Observeren, met stip op nummer 1

Bijna dagelijks zijn er karpervissers die me vragen om een tip of mening over een watertje waarop ze vissen. Meestal gaan deze vragen over gebruikte rigs of aaskeuzes. Logisch natuurlijk, dat is lekker tastbaar. Maar toch adviseer ik om je focus eens wat vaker te verleggen naar de tactische aspecten van de visserij.

In de praktijk is het onmogelijk om het succes te koppelen aan één specifieke factor. Maar toch valt het me steeds vaker op dat het belang van stekkeuzes nog steeds enorm wordt onderschat! Dit voorjaar bleek maar weer eens hoe belangrijk stekkeuze is. Door het koude voorjaar was de karper veel minder in beweging als andere jaren en foute stekkeuzes werden daardoor vaak hard afgestraft. Het viel me al snel op dat de vissers die even de moeite namen om eerst even een rondje aan de waterkant te lopen veel succesvoller waren dan de vissers die op hun oude vertrouwde stek neerploften. Mijn tip aan vissers die moeite hebben om een karper te vangen om eens wat vaker een rondje langs het water te lopen. Ik weet zeker dat je verbaast zult zijn van het feit hoe gemakkelijk en snel je soms beet krijgt nadat je de karpers hebt gevonden.

IMG_3249

Karpervissen is namelijk niet zo moeilijk. Uitgezonderd van enkele keiharde circuitwateren, is de karper met het juiste aas in combinatie met de juiste tactiek vaak vrij simpel aan het azen te krijgen. Je moet echter wel vissen daar waar de karper zwemt.

Het resultaat van het observeren van karper

Wat ik je nog wel mee wil geven is om de vissen wat voorzichtiger te benaderen dan je normaal doet. Door het plonsen van je lood of door het plonsen van teveel boilies in 1 keer, kun je de karpers gemakkelijk verjagen. Probeer het eens met een loodje van bijvoorbeeld 40-50 gram in combinatie met chod en een handje pellets Afgelopen voorjaar kreeg ik daardoor enkele zeer snelle aanbeten!