Kanaalvissen Juli/Augustus

Vijfentwintig karpers vangen zonder ook maar 1 nacht te vissen. Het lukte Martin en Thom afgelopen weken door een slim masterplan uit te voeren. Hoe de mannen dit geflikt hebben lees je in Martin zijn nieuwste blog die hij exclusief schrijft voor de website van Originals.

Martin aan het woord:

Eerlijk gezegd zag het er twee maanden geleden niet naar uit dat ik in juli een geweldige vismaand zou beleven. Na een driedaagse riviertrip in Frankrijk werd in namelijk overvallen door serieuze rugklachten waardoor ik al vrij snel in de gaten had dat ik het nachtvissen tijdelijk aan me voorbij zou moeten laten gaan. Behoorlijk balen, maar geen reden om te treuren want na een paar jaar fanatiek ‘vroege ochtendjes vissen’ durf ik wel te zeggen dat ik deze visserij tot in perfectie beheers. Een plan de campagne was dus snel gemaakt. De stretcher ging tijdelijk in de kast en ik richtte mijn auto zo in dat ik zeer snel en mobiel zou kunnen vissen op de Drentse kanalen!

 

We besluiten om aan de slag te gaan op typisch Drentse kanalen

We besluiten om aan de slag te gaan op typisch Drentse kanalen

 

Hit & Run

Deze kanalen lenen zich perfect voor de hit & run visserij (net als heel veel kanalen trouwens). Meestal zijn deze kanalen behoorlijk uitgestrekt en de ervaring leert dat de karpers na de paai niet zo honkbast zijn en in groepen door het kanaal trekken. Met een beetje inzet kun je de vissen dus snel lokaliseren. Het hit & run plan was dus simpel; lokaliseren, stekken aanvoeren en vervolgens afromen.

 

Deze kanalen lenen zich perfect voor de hit & run visserij

Deze kanalen lenen zich perfect voor de hit & run visserij

 

Ongelooflijk scherpe struinbaas

Omdat Thom ook op het kanaal aan de slag wilde gaan besloten we al vrij vlot om onze krachten te bundelen. Thom is bij zowel De Tacklebox als bij Originals een belangrijke kracht achter de schermen en zijn messcherpe observaties zouden goed van pas kunnen komen. Al snel bleek Thom zijn vermogen om karpers te observeren van eenzame hoogte te zijn. Want terwijl iedereen dit kanaal dagelijks voorbij rijd in de auto was Thom op zijn fiets al wekenlang een flinke groep karpers op het spoor!

Ik kan maar moeilijk verwoorden hoe geweldig het is om te zien hoe zo’n jonge geslepen visser een water op z’n ‘horens’ neemt. Daadwerkelijk vissen, dat was voor later. In plaats daarvan had hij nauwgezet het trekgedrag, de rustplaatsen en bovendien de aaszones van de karpers in kaart gebracht. In theorie leken de karpers al kansloos, afromen was nog slechts een formaliteit..

 

Thom weet door zijn enorm goede observatievermogen al snel de vissen te spotten..

Thom weet door zijn enorm goede observatievermogen al snel de vissen te spotten..

 

De eerste dertiger meld zich

Na meerdere stekken twee dagen te hebben voorzien van 5 kilo boilies per stek was het woensdagavond tijd om voor het eerst af te romen. Ik haast me na werktijd richting Thom om hem van thuis op te pikken, trek snel m’n viskloffie aan en nog geen half uur later liggen er verspreid over een stuk kanaal 4 hengels op scherp. Allen voorzien van bodemaas en lichte loodjes om de stek minimaal te verstoren.

Terwijl Thom en ik beide zitten te knagen aan een maaltijdsalade van de Jumbo mompel ik met volle mond en nauwelijks verstaanbaar dat het niet lang zal duren voordat de eerste hengel afloopt. Thom noemt me gretig, ik noem het ‘gezond zelfvertrouwen’… Inwendig lach ik stiekem al, want na een paar dagen goed voorvoeren op een stek waar de karpers zich duidelijk laten zien leert m’n ervaring dat het nooit lang mag duren. Ik krijg gelijk. Binnen anderhalf uur vangen we drie vissen waaronder een zeer strakke dertiger.

 

De eerste dertiger is al snel een feit!.

De eerste dertiger is al snel een feit!

 

Een blank?

Het succes smaakt naar meer en we besluiten om de stek te voorzien van een paar kilo boilies om de volgende ochtend in alle vroegte terug te keren. De vissen krijgen even rust en om 6.00 de volgende ochtend zijn we terug aan het water. Plots gebeurt dan het ondenkbare. We blanken en de vis lijkt met de noorderzon te zijn vertrokken. Al mijn visserszintuigen staan weer op scherp en een dozijn aan scenario’s passeert mijn gedachten. Hoe is het in godsnaam mogelijk om te blanken op een stek waar je nog geen 12 uur geleden zo gemakkelijk beet kreeg!

 

Na een blank bevoeren we een stek van 4 kilometer met een combinatie van Liver Squid en Scopex Boilies

Na een blank bevoeren we een stek van 4 kilometer met een combinatie van Liver Squid en Scopex Boilies

 

De guerrillatactiek

De flinke hengeldruk in combinatie met karpers die de klappen van de zweep goed kennen zijn waarschijnlijk de oorzaak van de blank en daarom besluiten we om de tactiek radicaal te veranderen. Zeg maar gerust Hit & Run 2.0 waarbij de basis ligt in een stukje aasgewenning. Het aanvoeren van 50 meter kanaal lijkt zinloos omdat de niet gehaakte karpers na een paar drils van hun soortgenoten op de stek toch op de vlucht slaan en daarom kiezen we ervoor om een zone van maar liefst vier kilometer kanaal flink te gaan aanvoeren.

Het doel is om het vertrouwen van de karpers in onze Liver Squids en Scopex boilies te winnen en ze overal te confronteren met de prikkels van dit aas. We worden daardoor minder afhankelijk van vaste stekken en als het goed is moet de vis gretig worden door van ons aas te smikkelen, althans dat is de theorie..  Tijdens het vissen kiezen we voor een echte guerrillatactiek. We gaan de karpers 1 voor 1 opzoeken en tot een aanbeet verleiden. Wat volgt zijn enkele prachtige weken..

 

De vissen staan op scherp en met 1 hengels struinen we langs de oevers van kilometers kanaal

De vissen staan op scherp en met 1 hengels struinen we langs de oevers van kilometers kanaal

 

Binnen 3 seconden beet!

Al na enkele dagen zeer verspreid voeren zien we al resultaat in het gedrag van de karpers. Ze begeven zich minder in groepen, soleren met een hogere snelheid door het kanaal waaruit blijkt dat ze grotere afstanden afleggen en het meest opvallend zijn de flinke aasplakaten die we steeds vaker zien. Het geeft aan dat we de vis inmiddels flink op het voer hebben gezet. Donderdagmiddag vallen alle puzzelstukjes op z’n plek. Terwijl er in de verte flinke onweerswolken voorbij drijven kan ik het niet laten om toch even naar het kanaal te rijden. Heel langzaam stuur ik mijn auto langs het water totdat ik aan de rand van onze voerplek een flink bellenspoor zie wat zich steeds verder naar rechts verplaatst. In extreme haast parkeer ik mijn auto aan de andere kant van de weg want ik besef direct dat dit een buitenkansje is..

Snel gris ik een hengel uit de auto en gehurkt beweeg ik me over de weg richting het water.. Ik check nog snel even de aasbellen om de zwemroute van de karper te bepalen en leg vervolgens voorzichtig een 20MM Liver Squid boilie te water. Wat volgt is ongelooflijk. Terwijl ik het lood nog niet eens op de bodem heb voelen tikken zie ik een flank van een karper door het water draaien gevolgd door een strak lopende lijn en een hengel die bijna uit m’n handen wordt gerukt. Beet, en dat al binnen 3 seconden! Wat een heeeer-lijk moment. Wanneer ik 10 minuten later het net onder een mooie dertiger schuif ben ik natuurlijk door het dolle heen! Ik bel Thom en als hij even later arriveert om een paar foto’s te maken genieten we van het moment.

 

Binnen 3 seconden loopt de hengel af, een mooie kanaaldertiger is het resultaat.

Binnen 3 seconden loopt de hengel af, een mooie kanaaldertiger is het resultaat.

 

We beseffen dat de tactiek werkt en dat de karpers vol op ons voer zitten. Ik hoef je niet uit te leggen dat onze motivatie extreem hoog is. We besluiten om alle zeilen bij te zetten en zoveel mogelijk te profiteren van het moment. Op drukbeviste wateren zoals dit kanaal zijn deze momenten immers zeldzaam. We weten dat het niet lang meer zal duren voordat andere vissers lucht krijgen van ons plan en zich ook weer mengen in de strijd.

 

De karpers zitten flink op ons voer. Zeven karpers gaan al binnen 2 minuten in de fout

De karpers zitten flink op ons voer. Zeven karpers gaan al binnen 2 minuten in de fout

 

Thom deelt in de buit

De weken die volgen vissen we op het scherpst van de snede. De karpers hebben donders goed in de gaten dat ze flink worden belaagd dus we verkassen continu en we vissen vaak heel gericht met slechts 1 hengel. Het blijkt een gouden zet. In twee weken vangen we bijna 20 vissen waarbij Thom gelukkig ook mag delen in de buit en meerdere gewichtige exemplaren vangt. Ik geniet met volle teugen want hij heeft ze dik verdient. Zijn inzet is tomeloos! Sommige ochtenden arriveren we om 5.00 aan het kanaal en Thom heeft dan al fietstochten van 10 kilometer of meer in de benen zitten.

 

Thom deelt mee in de buit en vangt enkele schitterende kanaalbuffels

Thom deelt mee in de buit en vangt enkele schitterende kanaalbuffels

 

Het sprookje is voorbij..

Toch komt er (zoals verwacht) al vrij snel een einde aan ons kanaalsprookje. Tijdens de laatste ochtend aan het kanaal vangen we slechts 1 klein schubje. Gewapend met 1 hengel, een tasje voer en een schepnet struinen we langs kilometers kanaal zonder een teken van leven. Het enige wat we zien zijn platgetrapte oeverzones en hier en daar een kluit wier in de berm. Het bevestigd de gedachte dat andere vissers ons op het spoor zijn. Ze willen meeprofiteren en gelijk hebben ze. De verhoogde hengeldruk zorgt er echter wel voor dat karpers zijn vertrokken.

Het betreffende kanaal staat in verbinding met een waterstelstel van 40 kilometer kanaal en slootjes. We besluiten daarom om het voor gezien te houden en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Twee weken later heb ik die alweer gevonden. Deze keer heb ik mijn zinnen gezet op een mooi oud zandgat met een flinke hengeldruk. In theorie heb ik de sleutel tot succes al in de pocket maar of het in de praktijk op dit water ook zo werkt lees je de volgende keer..

 

Vijf weken na de start is het sprookje alweer voorbij. Tijd voor een nieuw avontuur. Daarover volgende keer meer

Vijf weken na de start is het sprookje alweer voorbij. Tijd voor een nieuw avontuur. Daarover volgende keer meer

 

Iedereen goede vangsten toegewenst.

 

– Martin Post