Karpers vangen in april

Maart ligt inmiddels achter ons en ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar het vroege voorjaar duurt mij ieder jaar weer te lang. Het water blijft lang koud en de activiteit van de karpers is niet wat het moet zijn.Toch viel ik eind maart met mijn neus in de boter. Binnen drie nachten ving ik samen met Wesley 11 karpers waaronder enkele stevige exemplaren. Het was een typische sessie van het ‘juiste moment op de juiste plek’.

 

We sloten maart af met een prachtige sessie

We sloten maart af met een prachtige sessie.

 

Stekkeuze en een beetje mazzel

Vissen op de juiste stek op het juiste moment blijft trouwens als een rode draad door mijn voorjaarsvisserij lopen. De vissers die dit spel snappen en die ook nog eens de mazzel hebben dat ze tijdens het perfecte moment aan het water kunnen zijn, die profiteren in het voorjaar maximaal. Zo viste ik vorig weekend op een voor mij volstrekt nieuw en ondiep water. Eventjes twijfelde ik nog om naar een diepe zandgat te gaan, maar enkele dagen ervoor had ik al de fout gemaakt om daar een nacht te vissen terwijl het water er nog steenkoud was.

 

Maak niet te fout om op te diepe stekken te vissen

Maak niet te fout om op te diepe stekken te vissen.

 

Daarom was de keuze voor ondiep water deze keer snel gemaakt. De warme wind waaide al enkele dagen in een hoek die we op het oog hadden en bij aankomst bleek de watertemperatuur daar maar liefst 15 graden te zijn. Met torenhoog vertrouwen beaasden we onze hengels en nog geen vijf minuten later lag de eerste mooie schub al op de mat. Ze kon een Chod-Rig met 14 mm Milky Banana Pop-up niet weerstaan. Er volgde die nacht een serie prachtige vissen.

 

Op ondiep water liep het afgelopen weekend als een trein

Op ondiep water liep het afgelopen weekend als een trein.

 

April doet wat hij wil

Twee dagen en twee voerbeurten later ging mijn vismaat terug voor een kort doordeweeks nachtje. De luchtdruk was inmiddels flink gestegen, de koude noordenwind waaide stevig over het water en de watertemperatuur was 3 graden gedaald. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat zijn visnacht zonder aanbeet verliep. Het geeft maar aan hoe kwetsbaar en pril de visserij in deze periode is.

Tijdens de publicatie van deze blog is het zondag 9 april. Qua visserij de beste dag van de week, dat durf ik je nu al te voorspellen. Als je aankomende week op pad gaat dan zou ik je adviseren om de iets diepere stekken te bevissen. Niet te diep, maar bijvoorbeeld de taludranden op een diepte tussen de 3 en 5 meter zijn perfect.

 

Slim vissen op de juiste diepte is op dit moment dé truc voor succes.

Slim vissen op de juiste diepte is op dit moment dé truc voor succes.

 

Scopex en Milky Banana’s

Op veel wateren is de watertemperatuur inmiddels gestegen tot boven de 10 graden en ondanks de aankomende koude week zal de watertemperatuur niet meer dalen onder deze grens..en dat is in ons voordeel! Het betekent automatisch dat de karpers wel weer wat voer lusten. Ik voorzie een aantal stekken inmiddels van zo’n 300 gram boilies per dag. Een combinatie van Scopex en Milky Banana heeft daarbij mijn voorkeur. De vertering van dit aas is perfect en de attractiviteit bijzonder hoog.

 

Meten is weten! Zo'n 300 gram per dag is voor mijn visserij voldoende

Meten is weten! Zo’n 300 gram per dag is voor mijn visserij voldoende.

 

Een thermometer is hierbij wel een onmisbaar instrument. Meten is immers weten! Zodra de watertemperatuur straks echt omhoog schiet verhoog ik de voerhoeveelheden naar 500 gram tot 1 kilo per dag. Automatisch maak ik dan ook de overstap naar de Maple Pistache en Liver Squid Boilies omdat deze een sterkere eiwitprikkel hebben, maar daarover in mijn volgende blog meer.

 

Nieuwe Amino Food Pop-ups

Tot slot trouwens nog een kort nieuwtje over onze Amino Food Pop-ups. Na de recente update van de Milky Banana 14 mm Pop-up lanceren we deze week de vernieuwde 14 mm’s in de smaken Scopex, Maple Pistache en de Liver Squid. Deze pop-ups hebben een veel beter drijfvermogen, meer vloeibare amino’s en de meest opvallende verandering is misschien wel de kleur. Ze zijn straks namelijk verkrijgbaar in fluoro geel, fluoro oranje en fluoro roze!

We komen daarmee tegemoet aan de wens van heel veel karpervissers. Mensen die mij goed kennen weten dat ik het belang van aas altijd in het juiste perspectief probeer te plaatsen, maar in deze nieuwe producten zit zoveel denk- en testwerk dat ik er helemaal euforisch over ben. Ik voorspel alvast een nieuwe ‘supervanger’ in ons assortiment.

 

Een product waar ik persoonlijk heel trots op ben; de nieuwe 14 mm Amino Food Pop-ups in de smaken Scopex, Maple Pistache en Liver Squid. Verkrijgbaar vanaf volgende week

Een product waar ik persoonlijk heel trots op ben; de nieuwe 14 mm Amino Food Pop-ups in de smaken Scopex, Maple Pistache en Liver Squid. Verkrijgbaar vanaf volgende week.

 

Terwijl ik deze blog schrijf is het vrijdagavond. Mijn vriendin kijkt Voice Kids en ik ben met mijn hoofd alweer aan de waterkant. De geur van zoete Scopex boilies dampt in de kamer, het zakje boilies staat prominent op tafel. Zodra het donker is start ik nog even snel de auto om te voeren. Morgennacht zitten we weer aan het water..

 

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik in gedachten alweer aan de waterkant

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik in gedachten alweer aan de waterkant..

 

– Martin Post