Haakaas: drie tips die het verschil maken

Door de enorme drukte aan de waterkant staan de karpers op scherp. Het kan dus geen kwaad om wat extra aandacht te besteden aan je rigs en haakaas. In deze update geven de mannen van Originals je een paar slimme trucs om je haakaas te pimpen. In een paar simpele stappen verander jij je haakaas in een dodelijk effectief wapen. Met onderstaande tips ben je de concurrentie altijd te slim af.

 

In deze drukke periode kan jouw haakaas het verschil maken!

 

Tip 1. Uitgebalanceerd haakaas

Je haakaas uitbalanceren kan soms de doorslag geven en het verschil maken tussen een blank en vis vangen. Met een uitgebalanceerd haakaasje zuigt een karper je haakaas net wat gemakkelijker naar binnen (het haakaas is immers lichter dan de andere boilies op je voerplek) en dat werkt vooral op circuitwateren erg goed.

Gebruik een klein boortje (bijvoorbeeld 4mm), boor een gaatje in de boilie en vul deze vervolgens met een stukje kurk of foampje. Check vervolgens aan de waterkant altijd even of je aas zweeft op de haak en je hebt een aaspresentatie waar de karpers maar lastig ‘nee tegen kunnen zeggen’. Super simpel maar extreem effectief.

 

Je haakaas uitbalanceren kan soms de doorslag geven en het verschil maken tussen een blank en vis vangen.

 

Nog een extra tip: je kunt de foampjes en kurkjes altijd even soaken in een attractieve vloeistof. Daarmee maak je het haakaas nog iets aantrekkelijker voor een karper.

 

Maak je haakaasjes van te voren en soak ze in liquid voor nog meer attractiviteit

 

Tip 2. Het halveren van je haakaas

Het vissen van een halve boilie op de hair is een oude maar slimme truc die écht het verschil kan maken. Op sommige drukbeviste wateren associëren karpers ronde boilies met gevaar. Hakaas is immers bijna altijd rond en dat hebben de karpers feilloos in de gaten.

 

Vis eens met een halve boilie om schuwe karpers toch te kunnen prikken

 

Omdat ze met halve boilies geen negatieve ervaringen hebben, zullen ze halve boilies bijna altijd als eerste pakken. Speel hier slim op in en knoop eens een halve boilie aan de hair. Wedden dat je meer gaat vangen! Eigenlijk is het heel simpel. Snij ongeveer 40% van je boilie af en klaar ben je! Door de afwijkende vorm ten opzichte van een ronde boilie ben je nu al enorm in het voordeel.

Gebruik voor deze methode wel altijd X-tra Hard Hookbaits. Omdat je de mantel van je boilie af haalt is de kans groter dat de boilie sneller zacht wordt. Hard Hookbaits zijn een stuk harder en blijven zelfs met deze methode lang aan je hair zitten.

 

Met de X-tra Hard Hookbaits lig je ook met een halve boilie vol vertrouwen te vissen

 

Tip 3. Laat je haakaas opvallen

Vooral in de zomermaanden zit het water bomvol met natuurlijk voedsel. De karper hoeft zijn bek maar open te doen om zich te voeden. Opvallend haakaas (niet eens persé visueel) kan nu heel belangrijk zijn. Gesoakt aas is voor een karper veel makkelijker te vinden dan niet-gesoakt aas en vooral in een ‘jungle’ vol natuurlijk voedsel zal gesoakt aas sneller worden gegeten. Je haakaas soaken is overigens heel makkelijk.

 

Je haakaas soaken is super simpel, maar absoluut een meerwaarde!

 

Neem een bakje (bijvoorbeeld de Infuza van Korda), doe er 10-20 boilies in en giet er ongeveer 50ML aan liquid in. Doe dit 1-2 dagen voordat je gaat vissen, schud sochteds en savonds even flink en de vloeistof zal diep in je boilie trekken. Vooral voor de instant vissers werkt deze truc erg goed. Een zoete soak zoals de High Concetrated Amino Trigger werkt in de zomermaanden erg goed.

 

De High Concetrated Amino Trigger is speciaal ontwikkeld om je haakaas te boosten.