Hoe start je op een betaalwater – Thimon Dokter

Ondanks dat er ontzettend veel bekend is over het vissen op betaalwateren leven er nog steeds veel vragen onder de vissers. Vragen over aas, rigs, montages en bijvoorbeeld stekken op een water zijn vragen die veel voorbij komen. Om jullie een handje te helpen voor het vissen op een betaalwater hebben we namens Originals een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet. Met deze tips in je broekzak zorg je voor een optimale start en ga je voorbereid op pad. Immers is een goede voorbereiding het halve werk en dit geldt al helemaal tijdens het karpervissen op een betaalwater! Extra tip: print dit artikel uit en neem het mee naar de waterkant. Dan heb je deze tips altijd bij de hand!

 

Thimon weet als geen ander hoe je je slag slaat in Frankrijk

 

Tip 1. Doe je huiswerk goed vooraf

Voordat je vertrekt naar een betaalwater is het belangrijk om vooraf goed je huiswerk te doen. Van de meeste wateren is een complete website beschikbaar. Op deze website staat vaak veel informatie over het betreffende betaalwater beschreven. Vangstverslagen, reviews etc. is handige informatie om voor dat je gaat goed door te lezen. Vaak staat dit vol met nuttige informatie die van onschatbare waarde kan zijn voor je sessie. Eigenlijk kan je heel simpel stellen: Hoe meer informatie je kan verzamelen over het water waar je naar toe gaat, des te beter je sessie zal verlopen. Kijk vooral naar informatie als bodemverloop, dieptes,  obstakels en bijvoorbeeld bodemstructuur.

 

Een zogeheten catchreport kan veel bruikbare informatie opleveren

 

Tip 2. Zorg dat je rustig bent bij aankomst

Op ieder betaalwater vind wekelijks de zogeheten stekwissel plaats. Meestal is dit op zaterdag wanneer de huidige vissers vertrekken en er weer nieuwe vissers arriveren. Meestal gaat dit gepaard met een hoop geluid en rumoer. De vissers die aan het opruimen zijn hebben hun sessie toch al gehad en de nieuwe vissers zijn juist enthousiast. Onbewust maak je hierdoor een hoop herrie.

De vissen die op een betaalwater zwemmen kennen dit fenomeen maar al te goed en worden hiermee dus meteen op scherp gezet. Geluid en rumoer betekent simpelweg gevaar. Wanneer je bij aankomst probeert om zo stilletjes mogelijk te zijn en geluid kan reduceren sta je eigenlijk al voor. De karpers zullen immers altijd naar het rustigste deel van het water trekken. Als je dus rustig je spullen opbouwt en rekening houdt met je omgeving kan het maar zo zijn dat je daardoor al snel vis gaat vangen.

 

Bouw rustig je kamp op en observeer het water. Hoe minder je verstoort, hoe beter het is!

 

Tip 3. Luister goed naar de beheerder of eigenaar

Veel vissers vragen vooraf om tips en trics over het betaalwater waar ze gaan vissen. Aan de ene kant is dit goed, aan de andere kant niet. Informatie vragen is niks mis mee en kan zeker info opleveren die je goed kan gebruiken. Echter, de beheerder of eigenaar van het betreffende water weet het vaak nog veel beter. Deze man of vrouw is bijna dag en nacht aanwezig op het domein en hoort en ziet vrijwel alles van de vissers. Deze informatie is van niet te onderschatten waarde. Feit is daarnaast dat de informatie die een beheerder of eigenaar verteld vaak ook nog eens helemaal up to date is. Deze informatie is altijd meer waard dan bijvoorbeeld informatie van een jaar geleden.

 

Informatie van de beheerder is van onschatbare waarde!

 

Tip 4. Neem kwaliteitsaas mee

Op de meeste betaalwater wordt het hele jaar door ‘hardcore’ gevist. De meeste karpers kennen dan ook het klappen van de zweep wel. Veel boilies, tijgernoten en ander aas hebben de vissen al voorbij zien komen. Met het éne of het andere balletje ga je dan zeker het grote verschil niet meer maken. Wat wel absoluut het verschil maakt is kwaliteitsaas! De karpers zijn nu eenmaal niet voor niets zo groot geworden en weten instinctief heel goed wat voedzaam en goed voor ze is en wat ze beter kunnen laten liggen. Aas van een goed merk zal dan zeker zorgen voor betere vangsten. Mijn favoriete boilie voor het bevissen van een betaalwater is al jaren de Original-B1. Een super voedzame boilie gemaakt van vlees en vismelen met een hoge attractie. Exact wat ik in mijn visserij nodig heb.

 

Kwaliteitsaas is een zeer belangrijke factor bij de weg naar succes op een betaalwater

 

Tip 5. Wees voorzichtig met voeren

De meeste vissers zijn zeer enthousiast wanneer ze aankomen op een betaalwater. Logisch ook natuurlijk aangezien je lekker vakantie hebt. Het is ook belangrijk om gemotiveerd te zijn wanneer je een week op visvakantie gaat. Echter dien je ook zeker goed rekening te houden dat je enthousiasme ook gevaar kan opleveren. In die zin is het super belangrijk dat je er eerst voor zorgt om eens beet te krijgen. Bouw daarom je voerstek langzaam op en begin eerst met een paar handjes per hengel.

Reageren de vissen goed en krijg je snel een aanbeet? Dan kan je er gerust wat extra in gooien om te proberen de vissen op je stek aan het azen te houden. Krijg je nog niet zo snel of helemaal nog geen beet? Wacht het dan eerst even rustig af en wees voorzichtig met voeren. Immers, het voer dat je er in hebt gegooid kan je er niet meer uithalen. Het is belangrijk dus voorzichtig te zijn met het opbouwen van een stek zodat je gedurende de week er het best mogelijke resultaat uit kan halen.

 

Denk goed na voordat je enthousiast begint te voeren. Watertemperatuur is hierbij The key!

 

Tip 6. Vis indien mogelijk met slappe lijnen

Betaalwateren worden bijna 24/7 bevist. Dit is inmiddels al lang geen geheim meer en dus dien je hier in je visserij heel goed rekening mee te houden. Veel vissers denken dat een strakke lijn niet zoveel invloed heeft op de vangsten en het gedrag van karpers op een betaalwater. Reken maar dat het absoluut wel het geval is. Een strakke lijn wordt door karpers al heel snel met gevaar geassocieerd en dus zal dit een direct gevolg hebben op hun gedrag van de vissen.

Het is dan ook verstandig om je lijn keurig slap te leggen. Hierdoor zinkt de lijn naar de bodem en hebben de karpers op geen enkele manier in de gaten dat er lijnen in het water liggen. Mochten de karpers je lijn al eens raken dan beweegt deze natuurlijk mee omdat de lijn slap ligt en dus zullen ze er minder van schrikken. Zorg er hierbij wel voor dat je gebruik maakt van een goed zinkende hoofdlijn en laat na het inwerpen of uitvaren je lijn zeker tien minuten goed afzinken. Wanneer je dit goed doet zal je zien dat je veel meer beet krijgt en dat je resultaten er alleen maar beter op worden op elk water!

 

Het vissen met een slappe lijn zorgt gegarandeerd voor meer aanbeten!

 

Tip 7. Vis niet met teveel hengels

Op de meeste betaalwateren is het toegestaan om met drie of zelfs vier hengels te vissen. Persoonlijk vind ik dit erg veel. Ten eerste zet je daarmee de karpers enorm onder druk en maak je heel snel kenbaar dat je aanwezig bent. Immers, hoe meer hengels je gebruikt hoe meer lijndruk je creëert.

Ten tweede, wanneer je de stek  goed aan het lopen krijgt is het al moeilijk om twee hengels continu in het water te houden en bij te houden. Drie of vier hengels wordt dan al snel onverantwoord. Zelf kies ik er vrijwel altijd voor om twee hengels op de juiste plek te vissen. Zo creëer ik geen onnodige lijndruk op mijn stek en kan ik ook mijn hengels qua vangsten goed bijhouden. Er kan dan nooit een onnodig onverantwoorde situatie ontstaan.  Tenslotte zal je zien dat twee hengels vaak nog meer aanbeten opleveren. Immers, less is more!

 

Beter met 2 hengels op de juiste plek dan onnodige hengels die in de weg liggen!

 

Tip 8. Investeer in je stek voordat je begint met vissen

Op bijna ieder betaalwater zie ik het weer gebeuren. Vissers die aankomen en gelijk strak van de adrenaline en enthousiasme staan. Helemaal prima natuurlijk, gemotiveerd zijn is immers goed! Daar begint het mee om uiteindelijk een goed resultaat te boeken. Het is echter wel heel belangrijk om beheerst en doordacht te werk te gaan op een betaalwater. Investeren in je stek en goed onderzoek doen is daarbij mega belangrijk. Kijk goed naar de dieptes, de bodemstructuur en de beschikbare ruimte die je hebt. Bedenk vooraf een goed plan en ga voorzichtig eens wat aas brengen of een single hookbait uitleggen om te kijken of je ergens een aanbeet kan forceren.

Zomaar wat doen en lukraak je hengels er ingooien heeft meestal alleen maar een averechts effect waarmee je de vis onnodig onder druk zet en waarmee je niets opbouwt. Zogeheten distance sticks of een voerboot met dieptemeter kan hier al enorm bij helpen. Peil je stek goed uit en kijk waar de diepteverschillen of oneffenheden in de bodem zitten. Dit zijn de plekken waar je meestal de aanbeten kan verwachten.

 

Zogeheten distance sticks zijn een grote meerwaarde als je secuur wilt vissen

 

Ik hoop dat met deze tips jouw 1e vis weer een stap dichterbij is gekomen, vangze!

– Thimon