Wiervisserij – Thom Vredevoort

Het klimaat in Europa verandert, de temperaturen stijgen en zo ook de watertemperatuur. Door de hogere watertemperatuur, de felle zon en voldoende voeding in het water kunnen waterplanten optimaal groeien. Steeds meer wateren in Nederland en Frankrijk staan dan ook vol met waterplanten, voornamelijk wier. 

Vissen in wierrijke wateren is niet gemakkelijk en deze begroeide wateren laten we dan ook al snel links liggen. Maar een helder water, vol waterplanten met veel natuurlijk voedsel is eigenlijk een walhalla voor de karper! In dit artikel geef ik een aantal tips en tricks om succesvol te kunnen zijn op deze wierrijke wateren. 

 

Een water bomvol met wier, maar ook bomvol met hongerige karpers.

 

Als je langs de oevers van een wierrijk water loopt gaan er vaak verschillende dingen door je hoofd: kan ik hier überhaupt wel vissen? Kan ik mijn aas wel goed aanbieden? Vinden de karpers mijn aas wel tussen het wier? Kan ik de vis wel landen als ik beet krijg? Zwemt er eigenlijk wel karper want het enige dat ik zie is WIER?!?!

Dit zijn zaken die ik mijzelf ook afvroeg toen ik voor het eerst op een wierrijk water startte. En eigenlijk kan ik na mijn ervaring hier op alle bovenstaande vragen heel kort antwoorden: JA! Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe ik te werk ga om op deze wateren succesvol te zijn.  

 

Mijn geheime wapen voor het vissen in het wier, de bellyboot!

 

Dat locatie ook op wierrijke wateren erg belangrijk is hoef ik jullie natuurlijk niet meer te vertellen, maar waar kan ik mijn aas het beste aanbieden? Allereerst maak ik een grove schatting van de zone waar de vissen zich ophouden, dit komt niet zo nauw. Als ik de zone heb uitgekozen ga ik op onderzoek uit. Ik als arme student, beschik niet over alle materialen die je je in deze situatie zou wensen. Ik heb namelijk geen drone, voerboot of rubberboot. Maar hoe ga je dan op zoek naar stekken om je rigs te droppen? Nou heel simpel: of met een bellyboot of ouderwets met de zwemband! Mijn voorkeur gaat uit naar de zwemband, je kan je zo immers erg makkelijk en langzaam verplaatsen.

 

Hard werken en de juiste tactieken levert prachtige vissen op.

 

Gewapend met een zwemband, een duikbril, een paar flippers en een aantal H-Block markers ga ik op zoek naar schone plekken in de vooraf bepaalde zone waar de vissen zich ophouden. Hoe ik dit precies aanpak? Ik maak gebruik van een zwaar stuk lood (140 gram) en tik hiermee over de bodem, net zo lang tot ik een hard plekje vind. Een erg tijdrovend klusje.. Maar als je eenmaal die harde donk voelt weet je dat je spot on ligt te vissen.

Deze harde plekjes zijn soms maar heel klein, maar zorgen wel voor een goede aaspresentatie. Als ik eenmaal een hard plekje heb gevonden laat ik hier een marker achter. Soms zelfs twee markers om de grootte van de plek in kaart te brengen. Vervolgens op zoek naar een harde plek voor de volgende hengels. De harde schone plekjes zijn soms erg schaars, dit vraagt dan om een andere aanpak. 

 

Een schone plek van slechts 1 vierkante meter.

 

Als ik geen harde plekjes meer kan vinden ga ik nauwkeurig zoeken met de duikbril, ik zoek dan naar plekken met een klein laagje bodemwier of plekken waar je te maken hebt met dik en stevig wier. Op deze stekken kan ik prima met een helikopter systeem uit de voeten. Door je bovenste bead op ruime afstand van het lood te vissen kan je je aas prima op het wier presenteren. Het lood zal dan in het wier zakken en je uitgebalanceerde haakaasje of pop-up zal mooi op het wier blijven liggen. Je haakaas is van bovenaf goed te zien en dus zeker vindbaar voor de karpers. Als de gevonden spots zijn voorzien van een marker kan het tactische denkwerk beginnen, namelijk de voerstrategie en je montage. 

 

Met een pop-up rig aan een helikopter montage kan je uitstekend op het wier vissen!

 

Om in wierrijke of plantenrijke omstandigheden te kunnen vissen dien je je materiaal op orde te hebben. Dit betekent: een sterke schuurbestendige hoofdlijn (bij voorkeur gevlochten), een dikke nylon voorslag, sterk onderlijn materiaal (35lb) en sterke grote haken (maat 4 of 2). Het is namelijk zaak dat wanneer je beet krijgt, je de karper ook in je net kunt loodsen.

Het gebruik van een gevlochten lijn is essentieel, er zit namelijk weinig rek op waardoor je een snelle beetregistratie hebt en je goed contact maakt met de vis. Verder zal een gevlochten lijn makkelijker door het waterplanten heen snijden ten opzichte van een nylon lijn. Wel is het belangrijk dat je een voorslag gebruikt, deze dikke nylon voorslag zorgt voor demping tijdens de dril. 

 

Een dikke spiegel die het uiterste van het materiaal vroeg.

 

Houd altijd in je achterhoofd: vis op een veilige verantwoorde manier. Heb je niet de mogelijkheid om een vis te landen, ga er dan ook niet vissen. In deze situatie moet je altijd de beschikking hebben over een boot of bellyboat zodat je de vis kan ophalen wanneer deze zich vast zwemt. 

 

Deze vis boorde zich in een dik wierbed, zonder boot was deze vis niet op de kant gekomen.

 

Mijn laatste meter ziet er als volgt uit: in wierrijke omstandigheden maak ik gebruik van een loodclip montage of een helikopter systeem. Bij beide systemen kan je het lood verliezen als dit echt nodig is om de vis te kunnen landen. Het vissen met een in-line lood is in deze situatie niet erg praktisch. Wat betreft haken maak ik graag gebruik van grote klauwhaken, deze hebben veel grip in de bek en pakken veel vlees. Als ze eenmaal vast zitten komen ze niet meer los.

Als de situatie iets minder extreem is maak ik ook graag gebruik van de Super Hook. Mijn gekozen onderlijn hangt af van de situatie. Op een kleine schone plek zal ik een korte standaard onderlijn gebruiken met een loodclip montage. Wanneer ik echter in of op het wier vis gaat mijn voorkeur uit naar een langere soepele onderlijn of bijvoorbeeld een Ronnie-rig. Deze vis ik dan aan een helikopter systeem. Nu heb je je materiaal op orde, maar wat is nu een goede voerstrategie?

 

Een attractieve mix bomvol verschillende kleine voedseldeeltjes.

 

Een wierrijk water zit vaak vol met natuurlijk voedsel, denk aan: slakjes, kevers, larven, kreeftjes en nog veel meer kleine waterbeestjes. Omdat deze voedselbron voornamelijk bestaat uit kleine deeltjes pas ik mijn voer hier graag op aan. In deze situatie wil ik veel kleine deeltjes op mijn stek. Dit lijkt op natuurlijk voedsel en het houdt de karper lang bezig.

Mijn voermix bestaat dan ook uit vele verschillende voedseldeeltjes. Ik maak graag gebruik van hennep, tijgernoten, gecrushte tijgernoten, halve boilies en gecrushte boilies. Deze mix is ontzettend attractief en geeft een mooi wolkend effect onderwater. Ook zullen deze kleine deeltjes gemakkelijk op het wier blijven liggen doordat ze licht van gewicht zijn. Hierdoor zijn de aasdeeltjes goed vindbaar voor de karper. 

 

Een attractieve wolk onderwater, als dit geen aandacht trekt!?!?

 

Vaak hanteer ik twee manieren van aanvoeren, namelijk heel verspreid voeren of juist heel compact voeren. Wanneer ik op het wier vis met een pop-up of uitgebalanceerd aasje voer ik graag verspreid, denk aan een oppervlak van 5 bij 10 meter. Op deze manier trek je de aandacht van de vissen die over het wier of in het wier zwemmen. Denk er wel aan dat je altijd achter of naast je rig voert, je wil niet dat de vis je lijn tegen komt tijdens het azen.

Wanneer ik op een schone plek vis kies ik er graag voor om heel compact te voeren. Door compact te voeren creëer je voedselnijd. Er is veel aas op een kleine oppervlakte en de karper moet er snel bij zijn wil het ook profiteren van het aangeboden voedsel. Ik kieper dan 2 a 3 kilo voer rechtstreeks uit de emmer op een hoop. Je kunt dan je haakaas op je voerhoop vissen, op deze manier krijg je snel actie en pak je de gretige vissen er snel tussenuit. Wil je de schuwere en vaak dikkere vissen aanspreken, vis je haakaasje dan eens 1 of 2 meter buiten je voerhoop, dit levert vaak een bonusvis op. 

 

Een meter buiten de voerplek vissen leverde deze mooie bonusvis op!

 

Wiervisserij in het kort: zorg dat je de juiste spot hebt gevonden, een attractief voertje met kleine deeltjes te water hebt gelaten, je aaspresentatie juist is, je materiaal aanpast op de situatie en je vertrouwen hebt in wat je doet. Doe er je voordeel mee! 

Thom Vredevoort