaasje in of een chod-rig, in ieder geval een attractief of opvallend haakaasje. Op deze manier krijg je in een korte tijd een goed beeld waar de vissen zich ophouden.

 

Thom weet struinend in een paar uurtjes vaak prachtige vissen te vangen.

 

Vaak volgt er wel een aanbeet op een van de stekjes en heb je een aanknopingspunt waar je de volgende sessies op voort kunt borduren. Doe er je voordeel mee!’

 

Thimon Dokter

Een techniek die al zo oud is als de weg naar Rome maar nog steeds bijzonder weinig gebruikt wordt: Penvissen! Erg zonde! Het zogeheten penvissen is dodelijk effectief als je het op de juiste manier weet in te zetten. Penvissen kan je heel goed in het voorjaar doen op ondiep water. Dit warmt immers het snelste op waardoor de vis sneller actief is en wil azen.

 

Thimon weet regelmatig serieuze vissen met de pen te vangen!

Thimon weet regelmatig serieuze vissen met de pen te vangen!

 

Het maakt dus helemaal niet uit welk water je voorkeur heeft om te gaan vissen. Of het nu een ondiepe plas, vijver of een sloot is. Penvissen kan je het beste doen door gebruik te maken van klein en attractief voer. Denk aan pellets, hennep of blikmais. Het is dan effectief om bijvoorbeeld vijf stekjes aan te voeren en deze systematisch na elk kwartier af te vissen. Zo heeft de vis de tijd om op je stekje te gaan azen en vertrouwen op te doen alvorens jij arriveert.

 

Penvissen kan zeker in het voorjaar enorm effectief zijn!

 

Let er bij het penvissen op dat wanneer je het pennetje erin gooit je de vis niet op zijn kop gooit. Het beste is om iets over je stek heen te gooien en voorzichtig je pen ernaartoe te trekken. Zo verstoor je de stek het minst en heb je de meeste kans op een aanbeet. De aanbeten zijn super spannend waarna bij het aanslaan meestal een enorme boeggolf volgt. Mega spectaculair!

 

Martin Post

Een groot deel van mijn voorjaarsvisserij doe ik al struinend en stalkend. Vroeg opstaan, de vissen zoeken en ze vervolgens proberen te vangen. Het is voor mij ultieme manier van karpervissen.

Vooral de warmere dagen lenen zich perfect voor deze actieve voorjaarsvisserij. De karpers begeven zich op de ondieptes of tussen opkomend wier en dat zijn dan ook de plekken waar ze zich goed laten vangen. Een nadeel van deze stekken is dat de vis er vaak argwanend aast, dus het is belangrijk om subtiel te werk te gaan.  Er zijn talloze relevante tips voor deze visserij, maar eentje wil ik toch specifiek met je delen.

 

Dit kan zeker het verschil zijn tussen vangen en blanken

Dit kan zeker het verschil zijn tussen vangen en blanken

 

Om de vissen op de ondieptes niet te verstoren gebruik ik werpgewichten van maximaal 50 gram (het liefst nog iets lichter) en bij voorkeur met een gestroomlijnde vorm. De impact van de plons van het lood is dan minimaal waardoor de karpers nauwelijks merken dat je inwerpt. Om de karpers helemaal te slim af te zijn gebruik ik bij deze visserij klein aas, meestal 15mm boilies.

 

Een kleine plons betekend minder argwanende vissen en dus meer vangkans!

Een kleine plons betekend minder argwanende vissen en dus meer vangkans!

 

Tijdens het bijvoeren veroorzaakt klein aas een minimale plons, waardoor zelfs de schuwste vissen nauwelijks door hebben dat je een valstrik hebt geplaatst. Met een beetje geduld kan het nu bijna niet mis gaan. Succes en geniet van deze schitterende maand want voor je het weet is het weer winter..:)

met subtiel vissen kan je snel een stekje afromen zonder vissen te verjagen!

Team Originals