Maak kennis met – Thimon Dokter

De nieuwste aanwinst van het sterke Originals Team is niemand minder dan Thimon Dokter. Een visser in hart en nieren met enorm veel ervaring met de visserij in Frankrijk. We laten hem graag zelf meer vertellen hier onder!

“Allereerst nogmaals van harte welkom bij ons team Thimon. Vertel eens wat meer over jezelf. Hoe ben je met vissen in aanraking gekomen en hoe ben je er in geslaagd om er je job van te maken?”

Allereerst voel ik mij vereerd te mogen gaan vissen voor en samen met team Originals. Ik zie dit als een mooie kans mijn horizon te verbreden voor de toekomst en een hoop bij te gaan leren.

Ik ben als klein ventje van toen een jaar of 6 schat ik begonnen met een drie meter hengeltje wat voorntjes te tikken. Dat kwam omdat ik altijd al veel interesse had voor de natuur en vissen in het algemeen mij wel leuk leek. Dat hengeltje werd al snel verruild voor een pickertje waarmee ik brasems en zeelten ving. Later ontdekte ik de spinhengel waarmee ik mijn eerste snoeken ving. Maar ja, in de gesloten tijd moest ik toch iets anders. Toen ben ik met de penhengel op pad gegaan en aan het karpervissen verslingerd geraakt. En ondanks dat ik het meest van de tijd op karper vis vandaag de dag mag ik ook heel graag met mijn roofvisboot op pad gaan. De titel 100% karpervisser zou ik dus ook eigenlijk helemaal niet mogen dragen.

Hoe ik van mijn hobby uiteindelijk mijn werk heb gemaakt is eigenlijk een vrij simpel verhaal. Ik ben altijd super fanatiek geweest met vissen (nog steeds) en deelde het succes en mijn kennis graag met mijn omgeving. Op school koos ik voor stages in de hengelsport waar ik mensen in de winkels kon helpen en adviseren. Daarmee bouwde ik in vrij korte tijd een naam op. Op school leerde ik ook van Roelof Schut (wie kent hem niet) hoe je een goed artikel moest schrijven. Dat leek me wel leuk en daarmee ben ik toen begonnen via de website Carpfeeling.

Dat werd al snel verruild voor KWO en zo is het balletje gaan rollen. Ondertussen viste ik al veel op de Franse betaalwateren via Bas van klaveren van The carp specialist. Inmiddels een goede vriend van mij wie mij tipte voor een vacature bij Lion Sports. En nu ben ik daar alweer bijna 5 jaar werkzaam als vertegenwoordiger. Kortom… ik deed altijd mijn best om mijn horizon te verbreden en positief op te vallen.

 

Als jong ventje maakte ik al op jacht op grote karpers

Als jong ventje maakte ik al op jacht op grote karpers

 

“Je bent dus een bevoorrecht mens. Werken in de hengelsport en dan ook nog eens een passie voor onze hobby hebben. Schitterend man! Wij kennen je natuurlijk al wat langer en we weten dat jij een enorme passie hebt voor het bevissen van betaalwateren. Waar komt deze passie vandaan?”

Zo zou je het zeker kunnen zeggen ja. Zo zie ik het zelf ook wel. Zeg gerust een droom die uit kwam. Werk voelt voor mij niet als werk maar elke dag gewoon met mijn hobby bezig zijn. Makkelijker kan het eigenlijk niet en het verveelt nooit.

Ik ging als jong ventje al met mijn ouders op vakantie naar Frankrijk en ontdekte daar de charmes van het land. Later toen ik er ook naar toe ging om te karpervissen had ik niet echt een fanatieke maat die mee wou dus ging ik gewoon alleen. Betaalwater is dan een veilige optie. Je zit altijd binnen de hekken en je hebt faciliteiten om te gebruiken. Daar hecht ik persoonlijk veel waarde aan. Buiten dat kan ik gewoon enorm genieten van alleen vissen.

In mijn visserij maak ik heel graag gebruik van mijn voerboot o.a. en dat maakt een betaalwater goed mogelijk vanwege alle faciliteiten waar je accu’s etc kan opladen. Uiteindelijk mede daardoor besloot ik mijn specialisatie ervan te maken omdat ik nu eenmaal graag op de moeilijke betaalwateren vis. Het dressuur spelletje vind ik gewoon erg leuk! Feit is ook dat ik graag alleen vis wat de betaalwater visserij zeer ten goede komt. Het past er gewoon goed bij.

 

Zo wakker worden op een betaalwater vind ik fantastisch

Zo wakker worden op een betaalwater vind ik fantastisch

 

“Je kiest dus specifiek voor de wat lastigere wateren met grote vissen. Stem je hier je aanpak op af?”

Ja zeker. Ik vang nu eenmaal graag grote vissen en probeer dan ook altijd een zo hoog mogelijk gemiddelde qua gewicht te vangen. Mijn aanpak stem ik hierop af. Ik ben al weken lees maanden vooraf bezig met mijn voorbereidingen voor een sessie.

Mensen zullen misschien wel denken dat ik gek ben. Ik ben al tijden vooraf bezig met uit te zoeken wat de huidige vangsten zijn, welke weersomstandigheden er zijn geweest, welke stekken productief waren etc. En daarnaast besteed ik denk ik nog wel de meeste aandacht aan mijn rigs en aas. De meeste karpervissers (inclusief Pilaar) verklaren me dan ook voor gek als ze mijn rigs en aasaanbieding zien. Die wijkt dan ook wel enorm af van het gros van de vissers.

 

Spiegels precies zoals ik ze graag vang. Groot en breed

Spiegels precies zoals ik ze graag vang. Groot en breed

 

‘In welke mate speelt kwaliteitsaas een rol bij jou successen op deze wateren?’

Kwaliteitsaas is mega belangrijk vind ik persoonlijk. Een grote karper is niet voor niks zo groot geworden. Deze slimme rakkers weten heel goed dat er in een kwaliteit bolletje voor hun meer voedingsstoffen zitten waar ze goed op groeien en van kunnen leven dan in rommel. Op betaalwater zie je dan ook vaak dat de vissers die goed spul bij zich hebben meer en grotere vissen vangen dan de rest. Dat is geen toeval. De vis herkent en accepteert het aas gewoon eerder als goed en voedzaam.

Om het verhaal nog iets kracht bij te brengen vertel ik even kort over natuurlijk aas. Ik gebruik in mijn visserij ook veel maden en wormen. Hoeveel grote karpers ik daarop gevangen heb terwijl de rest zat te blanken is gewoon verbazingwekkend! In mijn ogen: ‘hoe beter de kwaliteit of hoe attractiever het aas, hoe beter!’.

 

Kwaliteitsaas speelt in mijn visserij een belangrijke rol

Kwaliteitsaas speelt in mijn visserij een belangrijke rol

 

“Stel: je gaat een week vissen op een Nederlands of Frans betaalwater. Hoeveel aas zou jij meenemen en kies je dan voor boilies, of gebruik je tijdens een week vissen ook andere producten?”

Dat hangt helemaal af van het bestand en de grootte van een water. Feit is dat ik geen grootverbruiker ben. Dat komt grotendeels omdat ik veel in de winter, het vroege voorjaar en het late najaar in Frankrijk en Nederland vis. Vrijwel altijd heb ik (ook) boilies mee en standaard is dat voor een week zo’n 10 kilo. In het najaar wil dat nog wel eens iets meer zijn. Maximaal zo’n 25 kilo.

Naast boilies gebruik ik ook veel tijgernoten, maden, wormen, hennep, mais en groundbait. Klein aas gebruiken is iets waarop ik mij gespecialiseerd heb. Ik vis dan ook bijvoorbeeld vaker met een 12 mm boilie dan een 20 of 25mm. En geregeld gebruik ik daarbij een haakje 10 of 12. Iets wat de meeste karpervissers niet in hun hoofd zullen halen.

 

Ik maak graag gebruik van wormen in mijn visserij

Ik maak graag gebruik van wormen in mijn visserij

 

“Welke tips zou jij bezoekers van een betaalwateren willen meegeven?’

Vooral niet de illusie hebben dat een betaalwater garantie is tot het vangen van een paar bakken. Deze wateren staan meestal onder een constante hengeldruk en de vissen zijn er vaak dan ook een stuk slimmer. Dit vraagt meestal om een doordachte en andere aanpak. Een goede voorbereiding is bijvoorbeeld al super belangrijk. Goed aas, scherpe haken, rust op je stek en nadenken over je aasaanbieding en het weg leggen van je lijnen. Ik zeg altijd: ‘elk procentje dat je kunt pakken is er één’. Kortom het is gewoon een leuke en uitdagende visserij.

 

Precies zoals ik de haak altijd op zijn plek wil hebben

Precies zoals ik de haak altijd op zijn plek wil hebben

 

‘Tot slot. Wat zijn je plannen voor dit jaar en wat gaan de bezoekers van onze site en de gebruikers van ons aas daar van zien?”

Voor dit jaar staan er nog drie Franse trips op het programma op wederom moeilijke betaalwateren. Daarnaast zal ik in Nederland ook de nodige nachtjes vissen op wateren die voor mij interessant zijn. Veelal zijn dit dressuur putten of de rivier. Van alle Franse sessies komen er sowieso artikelen op KWO. Daarnaast zal ik regelmatig blogs verzorgen voor de website van Originals en schrijf ik af en toe nog eens een technisch of aas gerelateerd stuk voor de KWO community. Karpervissers kunnen dus genoeg van mij zien en lezen het komende jaar! Ik kijk er naar uit om mensen nog meer te vertellen en te laten zien over de passie die ik heb. Hopelijk geniet iedereen daarvan mee!

 

Frankrijk, het is altijd weer een mooi avontuur

Frankrijk, het is altijd weer een mooi avontuur

 

– Thimon Dokter