Analist Thom op karperjacht

De jonkies herkennen het vast allemaal. Je wilt zo graag mooie vissen vangen maar zonder auto liggen sommige wateren buiten bereik. Niet getreurd, want de mooiste vissen zwemmen soms dichterbij dan je denkt.

Thom Vredevoort is specialist als het gaat om realistische doelen stellen en deze ook uit te voeren. Op zijn fietsje speurt hij wateren af op jacht naar karpers. We laten Thom aan het woord.

 

Thom en zijn maar opweg naar nieuwe avonturen

Thom en Leon opweg naar nieuwe avonturen.

 

Observeren als belangrijkste factor

“Mijn visserij speelt zich voornamelijk af op ondiepe kanalen waar ik de vis makkelijk kan opsporen. Omdat ik geen rijbewijs heb doe ik al mijn observatie ronden op de fiets. Dit vergt enige inspanning en motivatie maar wanneer ik dan een groepje vissen heb gevonden dan is de voldoening groot. Mijn karperbrein draait dan overuren!

Wanneer ik met mijn fiets al deze waterstelsels afspeur, probeer ik een beeld te schetsen van waar de vissen zich ophouden. Soms zie ik veel activiteit op een bepaald deel van het water of zie ik zelfs een groepje vissen tussen de planten liggen. Dit zijn belangrijke aanknopingspunten waar ik vervolgens mijn tactiek op baseer. Bij deze manier van vissen is observeren de belangrijkste factor, een goede polaroid bril helpt hierbij enorm! Vaak liggen de vissen net onder het wateroppervlak. Zonder een polaroidbril zie je de vissen onmogelijk liggen.

 

De vis lokaliseren is voor Thom de sleutel tot succes.

De vis lokaliseren is voor Thom de sleutel tot succes.

 

Instant en attractief

Zodra ik de vissen heb gevonden ga ik zo snel mogelijk over tot actie. Dit kan betekenen dat ik meteen ga vissen of dat ik 1 á 2 dagen ga voeren om de vissen wat meer vertrouwen te geven. De instant vangkracht van een boilie is voor mij dan ook erg belangrijk. Bij de instant visserij probeer ik zo snel mogelijk een vis te vangen. Ik maak graag gebruik van een gesoakt haakaasje om de vissen nog sneller te prikkelen. Vaak voer ik slechts een paar handjes gebroken boilies en vis ik met een enkele gesoakte boilie of een gesoakt pop-upje. Soms sta ik er zelf versteld van hoe snel een vis het aas waarneemt en opzuigt. Wanneer ik dergelijke stekken een nacht bevis kies ik ervoor om 1 á 2 dagen voor te voeren. Zo laat je de vis wennen aan het aas en bereik je meer vissen.

 

Scherpe rigs zijn essentieel tijdens korte sessies en leveren je meer vissen op.

Scherpe rigs zijn essentieel tijdens korte sessies en leveren je meer vissen op.

 

Enkele weken geleden lukte het om bovenstaande tactiek perfect uit te voeren. Na een paar lange fietstochten zag ik enkele vissen liggen op het centrale deel van het water. Ik voerde dat gedeelte 2 dagen aan met 2 kilo Liver Squid boilies per dag. Het plan was om samen met Leon een nacht te gaan vissen op de voerplek, in de hoop een mooie vis te vangen en bij voorkeur mijn target; een mooi gebouwde stokoude volschub. Bij aankomst werden de hengels slim gepositioneerd op de voerstrook en het wachten kon beginnen. Het was een van de eerste koude nachten na de zomerperiode en we hoopten dat de vissen zich langzaam zouden voorbereiden op het najaar. Daarom hebben we voor de Liver Squid gekozen. Deze boilie bevat veel eiwitten die de vissen goed kunnen gebruiken in deze periode.

 

Voor Thom is instant vangkracht van belang, de Originals boilies werken dan ook perfect voor hem.

Voor Thom is instant vangkracht van belang, de Originals boilies werken dan ook perfect voor hem.

 

De tactiek van Thom werkt!

Nadat de zon plaats had gemaakt voor de maan en een heldere sterrenhemel zochten wij onze slaapzak op. Diep in de nacht klonken er een paar piepen, gevolgd door een trage run. Na het aanslaan volgde een rustige dril zonder al te veel problemen en kon ik na 10 minuten de vis over het netkoord trekken. Rustig klikte ik mijn hoofdlampje aan om te bekijken wat ik zojuist gevangen had. Het bleek een van de mooie spiegels van het water te zijn en de sessie was meteen geslaagd. De vis werd veilig voor een paar uurtjes gezakt tot de ochtend.

 

Een prachtige vis en gezelligheid, het recept voor een geslaagde sessie.

Een prachtige vis en gezelligheid, het recept voor een geslaagde sessie.

 

’S ochtends stond Martin paraat om dit juweeltje op beeld vast te leggen. De vis werd uit de bewaarzak gehaald en met de zon die inmiddels was doorgebroken, was ze nog mooier dan ik had gedacht. De mooie donkere kleuren en grote schubben glansden in het zonlicht en toverden een glimlach op mijn gezicht. Leon en ik hebben genoten en konden met een goed gevoel weer huiswaarts keren. ”

 

De parel van het water gaat weer veilig terug.

De parel van het water gaat weer veilig terug.

 

Auteur: Thom Vredevoort